Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Elicopterul SMURD al regiunii Nord – Vest zboară de acum de la Jibou


Sălajul a reuşit să construiască în cinci ani un hangar şi o pistă pentru elicopterul dedicat situaţiilor de urgenţă


Jiboul a fost azi, marţi, 10 septembrie gazda unui eveniment de însemnătate uriaşă în ce priveşte plasarea judeţului nostru pe harta medicinei de urgenţă. Au fost inaugurate pista de aterizare şi hangarul pentru elicopterul SMURD care va deservi regiunea Nord – Vest.

Alături de secretarul de stat Raed Arafat, azi la Jibou au fost prezenţi în număr mare reprezentanţii administraţiei judeţene şi ai administraţiilor locale din Sălaj – Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, prefectul Florin Florian, Dan Ghiurco, primarul oraşului Jibou, Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău etc.

Acum mai bine de cinci ani, arhitectul medicinei de urgenţă din Romînia, Raed Arafat, aloca un elicopter SMURD Sălajului, Jiboul fiind considerat cel mai potrivit loc pentru ca elicopterul să deservească regiunea Nord – Vest. Vestea era una mare pentru judeţul nostru şi lucrurile păreau simple. Trebuia doar un hangar şi un loc de aterizare.

Hangarul a fost construit în 2016, la doi ani după ce guvernul a aprobat investiţia.

Responsabil a fost Consiliul Judeţean, iar lucrările au costat un milion de lei, s-a omis însă, cine ştie cum, construirea pistei de aterizare şi decolare.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spuneau că au construit ce li s-a cerut.

După transferul hangarului şi spaţiilor aferente de către Consiliul Judeţean în subordinea ISU Sălaj, acesta a trecut din nou în administrarea Consiliului Judeţean Sălaj, să facă şi pista.

Aşa se face că timp de cinci ani, Sălajul s-a pregătit să primească elicopterul, răstimp în care regiunea Nord Vest a fost deservită de un elicopter de la Târgu Mureş.

Raed Arafat a explicat amplasarea elicopterului la Jibou

Este vorba de ultima regiune care a rămas fără elicopter, regiunea Nord-Vest, care de astăzi are elicopter.

Este un efort la care au participat mai multe instituţii – Consiliul Judeţean, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sălaj, Spitalul Clinic Judeţean Cluj, care răspunde medical pentru acest elicopter, Spitalul Clinic Judeţean Oradea, unde medicii vor participa şi ei la gardă, din partea UPU, în acest elicopter.

Ideea este că am acoperit o zonă care avea doar două elicoptere, comparativ cu sudul ţării şi zona Moldovei. Aveam până acum Aradul şi Mureş, acum apare şi elicopterul din Jibou.

De ce la Jibou? Pentru că dacă se punea la Cluj, zonă de intervenţie primară imediată, se intercala cu zona Mureşului, şi atunci aveam două elicoptere care deservesc aproape aceeaşi zonă şi rămâneau zone nedeservite din judeţele Satu Mare, Bihor şi Maramureş.

Acum o să înceapă să ne vină elicoptere achiziţionate prin fonduri europene, achiziţionate pentru salvare montană, deja s-a semnat acordul cadru şi primul contract subsecvent pe primele trei, dorind să se semneze încă unul pe elicopter în luna octombrie, deci patru, care vor ajunge cam în 18 luni de zile de la semnarea contractelor subsecvente şi care vor fi destinate zonelor montane.

Acum avem un elicopter pe regiune, urmează să punem în jurul întregului lanţ muntos câte un elicopter aproape de munte, pentru intervenţie în zona montană, mai ales în zonele turistice.

Cam asta este situaţia, iar astăzi  s-a mai întâmplat un lucru foarte pozitiv, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a asigurat un loc şi a găzduit şi serviciul de ambulanţă din localitatea Jibou, staţia de ambulanţă, care stătea în condiţii improprii.

De acum, vor sta împreună cu colegii de la pompieri, cu colegii de la SMURD şi vor lucra împreună de acum încolo.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Ştiri din Sălaj