

Prin PNDL 2, administraţia locală a câştigat un proiect ce prevede asfaltarea a 10 km de străzi în toate satele comunei şi construirea unui pod peste Valea Banului, în Bănişor. Podul s-a şi realizat, iar în acest an s-au asfaltat o parte din drumuri, urmând ca procesul de asfaltare să continue. Tot prin PNDL 2 s-a modernizat Drumul Comunal ce duce din Ban spre Mal, iar prin programul guvernamental s-a început reabilitarea din temelii a dispensarului medical din centrul comunal
Deşi se află la primul mandat, Eugen Sorin Maxim a reuşit realizări importante pentru comuna Bănişor, în timpul scurt pe care l-a avut la dispoziţie. Ajuns în fruntea Primăriei în iunie 2016, noul primar s-a şi apucat de treabă şi împreună cu echipa sa a depus o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea comunei.
Modernizarea drumului comunal ce duce la Mal s-a şi finalizat prin PNDL 2
Prin PNDL 2, comuna Bănişor a semnat contracte de finanţare pentru patru lucrări măreţe, iar unul dintre proiecte s-a şi finalizat. Este vorba de modernizarea străzii Malului (Drumul Comual DC 84), din localitatea Ban până la limita administrativă a comunei Bănişor.
Drumul comunal a fost asfaltat pe o distanţă de 1,2 km, iar lucrarea s-a finalizat în doar câteva luni. De la bugetul de stat, comuna Bănişor a avut alocată suma de 525.000 de lei pentru această investiţie, care a fost terminată în primăvara anului 2018.
Şi prin PNDL 1, administraţia locală a avut un proiect de asfaltare de drumuri, pe o porţiune de 8 km, în toate satele comunei. Din acest proiect s-au asfaltat 6,5 km, dar au mai rămas de asfaltat trei străzi în satul Peceiu, pe o distanţă de 1,5 km.
La Ban şi Bănişor, lucrările de asfaltare pe PNDL 1 s-au terminat, dar în Peceiu nu se poate interveni până când va fi finalizat proiectul de extindere reţea de apă şi canalizare menajeră, racorduri de canalizare şi branşamente de apă.
Dispensarul uman din Bănişor se reabilitează din temelii
Lucrările au început în acest an şi pot fi gata până în primăvară
În plină execuţie se află un alt proiect prin PNDL 2, ce prevede reabilitarea dispensarului uman din Bănişor. Valoarea proiectului este de 526.590 lei, iar lucrările au început în acest an.
Sunt lucrări complexe de izolaţie exterioare, la acoperiş, la recompartimentarea dispensarului, care este şi o locuinţă de serviciu pentru medicul de familie.
“Am considerat că este necesar să reabilităm dispensarul, fiindcă acesta se afla într-o stare deplorabilă şi de multe ori ploua în clădire. Este o lucrare complexă, iar clădirea va avea o altă faţă şi va oferi un alt confort pentru personalul medical, dar şi pentru pacienţi”, a subliniat primarul.
La dispensar se lucrează intens şi în această perioadă, astfel ca lucrarea să poată fi finalizată în primăvară.
Aproape 3 milioane de euro este totalul valorii celor patru proiecte prin PNDL 2, bani care au fost atraşi de comuna Bănişor pentru dezvoltare.
“Cele patru proiecte însumează o sumă enormă pentru comuna Bănişor, care din bugetul local nu ar fi putut susţine astfel de investiţii. Sunt lucrări importante pentru comună, care cresc gradul de confort al cetăţenilor”, spune primarul.
Proiectul pentru racorduri şi branşamente la canalizare şi apă în Peceiu stă să înceapă
Al doilea proiect de infrastructură câştigat prin PNDL 2 este “Extindere reţele de apă şi canalizare menajeră, racorduri de canalizare şi branşamente de apă în Peceiu”, având o valoare 2.545.842 lei.
“Scopul acestui proiect sunt racordurile şi branşamentele. Având în Peceiu reţea de apă şi canalizare, am considerat că este mai util să le facem noi în cadrul unui proiect pentru a fi realizate la toată lumea în acelaşi timp şi să nu fie o cheltuială pentru cetăţeni”, a spus primarul.
La prima licitaţie nu s-a prezentat nici un constructor, dar la a doua licitaţie a fost desemnată firma câştigătoare. Deocamdată, lucrările nu au început, dar primarul speră ca în cel mai scurt timp să fie pornit şi acest proiect.
“Având în vedere schimbările politice la nivelul Guvernului, firma este reticientă în demararea lucrărilor. Aceasta, în sensul că s-au transmis semnale negative către PNDL. Noi am dat ordinul de începere a lucrărilor şi am predat amplasamentul, iar tot ce ţine de Primărie a fost făcut”, a spus primarul.
Cum lucrările încă nu au început, au de suferit şi lucrările de asfaltare din Peceiu.
“Dacă firma nu poate lucra la conductele aflate în pământ nu putem nici asfalta, pentru că am distruge asfaltul şi nu ar fi nicio logică. Ne încurcă această lucrare, deoarece noi avem de făcut asfaltări în Peceiu, atât prin PNDL 1, cât şi prin PNDL 2, ceea ce înseamnă aproximativ 4,5 km. Nu putem asfalta, iar apoi să venim şi să spargem asfaltul pentru a lucra în subteran. Îi rog pe locuitorii satului Peceiu să înţeleagă acest lucru”, a precizat primarul Eugen Sorin Maxim.
Termenul de execuţie la proiectul de racorduri şi branşamente este de 16 luni, iar primarul a primit asigurări de la constructor că se va încadra în acest termen pentru a finaliza lucrarea. “Eu sper ca lucrările să demareze la începutul anului 2020”, a spus primarul din Bănişor.
Iluminatul public s-a modernizat în toată comuna
Şi cu bani de la bugetul local, Primăria Bănişor a reuşit să facă investiţii utile. O astfel de investiţie a fost modernizarea iluminatului public care s-a realizat în anul 2017. Toate lămpile vechi au fost înlocuite cu LED-uri care oferă o luminozitate mai puternică şi care au un consum mult mai mic de energie faţă de vechile corpuri de iluminat.
Până în 2017, în comună erau 275 corpuri de iluminat, iar acum sunt 375. Cu toate aceastea, costurile cu electricitatea sunt mai reduse.
“Investiţia a fost foarte utilă. Chiar dacă am suplimentat numărul corpurilor de iluminat cu 100 de bucăţi, facturile au scăzut, deşi LED-urile funcţionează toată noaptea”, a precizat primarul.
Condiţii bune la cele două şcoli care funcţionează în comună
În mediul rural, numărul elevilor şi preşcolarilor este în scădere. Şi la Bănişor, mai sunt aproximativ 150 de elevi, care au însă condiţii bune la cele două şcoli ce funcţionează. La Bănişor se află şcoala cu clasele V – VIII, în timp ce la Peceiu funcţionează şcoala cu clasele I – IV.
În ambele instituţii de învăţământ, autorităţile locale au făcut modernizări, iar în 2017 în fiecare clasă s-au montat table moderne. Anul trecut, la solicitarea celor de la şcoala din Peceiu s-a achiziţionat o centrală termică mai modernă.
În comună se mai află o şcoală, cea de la Ban, care din păcate a intrat în conservare, din cauză de efectiv. Autorităţile au intervenit şi aici, astfel că din bani de la bugetul local a fost pus la punct gardul. În curte se află un teren de sport, care este frecventat de tinerii doritori de mişcare.
Centrul “After-School” din Bănişor şi-ar putea extinde activitatea
Deşi a fost finalizat în 2015, centrul de tip “after-school”, a devenit operaţional doar din decembrie 2018. Acest centru reprezintă o “componentă socială” a proiectului realizat în cadrul Măsurii 322 – FEADR şi finanţat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). În cadrul centrului, 15 copii din comună au în fiecare zi un program de cinci ore, aceştia beneficiind şi de o masă caldă. Acest lucru s-a realizat prin fundaţia creştină Diakonia, dar – pe viitor – acest centru şi-ar putea extinde activitatea.
“În cadrul centrului, 15 copii din comună au în fiecare zi un program de cinci ore, aceştia beneficiind şi de o masă caldă. Având în vedere că există spaţiu, de anul viitor, mi-aş dori să mai funcţioneze încă o grupă, de data aceasta pentru copiii a căror părinţi sunt ocupaţi. Va fi contra cost, iar părinţii vor suporta salariul personalului şi masa copiilor. Am primit solicitări din partea părinţilor şi deja am discutat cu cei de la fundaţia Diakonia pentru a găsi o soluţie”, a spus primarul.
Echipamente de joacă pentru copii, în toate parcurile din comună
Tot cu bani de la bugetul local, administraţia locală a demarat o investiţie utilă, care a adus bucurie în sufletele copiilor. Astfel, au fost achiziţionate echipamente de joacă, ce se montează în fiecare parc. Acest proces a început zilele trecute, iar cele mai multe echipamente de joacă s-au montat lângă şcoala din Peceiu.
“În fiecare localitate a comunei s-au montat echipamente de joacă. Cele mai multe s-au montat la Peceiu, având în vedere că acolo sunt şi cei mai mici copii, cei de la grădiniţă şi cei de la şcoala cu clasele I – IV”, a spus primarul.
Celelalte echipamente s-au montat în spaţiul de joacă de lângă şcoala din Bănişor şi în curtea şcolii din Ban. Valoarea acestor echipamente a fost de aproximativ 45.000 de lei.
Pod nou peste Valea Banului şi încă 10 km de asfalt, un proiect în plină desfăşurare
Infrastructura rutieră din comuna Bănişor va arăta mult mai bine, având în vedere că se află în plină execuţie un proiect prin PNDL 2, ce prevede modernizare de drumuri şi străzi în toate satele comunei pe o distanţă de aproape 10 km şi realizarea unui pod peste Valea Banului.
Podul a fost deja realizat în Bănişor şi a fost deschis circulaţiei, în timp ce cu asfaltul pe străzi şi uliţe se înaintează.
“Este cel mai important proiect de infrastructură, la care s-a început în luna martie. Podul din Bănişor a fost deja deschis circulaţiei dar mai sunt de făcut mici lucrări la el, iar acum se lucrează şi la drumuri”, a spus primarul Eugen Sorin Maxim.
Cei 10 km de drum asfaltat sunt prevăzuţi în toate cele trei sate, iar în Ban şi Bănişor s-a şi turnat primul strat de asfalt pe o distanţă de 5 km. La Peceiu au mai rămas străzi de asfaltat şi prin PNDL 1, dar aici se va lucra la asfaltare odată ce vor înainta lucrările din subteran, de extindere a reţelei de apă şi canalizare, dar şi la branşamente.
Valoarea proiectului este de peste 9.782.225 lei şi trebuie finalizat până la finalul anului 2020, dar totul depinde de disponibilitatea constructorului şi de alocarea banilor de la Guvern.
Cămin cultural nou, în Peceiu
La Compania Naţională de Investiţii, Primăria Bănişor a depus anul trecut o solicitare pentru construcţia unui cămin cultural în Peceiu.
“Avem terenul, care a fost cumpărat de la cultul greco-catolic, dar ne mişcăm după cum este birocraţia. Mai trebuie să trimitem nişte completări care au fost solicitate de CNI. Paşii procedurali i-am făcut, dar nu putem să sărim peste anumite etape. Eu sper ca anul viitor să înceapă lucrările. Este o construcţie mare, de 1.300 m2”, ne-a informat primarul.
În comună mai există două cămine moderne, care au fost puse la punct în ultimii ani. Căminul din Ban a fost reabilitat tot prin CNI şi a fost finalizat în 2017, în timp ce căminul din centrul comunal s-a pus la punct din fonduri europene.
Internet gratuit în spaţii publice cu bani de la Uniunea Europeană
Bănişorul a fost printre primele comune din Sălaj, care a depus o solicitare pentru a participa la programul WiFi4EU lansat de Comisia Europeană. Prin acest program, comuna va oferi internet gratis în spaţiile publice din toate cele trei sate.
Contractul a cărui valoare este de 15.000 de euro a fost semnat, iar acum se lucrează la crearea reţelei.
“Mai sunt câţiva paşi de făcut şi trebuie să obţinem avizul de le Electrica, având în vedere că reţeaua de fibră optică va fi montată pe stâlpii de curent. Cu această ocazie, vrem să ne folosim de internet şi să montăm şi camere de supraveghere în fiecare sat”, a spus primarul.
Buldoexcavator şi tractor cu remorcă, utilaje achiziţionate recent de Primărie
Din acest an, Primăria Bănişor a achiziţionat câteva utilaje, cu care să poată interveni la lucrări de pe domeniul public. Prin GAL – Poarta Transilvaniei a fost achiziţionat un buldoexcavator, care a ajuns la Bănişor de la începutul acestui an. Din fonduri europene, administraţia locală a primit 50.000 de euro, dar a mai suportat aproximativ 25.000 de euro bani de la bugetul local.
“Este foarte util acest buldoexcavator cu dotările pe care le are pentru diferite lucrări pe care le avem de făcut pe domeniul public”, a spus primarul.
Recent a fost cumpărat un tractor şi o remorcă, cu bani de la bugetul local, iar anul viitor Primăria vrea să achiziţioneze şi o vidanjă.
“Vreau să-i încurajez pe oameni să îşi instaleze fose septice. În Peceiu există reţea, dar în Bănişor şi Ban pentru a nu mai sparge asfaltul şi a distruge infrastructura rutieră ar fi bine să îşi monteze fose septice. Astfel, cu tractorul şi vidanja de la Primărie, contra unei taxe modice, vom asigura vidanjarea pentru a veni în sprijinul cetăţeanului”, a declarat Sorin Eugen Maxim.
O altă lucrare utilă pentru cetăţeni a fost demarată de Primăre, după un protocol de colaborare cu Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj, fiind făcute lucrări de regularizare şi decolmatare a Văii Banului.
“Valea avea un curs cu multe coturi şi când venea apă mare rupea din proprietatea cetăţenilor. A fost dat apei un curs mai drept, iar în cadrul protocolului SGA Sălaj ne-a pus la dispoziţie un excavator, la care noi am cumpărat combustibilul”, a precizat interlocutorul.
Comuna se mândreşte cu două echipe de fotbal!
Bănişorul a intrat în rândul puţinelor comune care au două echipe de fotbal. Este vorba de Gloria Ban şi ACS Bănişor-Peceiu, ambele evoluând în Seria Vest din Liga a V-a.
Trecutul celor de la Gloria a fost unul foarte bun, iar echipa a fost în 2015 şi în Liga a IV-a, dar acum se află doar pe locul 10 în Seria Vest.
Un parcurs mult mai notabil are ACS Bănişor-Peceiu, grupare care a terminat anul pe primul loc, deşi echipa are doar câteva luni de la înfiinţare.
“ACS Bănişor-Peceiu are un parcurs bun şi mă bucur de acest lucru. Se vede că jucătorii au experienţă, fiindcă ei au mai jucat şi în Liga a IV-a, la Gloria Ban”, a spus primarul, care susţine activitatea sportivă. “Am acordat finanţare în baza unei solicitări venite din partea echipei Gloria Ban. La început de campionat a mai apărut o echipă, care este în curs de constituire ca şi club sportiv. Anul viitor, dacă solicită finanţare, voi face tot posibilul să le acord sprijin financiar şi celor de la ACS Bănişor-Peceiu. Susţin mişcarea sportivă şi apreciez activitatea lor. Vreau să fie promovaţi cât mai mulţi juniori din comună, ca să se menţină spiritul de sport şi mişcare la nivelul tinerei generaţii”, a precizat Eugen Sorin Maxim.
Primăria pune la dispoziţie un teren în satul Peceiu, pentru construirea unei capele
În centrul de comună există o capelă mortuară care s-a făcut cu fonduri de la biserică. În viitorul apropiat ar putea fi construită o capelă şi la Peceiu. Primăria nu va acorda bani pentru o astfel de construcţie, dar vine în ajutorul celor din Peceiu şi va pune la dispoziţie un teren.
“Am discutat cu cele patru culte religioase din Peceiu în legătură cu construcţia unei capele. Noi de la bugetul local nu dispunem de fonduri, dar vom pune la dispoziţie terenul. În zona cimitirului, Primăria deţine un teren, care a fost dezmembrat în două parcele şi 17 ari de teren va fi pus la dispoziţia cultelor religioase pentru o capelă”, a spus primarul.
Eugen Sorin Maxim: ”Locuitorii să aibă încredere că îmi dau toată silinţa, pentru ca proiectele începute să fie finalizate”
Administraţia locală condusă de Eugen Sorin Maxim şi-a trecut în cont o serie de realizări pentru comuna Bănişor, într-un timp relativ scurt. Primarul vrea să continue dezvoltarea în comuna Bănişor, astfel că s-a gândit şi la câteva proiecte de viitor.
”Pregătim documente şi studii de fezabilitate pentru FDI, în speranţa unei finanţări pentru a mai asfalta aproximativ 7,5 km de drum. Când vom reuşi acest lucru, comuna va avea asfalt pe toate ultiţele în proporţie de 95-99%. Ne-am mai gândit şi la construcţia a cinci poduri, două în Peceiu, unul în Bănişor şi două la Ban. Unele poduri există, dar consider că este nevoie de poduri noi. Sper să găsim fonduri, fiindcă îmi doresc proiecte noi pentru comuna Bănişor, pentru a continua să ne dezvoltăm”, a încheiat Eugen Sorin Maxim.
“Vreau ca în viitor să se finalizeze ceea ce am început. Locuitorii să se aştepte la o bună colaborare în continuare şi la o deschidere totală din partea autorităţilor locale. Noi suntem puşi aici să avem deschidere faţă de cetăţeni şi să încercăm să le rezolvăm problemele. Locuitorii să aibă încredere că îmi dau toată silinţa, pentru ca proiectele începute să fie şi finalizate”.
♦ Eugen Sorin Maxim, primarul comunei Bănişor
