Connect with us

Culturism

Poveste de succes. Anca Ioana Bergen, sălăjeanca ce a cucerit America!


Viaţa ei a fost ca în filme. Patru ani a făcut handbal, iar aproape 10 ani a practicat luptele libere, devenind şi medaliată la Campionatele Naţionale! Neajunsurile au determinat-o să caute un trai mai bun în străinătate, acolo unde a avut grijă de bătrâni, dar a fost şi ospătar şi barman. Şi-a găsit liniştea sufletească în braţele unui soldat din Marina Americană, pe care l-a urmat peste Ocean. Acolo, în Statele Unite ale Americii, avea să găsească şi cheia succesului. În nici patru ani de activitate, Anca Ioana Bonţe – devenită acum doamna Bergen – a devenit campioana Americii la fitness!!!


Încă de când era un copil, Anca Ioana Bonţe (n. 4 ianuarie 1989) a fost atrasă de sporturile de contact. Nu avea nici 10 ani, când ea a trecut pragul sălii de lupte libere de la Clubul Şcolar Sportiv Zalău.

Timp de aproximativ 9 ani, zălăuanca a practicat cu succes acest sport la CSS, dar şi la CSM Zalău, sub comanda antrenorilor Ioan Pantea, Ioan Călian, Dorel Susa şi Ciprian Stanciu.

Medaliată la Naţionalele de lupte libere

În această perioadă, ea a reuşit să cucerească medalii la diferite competiţii, dar şi la Campionatele Naţionale!

“Cea mai importantă e Bronzul la Naţionale! Nu pot să uit însă nici de competiţia de la Satu Mare, acolo unde am cucerit medalia de aur, într-un concurs în care m-am duelat doar cu  băieţi”, îşi aduce aminte cu mândrie Anca Ioana Bergen.

A făcut handbal timp de 4 ani

În clasa a IX-a, s-a orientat tot spre sport şi a urmat Liceul Sportiv “Avram Iancu” din Zalău, profilul handbal. Timp de patru ani, în paralel cu luptele, tânăra a practicat şi sportul de pe semicerc sub comanda profesorului Magda Pop, evoluând extremă şi pivot.

Mirajul străinătăţii a atras-o şi pe tânăra noastră, care după liceu a mers la muncă în Italia. “Am plecat în străinătate, să îmi găsesc un rost în viaţă şi să pot să îmi ajut familia”, precizează Anca.

Ani la rând, a lucrat din greu la muncile de jos. A avut grijă de bătrâni, iar în momentul în care a ştiut limba a muncit în restaurante, baruri şi pizzerii.

S-a căsătorit cu un soldat american

Viaţa ei s-a schimbat radical după ce şi-a găsit jumătatea. După o idilă cu un soldat din Armata Marină a Americii, în anul 2014 s-a căsătorit şi un an mai târziu s-a stabilit cu soţul în Statele Unite ale Americii, în statul Virginia.

Acolo, peste ţări şi mări, a început să lucreze mai serios la sală.

“Tot timpul, am fost puţin mai plinuţă. Înainte să mă duc în SUA, chiar luasem în greutate. Atunci am început de una singură să îmi calculez caloriile şi să îmi fac un program de sală. Am ajuns la greutatea dorită şi la o grăsime corporală destul de scăzută. Atunci, am zis să văd cum arată corpul meu la extrema unui concurs de culturism”, a fost povestea începuturilor în culturism spusă de Anca, cea care se pregăteşte aproape zilnic între o oră şi două ore jumătate, în funcţie de grupa musculară lucrată.

Cu muncă şi sacrificii, românca din Zalău a reuşit un salt uriaş şi în doar patru ani a ajuns pe podiumurile celor mai cunoscute competiţii de culturism şi fitness din America!

I-a uluit pe americani!

Primele concursuri au fost câştigate încă din anul 2016, atunci când s-a impus la Campionatul Regional (NPC Lenda Murray Classic) – categoria figure. Locul 1 a fost câştigat de româncă şi în anul 2017, însă fără să ajungă la Naţionale, deoarece nu avea cetăţenia americană şi nu avea “green cardul”.

Supremaţia la faza regională a continuat, iar anul trecut a venit şi prima participare la Campionatul Nord American (NPC North American), altfel spus Naţionalele, la care au putut participa şi sportivi din SUA, Mexic şi Canada, care au cetăţenie americană!

Prestaţia de pe scenă a fost una foarte bună, astfel că sportiva legitimată la clubul IFBB PRO LEAGUE a fost aproape de podium, clasându-se la final pe locul 4.

A devenit campioană în America de Nord!

A venit însă ediţia din acest an, în care românca i-a uluit pe americani. Aflată într-o formă excelentă, sportiva cu origini din Sălaj a făcut senzaţie, fiind desemnată de juriu ca cea mai bună sportive la categoria figure A!

Altfel spus, Anca Ioana Bergen a devenit campioana Americii, o performanţă uluitoare pentru care organizatorii i-au acordat şi cardul PRO!

În careul de “aşi”, încă de la debutul profesional

După ce a primit cardul PRO, valoroasa sportivă a intrat şi în competiţiile rezervate profesioniştilor. Astfel, la începutul acestei luni, Anca a urcat pe scenă la “Romanian muscle fest pro”, o competiţie internaţională de rang ridicat, desfăşurată tocmai la Bucureşti.

La categoria ei, sălăjeanca noastră a avut 17 concurente valoroase din Anglia, Canada, Kazahsztan, Spania, Serbia, China, Cehia, Italia, Honduras, Germania, Australia, Polonia, Danemarca şi Elveţia!

Deşi a avut o concurenţă acerbă, ea s-a clasat pe locul 4, după Maryan Bambad (Canada), Frida Thestrup (Danemarca) şi Asher Prior (Australia)!

“Cardul PRO? Asta înseamnă că pot concura la orice concurs din toată lumea!  E ceva unic şi extrem de greu de cucerit. Din câte ştiu eu, doar cinci românce au reuşit să dobândească cardul PRO, dintre care eu şi Alina Popa – campioană mondială la culturism, suntem stabilite în Statele Unite ale Americii”, spune valoroasa sportivă.

Vrea să fie pompier în State!

Deşi a devenit sportiv profesionist, Anca vrea şi o carieră militară. Astfel, la începutul anului viitor, ea va urma şcoala de pompieri în Statele Unite ale Americii! Pentru a putea deveni omul care salvează vieţi din flăcări trebuie să aibă şi diploma de paramedic.

“O să fac un curs avansat de o lună, în care zilnic voi face câte opt ore de curs şi practică pe o ambulanţă setată într-o cameră. În continuare, voi da testul naţional şi, dacă totul va fi bine, va trebui să mă antrenez acolo timp de 7 luni. Apoi, sper să devin pompier!”, a punctat Anca.

“Campionatul Naţional al Americii de Nord a avut loc pe data de 31 august, iar la categoria mea au fost 15 participante. Am cucerit locul 1, care era şi singura posibilitate a amatorilor de a lua cardul PRO, cel care te transformă în profesionist! Mă bucur pentru aceste performanţe şi cred că este loc şi pentru o îmbunătăţire atât fizică, cât şi psihică. Pentru mine, acest sport înseamnă sănătate, bucurie şi un mod de a mă învăţa să fiu mai bună”.

Anca Ioana Bergen, campioana Americii la fitness

 

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Culturism