Connect with us

Ştiri din Sălaj

Comuna Valcău de Jos continuă dezvoltarea şi în 2020


Administraţia condusă de Ioan Roşan are planuri mari şi pentru acest an în care îşi propune alături de firmele care au şantier pe raza comunei să finalizeze lucrările în timp. În măsura în care se poate, primarul din Valcău de Jos va căuta noi proiecte prin care să continue dezvoltarea comunei şi în noua decadă


În ultimii doi ani, la Valcău de Jos s-a muncit intens pentru obţinerea tuturor documentelor necesare pentru demararea unor proiecte ce au ca scop dezvoltarea comunei.

Având o reţea de apă încă din anul 2006, marea dorinţă a primarului Ioan Roşan a fost ca în comună să existe şi o reţea de canalizare. Aceasta a fost finalizată în vara lui 2019 şi vizează localităţile Subcetate, Valcău de Jos şi Valcău de Sus. Acum, autorităţile locale sunt preocupate pentru racordarea gospodăriilor, mai ales că în comună urmează ca drumurile să fie asfaltate.

De altfel, în comuna Valcău de Jos este în derulare şi un măreţ proiect ce vizează asfaltarea a 16 km de drum în toată comuna. Anul trecut s-au asfaltat 3 km în satul Preoteasa şi au început şi lucrările la Grădiniţa cu Program Prelungit din centrul comunal.

De asemenea, în comună există un Cămin Cultural modern în Valcău de Jos şi autorităţile locale au început şi lucrările de modernizare şi extindere a Căminelor Culturale din Subcetate şi Valcău de Sus.  La primul s-a schimbat acoperişul şi s-a pus şi o parte din tencuieli, urmând ca şi acoperişul Căminului din Valcău de Sus să fie schimbat, până în prezent lucrându-se la partea de extindere.

Autorităţile locale au primit finanţare prin fonduri europene şi pentru construirea unei capele în Valcău de Jos şi la sfârşitul anului s-a semnat şi contractul cu ultimul proiect prin PNDL II, respectiv construirea unei punte pietonale în centrul comunal, urmând ca lucrările să înceapă imediat ce vremea permite. Investiţia se ridică la suma de 80.000 de lei.

În ceea ce priveşte taxele şi impozitele, autorităţile locale ne-au transmis că vor rămâne şi în 2020 la acelaşi nivel ca în 2019, excepţie făcând taxa de colectare a deşeurilor, având în vedere că s-a modificat legislaţia şi trebuie făcute anumite ajustări. Însă, mai exact se va şti în perioada următoare, după şedinţa cu Ecodes la nivel de Consiliu Judeţean.

Planuri pentru 2020

Pentru noul an, administraţia condusă de Ioan Roşan îşi propune ca lucrările din cadrul proiectelor la nivelul comunei să continue, fie că vorbim despre lucrările de asfaltare în Valcău de Sus, Subcetate şi Valcău de Jos sau despre racordurile gospodăriilor la reţeaua de canalizare.

Se doreşte şi extinderea reţelei de gaz de la Şimleu Silvaniei la comunele învecinate Nuşfalăului, printre care se află şi Valcău de Jos.

Să spunem că în 2020, de îndată ce va permite vremea vor începe şi lucrările de reabilitare a Şcolii Gimnaziale din Valcău de Jos. Totodată, comuna a fost inclusă şi în proiectul WiFi4EU, ce presupune acces gratuit la internet în spaţiile publice din comună.

Sperăm ca va fi bine, pentru că s-a promulgat şi bugetul de către preşedinte şi abia aşteptăm, atât eu, cât şi firmele care au lucrări pe teritoriul comunei noastre, să vină timpul frumos şi să ne apucăm de treabă. Anii 2018 şi 2019 au fost mai mult anii avizelor şi studiilor de fezabilitate pentru că aşa prevede legislaţia şi nu am făcut decât hârtii, iar anul 2020 este anul lucrărilor majore la infrastructura din comuna Valcău de Jos.

Ioan Roşan – primarul comunei Valcău de Jos

 

Amănunte pe acest subiect puteţi vedea şi în suplimentul Ştiri din Sălaj, care a apărut miercuri, 8 ianuarie, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Ştiri din Sălaj