

În cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul PSD din Zalău, preşedintele filialei judeţene Tiberiu Marc a prezentat o analiză a ultimelor alegeri pierdute în ultimul an, atât pe plan naţional, cât şi pe plan judeţeam.
Principalele motive pentru care PSD a ajuns în această situaţie, din puntul de vedere al lui Marc, s-a greşit mult la temele abordate, puterea a fost prost gestionată, adoptarea unor acte normative s-au situaţia juridică a lui Dragnea, toate adunate la un loc au tras partidul în jos. La alegerile prezidenţiale, scorul mic adunat de partid se datorează în opinia lui Marc, pentru că, candidatul a fost prea slab.
“Nu am participat la ultimul CEx, dar am fost în legătură cu colegii de acolo. Părerea mea este că am ajuns îna ceastă situaţie, datorită faptului că în urma alegerilor parlamentare din 2016 s-a creeat o aşteptare mare, a scorului electoral obţinut, care după aceea a fost prost gestionat.
Am pierdut datorită unui şir de decizii eronate o parte din electoratul propriu şi am ostilizat, datorită unor decizii şi restul de populaţie.
Au fost mai multe guverne pe care le-a propus PSD, cu mai mulţi prim-miniştri, care apoi au fost invalidaţi. Am avut şi două autogoluri, adică automoţiune de cenzură, lucruri care împreună cu faptul că o serie de poziţii de decizie, miniştrii, funcţi importante în aparatul guvernamental au fost ocupate de nişte oameni care nu au fost cei mai potriviţi. Este motivul pentru care o parte din electoratul nostru s-a detaşat de acest tip de comportament.
Apoi au fost nişte decizii, OUG 13, 10 august, care au ostilizat şi restul opiniei publice. legile justiţiei au fost prost discutate şi explicate. Toate aceste lucruri aua vut ca efect votul din 26 mai, cel de la europarlamentare, în care am fost sancţionaţi.
Apoi a urmat o altă decizie care s-a dovedit cel puţin neinspirată, alegerea preşedintelui partidului şi alegerea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. Rezultatul a confirmat că această alegere a fost greşită. Toate deciziile acestea s-au luat în forurile statutare.
M-am uitat în zilele trecute peste o analiză calitativă a votului la alegerile prezidenţiale şi am văzut care este structura electoratului care a votat candidatul PSD. Dacă în 2016 a fost o repartizare oarecum echilibrată, atât pe categorii de vârstă, cât şi pe categorii socio-profesionale. În turul 1 al alegerilor, care se spună că reprezintă votul politic, a apărut o radiografie a actualului electorat PSD, care înseamnă foarte puţini votaţi din rândul tinerilor, antreprenorilor şi a salariaţilor, care înseamnă şi persoane are lucrează în zona publică, dar şi cei care lucrează în mediul privat. Cei mai mulţi care voteazăPSD, au fost din rândul pensionarilor s-au cei cu ocupaţii casnice, deci electoratul s-a dus într-o zonă care este foarte diferită decât cea din anul 2016.
Legat de candidat, în această analiză a alegerilor prezidenţiale calitatea candidatului PSD a fost apreciată la mai puţin de jumătate decît calitatea celuilalt candidat. Susţinerea candidatului pentru candidatul PSD, a fost majoritară, când pe de cealaltă aprte a fost la jumătate.
Alegerile sunt o problemă de marketing, ai de vândut un proiect şi o persoană. Dacă proiectul nu este convingător şi persoana nu este potrivită, trebuie să vinzi un lucru în care nu, sau crezi întro măsură insuficientă.
Eu am discutat cu primarii în nenumărate rânduri, şi înainte de turul 1 şi înainte de turul doi şi i-am văzut, alţi au şi declarat clar, că le este greu să facă o susţinere pentru candidatul PSD. Din 2000 încoace PSD a avut întotdeauna candidaţi care au fost locomotive pentru partid. De data aceasta candidatul PSD a pornit foarte de jos şi a fost în situaţia de a-l împinge pe candidat, lucru care este şi dificil şi neobişnuit pentru PSD. Partidul funcţionează într-un anumit fel atunci când candidatul este convingător şi funcţionează aşa cum am văzut-o când candidatul este mai puţin convingător.
Nu schimbarea oamenilor este problema principală a PSD, ci un proiect politic care să fie actualizat şi să fie în concordanţă cu realităţile şi aşteptările pe care le are populaţia.
În 24 septembrie, mandatul actualei conduceri a PSD Sălaj a expirat. Până la sfârşitul lunii ianuarie, vom face alegeri. În 10 filiale s-au făcut, iar în restul urmează să fie organizate alegeri. La sfârşit va fi şi conferinţa judeţeană, unde va fi aleasă noua conducere a organizaţiei judeţene.”
VIDEO
https://youtu.be/WQzQEpRzWAA
