Connect with us

Ştiri din Sălaj

Ajun de Crăciun cu iz de… dejecții de porci la Chieşd

La doar câteva zeci de ore de sărbătorirea Crăciunului, considerat una dintre cele mai mari şi mai frumoase sărbători ale creștinătății, cetăţenii comunei Chieşd au primit o adevărată lovitură de la unul dintre fermierii care îşi desfăşoară activitatea pe raza comunei. Astfel, unul dintre săteni, care deţine o fermă de porci la ieşirea din centrul comunal, a uitat de lege şi a deversat pe câmpurile din apropiere sute şi sute de dejecţii de porc provenite de la ferma sa.

Acest lucru a poluat atmosfera şi terenurile din comună, iar locuitorii s-au trezit în ajun de Crăciun cu un miros urât în toată comuna!? Vaporii emanaţi de dejecţii au fost purtaţi de curenţii de aer în toată comuna, iar oamenii sunt obligaţi să stea mai mult prin casă şi cu uşile şi ferestrele închise.

În doar câteva ore, pe adresa Primăriei au fost depuse nenumerate reclamaţii, iar comunitatea locală este disperată acum în Ajun de Crăciun.

Autorităţile locale au contactat reprezentanţii Gărzii de Mediu Sălaj, dar aceştia ar fi spus că nu pot face nimic în acest moment, deoarece este weekend!?

“Noi, sătenii, ne-am bucurat că la noi în comună s-au construit două ferme de porci. Dar, asta nu înseamnă că noi trebuie să suportăm orice de la aceşti fermieri. Tuşer Vasile îşi împrăştie dejecţiile de la porci pe câmp, tot pe final de săptămână. Şi acum a mers cu cisterna de dejecţii prin sat şi a deversat totul pe câmp. Oamenii sunt foarte furioşi şi nemulţumiţi şi vin la Primărie sau ne sună pe noi să facem ceva. Şi, nu e prima dată, când consăteanul nostru face asta. Garda de Mediu a mai făcut controale la fermă, dar văd că problema persistă”, a spus iritat primarul comunei, Leontin Chişm, pentru Ştirile din Sălaj. 

De sublinat. Conform legislaţiei în vigoare şi acordului de functionare emis de instituţiile pentru protecţia mediului, împrăştierea dejecţiilor de la porci pe câmp se face numai după ce sunt mineralizate, uscate şi au supuse în prealabil unor analize biologice şi chimice. Uscarea dejecţiilor se face pentru a preveni mirosul urât ce poate apare după ce acestea sunt aruncate pe câmp, iar analizele se fac pentru a nu infesta cu bacterii şi contamina terenurile agricole cu substanţe chimice.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj