Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Perioadă înfloritoare pentru administraţia locală din Cizer


Sub buna conducere a viceprimarului cu atribuţii de primar – Ioan Pătcaş – la Cizer se derulează peste 10 proiecte importante ce vizează ridicarea standardului de viaţă pentru locuitori. O parte dintre ele s-au şi finalizat, în timp ce la celelalte se lucrează intens, astfel încât comuna Cizer să aibă o altă faţă când toate vor fi duse la bun sfârşit


Cinci proiecte pe PNDL II, toate cu contracte de finanţare semnate

În ciuda frământărilor şi schimbărilor la nivel de administraţie, comuna Cizer a reuşit o mare dezvoltare sub conducerea lui Ioan Pătcaş, cel care din mai 2017 este viceprimarul comunei cu atribuţii de primar. Lucrează în cadrul Primăriei din 2012 când şi-a început primul mandat de viceprimar, fiind implicat şi el în proiectele importante de infrastructură. Este vorba de asfaltarea drumul Cizer – Pria, pe o distanţă de 5 km, şi de asfaltarea a altor 27 de km de străzi şi uliţe în comună. Practic, din 2016, comuna se poate lăuda că în proporţie de 70% are asfalt pe toate străzile.

Comuna Cizer se află într-o perioadă înfloritoare, având în vedere că administraţia condusă de Ioan Pătcaş a obţinut finanţare pentru cinci proiecte pe PNDL II, la toate fiind semnate contractele de finanţare.

 Şcoala Gimnazială „Horea” are o altă faţă!

Un proiect important care este aproape finalizat este modernizarea Şcolii Gimnaziale „Horea” din centrul comunal, valoarea proiectului fiind de 400.000 euro. La a patra licitaţie s-a înscris o firmă din Satu Mare şi lucrările au început în vară, fiind finalizate în proporţie de 85%.

”Durata de execuţie este de 24 de luni, dar proiectul poate fi finalizat în două luni de zile, dacă timpul permite”, ne-a declarat Ioan Pătcaş.

Au fost lucrări complexe la şcoala Horea, fiind vorba de o reabilitare totală. S-a schimbat acoperişul, uşile, instalaţiile, s-a lucrat la interioare, dar şi la faţada clădirii.

Lucrările de reabilitare de la grădiniţă avansează

În apropiere de şcoală se află şi grădiniţa, o clădire care de câteva luni a intrat într-un amplu proces de modernizare, în urma unui proiect a cărui valoare este de aproximativ 1,4 milioane de lei. S-a început la partea de acoperiş, dar aici lucrările vor dura până în vara viitoare, fiind vorba de o reabilitare totală.

“Grădiniţa va fi modernizată şi dotată corespunzător. După a şaptea procedură de licitaţe a fost contractată lucrarea, tot de către firma care se ocupă şi de şcoală. Lucrările au început deja la partea de acoperiş şi în momentul de faţă sunt undeva la 15% executate. Este vorba de o reabilitare totală a imobilului, iar – după discuţiile cu constructorul – estimăm că până vara viitoare vor fi finalizate”, ne-a declarat primarul.

Aproximativ 220 de elevi şi preşcolari sunt la Cizer, care odată cu modernizarea şcolii şi a grădiniţei se vor putea bucura de condiţii moderne.

Asfalt pe încă 14 km de drumuri!

Din punct de vedere al infrastructurii rutiere, comuna Cizer stă destul de bine, având 70% din dumuri comunale, străzi şi uliţe asfaltate. Procentul ar urma să se mărească semnificativ, după ce vor începe lucrările la un proiect prin PNDL II, a cărui valoare este de peste 5 milioane de lei!

Proiectul presupune asfaltarea a trei drumuri comunale care fac legătura spre Sîg şi Bănişor şi o altă legătură spre Pria, dar mai sunt cuprinse şi câteva străzi în localitatea Cizer, care au rămas neasfaltate.

“Din păcate, am scos de trei ori la licitaţie această lucrare, dar nu a venit niciun constructor. Ceva trebuie să schimbăm la proiectul tehnic şi să găsim o soluţie, fiindcă este un caz nefericit. Am făcut cereri şi demersuri la Minister. Cei de la Guvern ar trebui să vină în ajutorul nostru. Ca să nu ţinem un contract de finanţare în sertar, trebuie găsită o soluţie”, a spus viceprimarul cu atribuţii de primar.

Reţeaua de canalizare, un proiect măreţ ce prinde contur

Administraţia locală are contractul de finanţare gata semnat şi pentru măreţul proiect ”Reţea de canalizare menajeră şi staţie de epurare în comuna Cizer” a cărui valoare totală este de aproape 5 milioane de euro. Proiectul tehnic este deja făcut, fiind incluse 16 pompe, dar şi o staţie de epurare la ieşirea din comună.

”Am cerut un punct de vedere la Compania de Apă în ce priveşte staţia de epurare şi dânşii ne-au dat o variantă care costă undeva la 3 milioane de lei. În alte localităţi, cu aproximativ acelaşi număr de populaţie s-a folosit şi staţii de epurare care au costat undeva la 2, 2 milioane de lei. Lucrarea a fost pusă de două ori pe sistemul de achiziţii publice, dar fără folos. Nu ştiu ce am putea face, fiindcă am mai avea nevoie de vreo 2,5 milioane de lei să putem finaliza acest proiect”, a precizat Ioan Pătcaş, care este optimist că şi această măreaţă lucrare va putea începe în cel mai scurt timp.

Reţeaua de apă se extinde

Un proiect care se poate derula mult mai rapid este cel de extindere a reţelei de apă în Cizer, care are o valoare de aproximativ 116.000 euro.  Lucrarea ar putea începe cât de repede, mai ales că deja a fost desemnat constructorul.

”Extindere reţelei de apă pe drumul judeţean este singurul proiect la care proiectarea şi execuţia s-a făcut împreună. Am găsit un constructor şi sperăm să începem lucrările şi să le finalizăm până în mai 2020”, a precizat Ioan Pătcaş.

Casa ”Lupuţ”, atracţia turistică a comunei

O importantă realizare a administraţiei locale este reabilitarea şi modernizarea gospodăriei ţărăneşti ”Casa Lupuţ”. Gospodăria ţărănească care până în 2017 a fost o ruină a fost pusă în valoare printr-un proiect european, având o valoare de 174.055 euro.

După stilul caracteristic, s-a pus la punct întreaga gospodărie, compusă din Casa Lupuţ şi alte trei imobile care redau perfect vechea aşezare a locuitorilor din mediul rural, mai precis de prin anii 1700 – 1800! Întreg complexul este acum atracţia turistică a comunei, căruia îi treg pragul foarte mulţi vizitatori. Proiectul de reabilitare a fost început în 2017 şi s-a finalizat în septembrie 2018 când a avut loc şi inaugurarea.

Am avut o echipă de constructori din Maramureş care au terminat această lucrare într-un timp foarte scurt. Au fost lucrări complexe, iar pentru noi acum este o provocare să întreţinem aceste case. I-am şi făcut asigurare în momentul în care ne-a fost predată lucrarea”, a spus Ioan Pătcaş.

Clădirea şcolii din Plesca, reabilitată din fonduri proprii

O altă clădire publică a fost pusă la punct în această perioadă de administraţia locală de la Cizer. Este vorba de şcoala din Plesca, cea care a fost reabilitată din fonduri de la bugetul local.

Lucrările se află pe ultima sută de metri şi, chiar dacă în această clădire nu mai învaţă elevii, amplasamentul va avea o utilitate începând din acest an, când fosta şcoală primară va deveni cămin cultural, cu atât mai cum cu cât locuitorii satului Plesca nu s-au putut bucura până acum de un astfel de lăcaş.

A fost finalizat căminul modern de la Cizer!

Chiar pe drumul judeţean, la intersecţia cu drumul comunal spre Pria se află căminul cultural din Cizer. Acesta era într-o stare de degradare, dar a fost modernizat şi reabilitat din temelii, printr-un proiect finanţat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Valoarea lucrărilor de la căminul din centrul comunal s-au ridicat undeva la 160.000 de euro şi s-au finalizat de câteva zile.

„Având în vedere că acest cămin se afla într-o stare proastă, mă bucur că am putut schimba faţa acestuia. Este o investiţie utilă pentru comunitatea noastră”, a punctat Ioan Pătcaş.

Căminul a fost dotat corespunzător cu mobilier şi scaune şi poate găzdui orice fel de eveniment, având o capacitate de 200 de locuri. Întregul proces de reabilitare şi modernizare s-a realizat într-un timp foarte scurt, de 12 luni!

Se lucrează intens şi la căminul cultural din Pria

Comuna se va putea mândri cu două cămine culturale moderne. După cel de la Cizer, şi la Pria va exista un cămin modernizat tot din fonduri de la AFIR, valoarea fiind de aproximativ 140.000 de euro. Lucrările au început în această toamnă şi până în prezent decurg foarte bine, astfel că – anul viitor, căminul din Pria poate fi finalizat şi dotat corespunzător.

În centrul comunal se construieşte o capelă

Prin GAL „Poarta Transilvaniei”, comuna Cizer a câştigat un proiect pentru înfiinţare ”casă de ceremonii funerare”. Capela se construieşte în centrul comunal, chiar lângă cimitir, iar lucrările sunt destul de avansate. Chiar dacă şantierul a început în luna septembrie, capela este ridicată în roşu şi s-a început la interior.

“Era necesar să avem o capelă în comună. O firmă din Crasna se ocupă de construcţia ei, iar lucrările au decurs foarte bine. Dacă treaba merge tot aşa, prin decembrie construcţia poate fi terminată”, ne-a informat interlocutorul.

Valoare totală investiţiei este de 69.500 euro, iar Primăria a suportat de la bugetul local aproximativ 10.000 de euro.

Firmă de pază şi protecţie în comună şi camere de supravegheat

De când Ioan Pătcaş conduce destinele Primăriei, în comună a mai apărut o noutate, una foarte importantă, deoarece a fost contractată o firmă de pază şi protecţie, care are grijă de siguranţa comunităţii.

Tot pentru siguranţa cetăţenilor, în toate cele trei localităţi, s-au montat şi camere de supravegheat.

”Pentru pază şi protecţie am angajat firma Dia Guard. Dânşii fac supravegherea pe timp de noapte în toate satele şi au un traseu de 50 de kilometri. Eu zic ca este un lucru foarte bun pentru comunitatea noastră”, susţine primarul Ioan Pătcaş.

Inter Cizer, din nou în circuit după 7 ani!

Din această toamnă, la Cizer se poate discuta din nou despre fotbal, după o pauză de 7 ani. Cu sprijin de la autorităţi, Inter Cizer s-a înscris în Liga a V-a, iar în campionatul 2019 – 2020 se anunţă o candidată la primul loc. Având îl lot jucători cu experienţă, echipa din Cizer este neînvinsă după 9 etape şi se află la un singur punct de lider.

”Mă bucur că după 7 ani am reuşit să formăm o echipă de fotbal, care face treabă. Meritul nu este doar al meu. În bugetul din 2018 – 2019 am cuprins o sumă de bani în care mulţi nu au crezut. Este şi meritul lui Ioan Criste, fiindcă el se dăruieşte pentru echipa de fotbal. Dacă nu ar fi el, mie mi-ar fi greu să mă ocup şi de echipa de fotbal. Lui îi place şi se implică. Noi mereu când am avut echipă de fotbal, am fost între primele locuri”, ne-a declarat Ioan Pătcaş.

Îmbunătăţiri la baza sportivă

Dat fiind faptul că în ultimii 7 ani nu a prea fost folosită, baza sportivă din Cizer s-a cam degradat, dar Primăria a pus-o la punct şi în această toamnă s-au adus îmbunătăţiri. Mai urmează să se aducă îmbunătăţiri şi la vestiare, astfel că terenul din Cizer va putea găzdui liniştit şi meciuri de Liga a IV-a. În acest eşalon îşi propune să ajungă echipa din Cizer, însă nu din primul sezon de la revenirea în circuit.

Cizerul va avea sală de sport!

Administraţia locală condusă de Ioan Pătcaş s-a zbătut pentru ca în comuna Cizer să se construiască o sală de sport. Eforturile au meritat, iar în anul 2018, Compania Naţională de Investiţii a aprobat cererea de finanţare pentru construirea unei săli de sport în curtea Şcolii Gimnaziale ”Horea” din Cizer.

”După foarte multe insistenţe am obţinut avizele necesare pentru o sală de sport. Valoarea proiectului este de aproximativ 435.000 de euro. Sunt bucuros că am obţinut această finanţare după mai multe insistenţe, dar sunt dezamăgit că nu s-a înscris nimeni la licitaţie nici a doua oară. Urmează să punem din nou procedura şi avem speranţe. Nu ne vom lăsa, iar dacă totul merge bine, anul viitor vom avea sală de sport”, a spus Ioan Pătcaş.

Proiecte îndrăzneţe de viitor, între care şi un sediu nou de Primărie!

Administraţia locală nu vrea să se oprească aici şi are în plan şi alte investiţii utile pentru comunitate. O serie de proiecte de viitor are în plan Ioan Pătcaş – omul din fruntea administraţiei –  între care şi construirea unui sediu nou de Primărie.

“Ne-am propus, am făcut planul de achiziţie şi am votat în Consiliul Local, construirea unei Primării, pentru că actualul sediu are în jur de 160 de ani şi nu merită investit în această clădire. Vom demola actualul sediu şi în spate vom construi o primărie nouă, iar spaţiul din faţă va rămâne loc de parcare”, ne-a informat Ioan Pătcaş.

Cinci poduri peste văi se vor construi în Cizer, dintre care două în centrul comunal, alte două în Pria şi unul în Plesca. Tot ca şi proiect de viitor este modernizarea pieţei agroalimentare, amenajarea unui parc în faţa grădiniţei şi a unui teren sintetic, în curtea şcolii.

Ioan Pătcaş îşi doreşte să atragă agenţi economici în comuna pe care o conduce. În acest sens, administraţia locală vrea să pună la dispoziţie pentru investitori un teren gratuit, la care să existe toate utilităţile.  Viceprimarul cu atribuţii de primar vrea să amenajeze un parc pentru firmele care se ocupă de transport, astfel încât să existe un loc special, unde să fie parcate campioanele şi maşinile de mare tonaj.

“Ar fi şi alte lucruri de făcută, fiindcă aşa e în orice comunitate, dar până una alta vrem să ducem la bun sfârşit proiectele pentru care am semnat contractele de finanţare”, a spus primarul.

Ioan Pătcaş: ”Toate aceste investiţii care sunt în implementare, trebuiau realizate cu mulţi ani în urmă”

De doi ani şi jumătate, destinele comunei Cizer sunt conduse de Ioan Pătcaş, cel care a reuşit să ducă comuna la un standard ridicat. În această perioadă, au reuşit să fie reglate 10 din cele 11 măsuri luate de Curtea de Conturi, iar acum Cizerul respiră un alt aer, al dezvoltării. Ioan Pătcaş este mulţumit de ce a reuşit în această perioadă, dar spune că toate aceste investiţii trebuiau implementate cu mulţi ani în urmă.

”Doresc să le mulţumec în primul rând colegilor din Primăria Cizer, consilierilor locali şi tuturor celor care mi-au acordat sprijinul în implementarea acestor proiecte. Toate aceste investiţii care sunt azi în implementare în comuna noastră, consider că trebuiau realizate cu mulţi ani în urmă, dar românul are o vorbă, niciodată nu-i prea târziu. Azi, când dumneavoastră realizaţi acest reportaj trebuie să vă arătăm proiectele în implementare, cele pe care de fapt ne propunem să le realizăm în viitor. Noi, cei din conducerea comunităţii, ne facem datoria faţă de cetăţeni, ficare acolo unde ne este locul. Le doresc sănătate şi înţelegere tuturor oamenilor din comuna Cizer”, a încheiat Ioan Pătcaş.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj