

Adrian Popan este preşedinte PMP Sălaj din 17 noiembrie 2017, iar din iunie 2016 este liderul consilierilor PMP Zalău. De profesie inginer cu o carieră de peste 25 de ani, Adrian Popan are 49 de ani, este căsătorit şi are doi copii cu care se mândreşte
Răzvan Popan este elev în clasa a X-a la CNS Zalău profil mate-info intensiv. Răzvan a fost premiat la mai multe concursuri interjudeţene de matematică organizate de Ministerul Educaţiei.
Roxana Popan este absolventă la UBB profil Chimie-Biologie. În prezent este masterand la UBB, iar din ianuarie va preda la UBB chimie în laborator.
Adrian Popan este pasionat de vânătoare şi este membru AJVPS Sălaj din anul 2014. Mai are însă şi alte hobby-uri, printre care matematica şi muzica rock.
A intrat în politica “mare” fără a urmări interese personale
După ce a reuşit în plan profesional, intrarea în politică pentru Adrian Popan a fost o provocare oarecum, pentru a-şi dovedi capacităţile manageriale în favoarea dezvoltării comunităţii.
“În 2013 a luat loc fiinţă filiala PMP Sălaj, iar printr-un concurs de împrejurări am fost contactat să preiau şi să construiesc echipa. Având competenţe manageriale de la locul de muncă, am considerat că e oportun şi pentru mine, ca să mă dezvolt personal. În politică dacă vrei să faci lidership, trebuie să convingi oamenii să te urmeze prin ceea ce eşti şi prin ceea ce spui. Am considerat o oportunitate de dezvoltare profesională, implicit şi pentru mine. Am făcut acest pas, fără a urmării ceva interese. Am considerat că în politică trebuie să apară şi oameni de valoare care pot să aducă ceva în plus. România este o ţară excepţională prin resursele pe care le are, dar sunt prost exploatate. De ce, pentru că nu sunt oameni cu competenţe care să asigure dezvoltarea ţării”, a declarat Adrian Popan.
A început ca vicepreşedinte PMP, poziţie din care a construit o echipă
Adrian Popan este membru fondator al filialei PMP din judeţul Sălaj şi s-a dovedit un conducător muncitor, prezent printre oameni şi ascultând doleanţele acestora.
“Am preluat în 2013 funcţia de vicepreşedinte pe vremea aceea preşedinte era Radu Cristescu şi am plecat la construirea partidului. În 2014 am avut prima bătălie electorală, alegerile pentru Parlamentul European, când PMP a trecut pragul de 5% şi a dat 2 europarlamentari. În anul 2015 am avut alegeri prezidenţiale când l-am susţinut în turul doi pe Klaus Iohannis. În primul tur PMP a mers cu candidatura Elenei Udrea, o similitudine Viorica Dăncilă, dar la un alt calibru”.
Deşi era candidat la Primăria Zalău şi pe prima poziţie de senator, dar partidul l-a “trişat”
Popan nu a avut zile uşoare în partid. Acesta astăzi trebuia să fie senatorul PMP în Sălaj şi, totodată, candidatul la Primăria Zalău în anul 2016.
Partidul însă a decis de la Bucureşti să-l schimbe de fiecare dată cu acelaşi om, Cristian Lungu.
“În 2016 am avut prima bătălie locală. Am candidat în primă fază Primăria Zalău, am deschis lista la consilieri locali şi la consilieri judeţeni. Într-un scenariu pe care partidul l-a construit, am fost înlocuit la candidatura de primar cu senatorul Cristian Lungu, dar am rămas aproape de partid şi am construit în continuare. Am reuşit la final să scoatem doi consilieri locali la Zalău. Dacă scoatem astăzi UDMR din Consiliul Local Zalău, un partid cu electoral stabil, după PSD şi PNL, PMP este a treia forţă politică. La alegerile pentru Consiliul Judeţean am făcut un scor foarte aproape de pragul electoral, un rezultat bun pentru că am avut doar 14 filiale funcţionale şi am scos în 10 UAT-uri consilieri locali. Fuziunea cu UNPR-ul, un eşec la nivel naţional, iar pe vot politic partidul a fost preluat de Liviu Balint, funcţie preluată de la Carol Fekete. Eu am rămas în continuare vicepreşedinte şi preşedintele filialei PMP Zalău. La alegerile parlamentare, după rezultatele de la alegerile locale, Balint a venit cu propunerea de a deschide eu lista candidaţilor pentru Senat. Într-o şedinţă la Zalău a regiunii de N-V, a venit şi a fost impus de partid Cristian Lungu, care a şi candidat la Senat”.
Cetăţenii taxează PMP Sălaj la vot pentru lipsa de implicare a celor doi parlamentari
Faptul că PMP Sălaj a dat doi parlamentari la alegerile din decembrie 2016 a fost o surpriză pentru toată lumea.
Se prefigura o revitalizare a imaginii PMP şi avea reţeta de a deveni un partid de top în Sălaj. Lucrurile au luat o întorsătură greşită: deputatul a trădat, iar senatorul şi-a mutat activitatea în Cluj.
Pentru toate aceste acţiuni, singurii care au avut de suferit au fost PMP-iştii din Sălaj.
“Eu am umblat în stradă, am împărţit afişe, am lipit afişe, am stat de vorbă cu cetăţenii. Să nu credeţi că am stat în birou. Nu cred că au fost multe ieşiri ale partidului fără ca eu să nu fiu prezent. Sigur că lumea a taxat PMP Sălaj, pentru că din 6 parlamentari să ai doi şi să nu fi vizibil pe scena politică din Sălaj e un minus, pe care am încercat să-l compensăm prin ce am putut noi mai bine”, mai spune preşedintele Popan.
După 4 ani de muncă, preia conducerea PMP Sălaj
Un om implicat, format în şcolile de top, cu o carieră de succes ca şi inginer, cu o familie de invidiat, Adrian Popan a devenit preşedintele PMP Sălaj de care partidul avea mare nevoie.
“Îmi aduc aminte că la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, deputatul Liviu Balint a votat şi a fost exclus din PMP, tot se întâmpla prin aprilie 2017. Am fost chemat la Bucureşti, de către preşedintele Băsescu şi mi s-a propus să preiau conducerea partidului. În iulie am fost numit ca şi preşedinte interimar, ca în luna noiembrie să organizez alegeri statutare în filiala PMP Sălaj, unde am fost votat în unanimitate preşedintele partidului. Am avut 117 oameni prezenţi, din cele 25 de organizaţii ale noastre locale, care m-au votat, neavând nici un vot de abţinere sau împotrivă. Am plecat să construiesc partidul pas cu pas. Iar cei care vin peste noapte, pe emoţie, pe alte canale, nu sunt partide care au viaţă. Un partid se construieşte filială cu filială. Dacă am preluat partidul cu 19 filiale funcţionale, astăzi la nivel judeţean PMP Sălaj are 40 de filiale care au echipa completă şi care funcţionează perfect. Practic am dublat numărul filialelor şi avem acoperit aproximativ 65% din judeţ”.
Adrian Popan – un consilier local activ şi cu iniţiativă
După ce a intrat în Primăria Zalău, ca şi consilier local, Adrian Popan a devenit unul dintre puţinii aleşi activi şi care atunci când spun ceva, sunt şi ascultaţi.
De pildă, pe proiectele de infrastructură, opiniile lui Popan sunt atent analizate de actuala conducere a Primăriei Zalău, iar cele mai multe sugestii sunt însuşite de conducere.
“Atunci când am ajuns la Consiliul Local Zalău am avut impresia că mă duc la Primărie dăm afară toţi oamenii şi rămân doar 5 care să facă treabă. Şi ca să descopăr oarecum activitatea din Primărie şi să pot să aduc un plus valoare, am parcurs fiecare direcţie şi am avut o discuţie cu fiecare director din Primărie. Eu fac parte din Comisia de urbanism din cadrul Consiliului Local Zalău.
Întotdeauna o amprentă importantă o au proiectele de infrastructură rutieră, iar în comisia din care fac parte, am avut intervenit de ficare dată cu soluţii şi propuneri pentru ca lucrările să fie de o mai bună calitate.
Unul dintre realizările mele în cadrul Consiliului local a fpst faptul că în cursul anului 2018, am propus primăriei să deschidă toate curţile unităţilor de învăţământ pentru copii, care să se poată juca şi în timpul vacanţei sau după orele de curs.
Un alt proiect important pe care l-am propus Primăriei este acela de a muta sediul Biroului Vamal de pe bulevard pe centura ocolitoare, adică să scoate traficul greu de pe bulevard. Investiţia în reabilitarea bulevardului este făcută din bani publici, iar – tehnic – bulevardul nu mai poate prelua traficul la caracteristicile din ziua de astăzi. Practic, fundaţia bulevardului este expirată, la un trafic moderat este OK, dar având în vedere creşterile valorilor de trafic care s-a dezvoltat foarte mult, pentru că infrastructură feroviară nu avem, ne găsim că anul viitor în vară bulevardul va fi în valuri din nou. Totul este că avem trafic greu. Lipsa unei centuri ocolitoare este cea mai mare problemă.”
A condus şi până la 2.000 de oameni!?
Un am căruia pre puţine îi poţi imputa, cu o sinceritate aparte, un om cu şcoală şi un antrenor desăvârşit, Adrian Popan cosideră că România încă are multe de schimbat pentru ca politicienii să capete încrederea oamenilor.
“Am condus direct echipe de circa 200 de oameni, dar indirect am fost în contact şi am răspuns de 2.000 de oameni. Tot ce înseamnă zona industrială, firme, mă cunosc şi au interacţionat cu mine. Şi în fotbal există un antrenor, şi în politică există un conducător. Rezutatele preşedintelui se văd dacă echipa funcţionează, iar rezultatele echipei se dau prin dezvoltarea permanentă a oamenilor din echipă.
Îmi aduc aminte de un exerciţiu drăguţ pe care l-am făcut la un curs de management la mine la locul meu de muncă. Am avut un studiu de caz, ca să înţelegem ce înseamnă leadership – ul, un studiu de caz pe Pepp Gardiola, antrenorul echipei de fotbal FC Barcelona, la vremea aceea Barcelona făcea ravagii în toate competiţiile. O zi mi-am dedicat-o studiului metodelor de antrenament şi a motivaţiilor pe care le acorda. Valoarea şefului e dată de suma valorilor membrilor din echipă”.
Bunicul i-a fost modelul în politică pentru Adrian Popan
A copilărit la Lozna şi, încă de mic, Adrian şi-a luat ca model pe bunicul său, care în vremea comunistă a fost un primar destoinic, cu relaţii la cele mai înalt nivel.
Spre exemplu, Palatul Administrativ a fost construit din banii pe care primarul din Lozna i-a avut în conturi.
“Bunicul avea o vorbă. Bunicul care a fost primar mulţi ani în comuna Lozna şi şef de CAP, rămâne o referinţă ca un mare, mare înţelept, deşi nu avea multă şcoală. Spunea aşa: Mă băiete, te rog frumos să faci în aşa fel încât, în viaţa asta, toată lumea să-ţi fie datoare ţie şi tu să nu fi dator nimănui. Vorba asta era excepţională”, a încheiat preşedintele PMP Sălaj, Adrian Popan.
