Connect with us

Ştiri din Sălaj

Marile dosare de la DNA Cluj: fraude cu fonduri europene în Sălaj


DNA Cluj este condus de Anca Mărincean din decembrie 2014 când a înlocuit-o în funcție pe Elena Botezan care s-a transferat ca judecător la Curtea de Apel Cluj.


Potrivit unei analize realizată de gazetadecluj.ro privind activitatea desfăşurată de DNA-Cluj reiese că procurorii au avut multă treabă în judeţul Sălaj.

Iată câteva exemple de dosare în care au fost fraudate fondurile europene

S-a găsit o ”gaură” de 3,4 milioane lei în fondurile AFIR

La începutul anului, procurorii DNA-ST Cluj au trimis în judecată mai multe persoane din județul Sălaj pentru folosirea, fără a avea acest drept, a unor fonduri în valoare de peste 3,4 milioane de lei. Este vorba despre BANDE-MUREȘAN ALIN-VASILE,BREJE ADRIAN VASILE, CERNEȘTEAN MARIN, GOIA MIHAELA și RUSU IOANA MARIA.

Cei cinci inculpați sunt acuzați că în cursul anului 2010”au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri europene.Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 3.418.667 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată în rechizitoriu.

Fraudă de 1 milion de euro

În luna iulie, procurorii DNA Cluj au descoperit o fraudă de peste un milion de euro și i-au trimis în judecată pe administratorii unor societăți comerciale din Sălaj. Este vorba de BOITA EMIL, la data faptelor administrator de fapt al SC EmyGeoinvest SRL, DOMIDE LAZĂR și VIȘOVAN GABRIEL-MIHAI.

”În perioada 2009-2014, în contextul derulării unui număr de 11 proiecte finanțate din fonduri nerambursabile (privind achiziția unor utilaje folosite în domeniul construcțiilor), inculpatul Boita Emil, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, consultanți în cadrul proiectelor respective, a depus, prin intermediul unor persoane care au acționat fără vinovăție, la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri cu un conținut nereal (oferte de preț, rapoarte de evaluare/selecție de oferte, etc.) prin care s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a acelor documente folosite în vederea obținerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 4.842.424 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată în rechizitoriu.

Încă un caz de ”răsunet” la DNA Cluj

În august 2019, procurorii DNA Cluj ne anunță că a trimis în judecată o  femeie ce a folosit certificat fals de curs de mașinist utilaje pentru a obține bani europeni pentru un buldoexcavator. Femeia din Sălaj, DÎRJAN DORINA-CRISTINA, a derulat un proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile prin care și-a achiziționat utilajul în valoare de 192.224 lei. Astfel, susţin anchetatorii, pe parcursul anului 2012, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile privind achiziţia unui utilaj pentru lucrări de pregătire a ternului, inculpata a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit un certificat de absolvire cu conţinut nereal, prin care s-a urmărit îndeplinirea condiţiilor prevăzute în contractul de finanţareşi în Ghidul solicitantului, în vederea obţinerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene. Documentul respectiv atesta în mod fals că sălăjeanca a efectuat un curs de iniţiere pentru ocupaţia „maşinist utilaje cale şi terasamente”.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj