Connect with us

Ştiri din Sălaj

Poliţist din Sălaj, la volan cu telefonul în mână!


Omul legii a fost fotografiat de un pasager ce rula cu altă maşină pe Bulevardul Mihai Viteazul din municipiul Zalău


În intenţia de a micşora numărul de evenimente rutiere, în Codul Rutier au fost adăugate câteva prevederi ce sancţionează drastic conducătorii auto, care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan, transmit live, filmează sau doar ţin telefonul în mână.

Noile prevederi au intrat în vigoare începând din data de 12 octombrie. A urmat apoi o “vânătoare” în trafic a şoferilor care nu au aplicat această prevedere şi care au primit amenzi usturătoare şi puncte de penalizare.

La nivelul judeţului Sălaj, în perioada 12 octombrie -14 noiembrie, au fost aplicate 16 astfel de sancţiuni conducătorilor de vehicule.

Dar, ce să întâmplă când greşesc chiar cei ce veghează aplicarea legii în trafic? Atunci când poliţiştii sunt la volan cu telefonul în mână? Mai putem spune ceva?

Un astfel de subiect a fost remarcat şi pe drumurile judeţului nostru. Astfel, pe data de 21 noiambrie, pe Bulevardul Mihai Viteazul din municipiu, undeva în zona TenarisSilcotub, un om al legii se afla cu telefonul în mână, în timp ce era la volanul unei maşini de Poliţie.

Un pasag vigilent, aflat într-un autoturism ce rula pe aceeaşi direcţie, a importalizat momentul cu camera foto a telefonului. Acesta a trimis poza pe adresa redacţiei Ştirile din Sălaj, împreună cu o întrebare retorică: “Legea se aplică doar pentru unii?”.

Răspunsul ar trebui să vină de la reprezentanţii IPJ Sălaj…

 


Noile prevederi din Codul Rutier, care au intra în vigoare din 12 octombrie 2019:

Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare. Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amendă prevăzuta în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte – amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei) şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

Ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte – amendă (de la 580 de lei la 725 de lei), si cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile“.


 

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj