Connect with us

Ştiri din Sălaj

Formare în tehnici avansate de resuscitare pentru medici și asistenți medicali din Spitalul județean


24 de medici și asistenți medicali din Spitalul Județean de Urgență Zalău (SJUZ) au participat la o sesiune – pilot de formare în domeniul tehnicilor avansate de resuscitare (Advanced Life Support), organizată după o metodologie standardizată și recunoscută la nivel european


Cursul a fost susținut de 14 cadre medicale de specialitate, formatori certificați ai Consiliului Național Român de Resuscitare (CNRR), formatorul agreat de către compania TenarisSilcotub care a finanțat integral această sesiune de formare-pilot găzduită în TenarisUniversity. Medicii și asistenții medicali au exersat în moduri practice cum să recunoască simptome de atac cerebral și de stop cardio-respirator și cum să intervină corect în asemenea situații, prin oferirea de suport vital avansat pentru salvarea vieții pacienților.

„După mai multe proiecte prin care TenarisSilcotub a investit în sistemul public de sănătate, de această dată putem vorbi în mod direct de un program care salvează vieți. Cursul este definit printr-un grad înalt de calitate, de la organizare până la continut, care respectă standardele naționale și europene de medicină de urgență. Peste 80% din activitățile celor trei zile au fost practice, astfel încât participanții să poată aplica deprinderile formate în activitatea lor chiar de a doua zi”,

spune Codruța Hodrea, Manager Relații cu Comunitatea TenarisSilcotub.

După o primă etapă de studiu individual al materialelor de specialitate puse la dispoziție de formator, în intervalul 4 – 6 decembrie, cei 24 de medici și asistenți medicali din SJUZ au participat la sesiunea de pregătire practică, cu simulări sub îndrumarea experților CNRR.

În urma acestui curs, personalul medical care a promovat examenul final a primit un Certificat European de tehnici avansate de resuscitare recunoscut în țările Uniunii Europene și de Colegiul Medicilor din România.

Sesiunea de formare pilot s-a derulat în cadrul Acordului de cooperare semnat în toamna acestui an între Consiliul Județean Sălaj, TenarisSilcotub și SJUZ. Dat fiind caracterul pilot al acesteia, cei 24 de participanți au reprezentat secții medicale cu impact major în domeniul de formare abordat: Unitatea de Primiri Urgențe, Cardiologie, Anestezie și Terapie Intensivă, Neurologie, secții localizate în pavilioanele exterioare, respectiv Pneumologie și Infecțioase, dar și alte secții precum Chirurgie, ORL, Medicină Internă și Ortopedie.

Din perspectiva Consiliului Județean Sălaj, anul 2019 a reprezentat un vârf în ceea ce privește dotarea cu aparatură și echipamente medicale a Spitalului Județean de Urgență Zalău, autoritatea județeană afirmând acest efort și cu o preocupare în ceea ce înseamnă pregătirea constantă a personalului medical, toate aceste demersuri conducând către o mai bună îngrijire a sănătății pacienților unității spitalicești. De unde și promovarea unor astfel de proiecte spre partenerii socio-economici prezenți în comunitatea locală, îmbunătățirea continuă a calității serviciilor oferite pacienților reprezentând o constantă preocupare a acestui parteneriat existent la nivel local.

TenarisSilcotub investește constant în sistemul public de sănătate, în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj și cu alți actori din sistemul de sănătate. Cele mai recente investiții au constat în dotarea Secției de Medicină Internă din cadrul SJUZ cu un ecograf și achiziția unei centrifuge pentru procesarea sângelui pentru Centrul de Transfuzie Sanguină Zalău.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Ştiri din Sălaj