Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO şi VIDEO. Virgil Ţurcaş, noul prefect al Sălajului: “Astăzi punem capăt privilegiilor şefilor din instituţiile judeţene”


Noul prefect a fost instalat oficial azi, 14 decembrie, la ora 12.00, într-o ceremonie organizată la sediul Instituţiei Prefectului judeţului Sălaj. Ministrul Transporturilor – Lucian Bode – a citit documentul oficial, Hotărârea de Guvern emisă de guvernul liberal


Evenimentul a fost deschis de subprefectul Vegh Alexandru, urmat de ministrul Lucian Bode, cel care a citit Hotărârea de Guvern privind numirea cu caractere temporar a prefectului judeţului Sălaj în persoana lui Virgil Ţurcaş.

Preşedintele PNL Sălaj, ministrul Lucian Bode, a mai declarat că în perioada următoare va fi instalat şi un al doilea subprefect aşa cum prevede Codul Administrativ modificat. Cel mai probabil viitorul coleg al subprefectului Vegh, care trebuie instalat în ianuarie 2020, va fi tot un membru de partid – PNL Sălaj.

Pe lângă ministrul Transporturilor – Lucian Bode, la ceremonie au participat parlamentarii Sereş Deneş şi Liviu Balint.

Sala în care a fost organizată ceremonia a fost neîncăpătoare pentru cei care au fost invitaţi la eveniment. Toate instituţiile publice deconcentrare au avut câte un reprezentat, au mai fost prezenţi primari liberali, consilieri judeţeni, dar şi simpli simpatizanţi ai PNL.

Prefectul vrea să pună piciorul în prag şefilor de deconentrate şi să facă ordine în instituţii

Noul prefect al Sălajului a declarat că va aborda o atitudine critică, va face ordine şi disciplină în toate instituţiile subordonate şi a mai supus că a realizat deja o radiografie a fiecărei instituţii, iar rezultatele urmează să fie făcute publice.

Un aspect care a atras atenţia, dar care este şi o normalitate, a fost declaraţia prefectului în ce priveşte beneficiile funcţiei de prefect. Ţurcaş declară că nu vrea să profite de privilegiile funcţiei de prefect şi că se va deplasa pe jos sau cu maşina personală la serviciu, lucru pe care i-a îndemnat pe toţi şefii de instituţii.

La final, toţi cei prezenţi au închinat o cupă de şampanie şi l-au felicitat pe noul prefect al judeţului Sălaj, după care a urmat o sesiune foto.

Virgil Ţurcaş spune că nu i-a fost uşor să accepte această funcţie, deşi el a mai ocupat scaunul de prefect în anii 2000

“Sunt onorat pentru încrederea acordată şi vă mărturisesc că nu e simplu să accepţi povara unei astfel de funcţii, cunoscând responsabilităţile care decurg de aici. La început de drum trebuie să facem o diagnoză a situaţiei instituţiilor din judeţ şi a instituţiei proprii. Am mai ocupat această funcţie în anii 2000, un an cu reduceri drastice şi a personalului, o perioadă cu turbulenţe. Am prins astăzi o altă perioadă dificilă cu deficite, cu turbulenţe pe scena politică”, a spus Virgil Ţurcaş.

Noul prefect susţine că a venit vremea reformei şi a corecţiilor. Virgil Ţurcaş se declară categoric împotriva privilegiilor, abuzurilor şi promite că le va pune capăt, pentru ca la final de mandat să prezinte cetăţenilor lucruri concrete.

“Vom face anumite corecţii pe care le avem de făcut, pentru că nu sunt eu aici, suntem o echipă. Având un spirit critic ridicat, nu voi vorbi prea mult despre ce s-a întâmplat bine sau bun în instituţii. Trebuie să vă spun că avem destule probleme în instituţii. Avem încă instituţii sau şefi care nu se comportă adecvat cu cetăţenii. Avem încă probleme de inter-relaţie în interiorul instituţiei. Am văzut de multe ori  şefi, directori care sfidează banul public şi se comportă în acele instituţii cum nu ar trebui să se comporte. O să corectăm toate aceste lucruri”, a continuat noul prefect.

 Virgil Ţurcaş susţine că va veghea la respectarea legii în judeţul Sălaj şi promite să pună la treabă instituţiile cu rol de control, care nu prea îşi făceau treaba.

“Nu o să aplicăm noi fişa postului întrutotul a unui prefect, pentru că dacă discutăm de un singur atribut şi anume <prefectul veghează la respectarea legii> o să conştientizăm cu toţii că are atribuţii în multe alte domenii. Încă sunt probleme de integritate în instituţii, ne facem că nu observăm. De exemplu, în spitale. Am o radiografie a instituţiilor. Avem instituţii deconcentrate cu atribuţii de control. Încă se mai practică mici atenţii şi aşa mai departe. Încă şefii din judeţ mai abuzează de poziţia pe care o au pentru a-şi rezolva anumite chestii”, a mai spus Ţurcaş. 

Principalul obiectiv al noului prefect: atacarea privilegiilor şefilor

Virgil Ţurcaş spune că va îndrepta toate neregulile care se pot îndrepta şi promite că nu va trece neobservat în acest mandat.

“Eu o să vin pe jos la serviciu sau cu maşina proprie. Aşa o să se întâmple. Sunt unii care îşi duc nevestele la coafor sau îşi duc cu maşinile de serviciu copiii la creşă. Astăzi, punem punct acestor lucruri, iar pentru detalii, pentru că în urma unei diagnoze pot să am o percepţie denaturată, o să vorbesc cu structurile din serviciul deconcentrate să vedem ce mai putem corecta. După diagnoză urmează un tratament. Am vorbit şi ştim în principiu ce avem de făcut. Scopul final este democratizarea instituţiilor publice. Rezistenţa la reforme este foarte mare în interiorul instituţiilor, ştim asta cu toţii şi o să încercăm să deblocăm pe ici pe colo. Fără un spirit critic dezvoltat, o atitudine civică înseamnă corecţie în acele instituţii.  Noi vrem să aducem corecţii, nu vom trece neobservaţi” a conchis prefectul Ţurcaş.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj