Connect with us

Ştiri din Sălaj

Jibouanca Dana Gîrbovan a făcut pasul cel mare spre jilţul de ministru al Justiţiei în guvernul Dăncilă


Ultimul hop este acceptul preşedintelui Klaus Iohannis, care ar trebui să nu-i găsească judecătoarei de pe Someş nodul politic din papură


Premierul Viorica Dăncilă a transmis luni, 25 august, preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de ministru al Justuiţiei în persoana uancei Dana Gîrbovan, nominalizată pentru acest post în sedinţa de vineri a Comitetului Executiv al PSD.

De profesie judecător, Dana Gîrbovan este fondatoarea controversatului ONG intitulat Uniunea Naţională a Judecătorilor, o structură care a făcut notă discordantă cu organizaţiile profesionale ale magistraţilor prin susţinerea demersurilor făcute în Justiţie de guvernele oblăduite de Liviu Dragnea.

ONG despre care Gîrbovan nu a putut preciza niciodată câţi membri are sau reprezintă.

Dana Gîrbovan a fost în ultimii doi ani şi jumătate o susţinătoare vocală a controversatelor modificări aduse legilor justiţiei, care au scos sute de mii de români în stradă.

ONG-ul Danei Gîrbovan a fost de altfel singurul acceptat la dezbaterile “comisiei speciale” din Parlament pentru modifivarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Numele Danei Gîrbovan a mai fost vehiculat o dată pentru funcţia de ministru al Justiţiei în urmă cu doi ani şi jumătate, după demisia lui Florin Iordache şi înainte de numirea lui Tudorel Toader în fruntea ministerului. Presa a scris atunci că Dana Gîrbovan a fost dorită chiar de Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Justiţiei.

Şi-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Zalău, în 2001

Dana Gîrbovan s-a născut la 3 septembrie 1978 la Jibou, a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca şi la Institutul Naţional al Magistraturii.

Şi-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Zalău, în anul 2001, iar din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj, secţia Civilă. Este căsătorită şi are doi copii.

Vine pe funcţie călare pe tragedia de la Caracal

În postările făcute pe contul ei de facebook, Dana Girbovan spune că are soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de justiţie, dar insistă cu accent puternic pe tragedia de la Caracal, enunţând ca o prioritate a priorităţilor lupta împotriva traficului de fiinte umane.

Tot ea denunţă faptul că ”daca nu era drama de la Caracal, faptul că tinere sunt traficate de la vârste şocant de mici nu devenea mainstream”.

Mai spune că e nevoie de ”o abordare integrată” a fenomenului şi că ”acesta e unul dintre proiectele pe care aş dori să le implementez la ministerul justitiei si motivul principal pentru care am acceptat în principiu propunerea”.

Promisiuni sclipitoare ca nişte cristale Swarovski

Sălăjeanca Dana Gîrbovan afirmă că are 12 obiective în scopul sporirii eficienţei justiţiei şi începe prin a spune că în toate democraţiile occidentale omul este în centru şi statul îl seveşte, promiţând implicit o desprindere de practica ultimilor doi ani şi jumătate a guvernării PSD, contestată tocmai pentru că acţiona în defavoarea cetăţeanului onest, practică susţinută de Gîrbovan cu argumente din sfera profesională.

O problemă constatată de Gîrbovan în Justiţie este încărcătura mare pe judecători şi procurori, un pericol pentru destinele oamenilor din spatele fiecărui dosar din instanţă şi cauză penală de la parchet, oameni care-si caută dreptatea.

Concluzia ei este că statul trebuie să pună la dispozitie toate resursele necesare să-şpi poată îndeplini obligaţiile constituţionale.

Lăsând la,o parte obiectivul combaterii traficului de fiinţe umane, pe care insistă mult, Gîrbovan mai promite combatrerea corupţiei şi o relaţie bună cu Comisia Europeană, pe care guvernul PSD nu a avut-o.

Tot în contradicţie cu demersurile guvernului Dăncilă, judecătoarea mai vorbeşte de Justiţie independentă şi de o procedură transparentă de numire la conducerea parchetelor, de grijă pentru logistica şi infrastructura instanţelor şi parchetelor, de digitalizarea justitiei, transparentizarea justitiei, până la problemele personalului auxiliar din sistemul de justiţie, dar şi păroblemele legate de studierea justitiei comuniste si deschiderea arhivelor Ministerului Justitiei.

Gîrbovan s-a afirmat în ultimul timp ca un susţinător puternic al poziţiilor PSD în privinţa Justiţiei

Atât ONG-ul pe care l-a înfiinţat – Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, cât şi preşedinta acestuia, Dana Gîrbovan, s-au remarcat adesea în ultimii ani printr-o serie de poziţii controversate, cel puţin din perspectiva cetăţenilor şi a magistraţilor care au protestat de nenumărate ori.

În februarie 2017, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar privind adoptarea şi ulterior abrogarea controversatei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni în toată ţara, Dana Gîrbovan califica ancheta DNA drept “un derapaj” şi cerea “o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj”.

Dana Gîrbovan a criticat şi organizarea referendumului pe justiţie din 26 mai, despre care a declarat că îi aminteşte de “comunism”:

După ce a fost o susţinătoare, anul trecut, a modificării legilor justiţiei în varianta în care au trecut de “Comisia Iordache” şi de Parlament şi a contribuit activ la elaborarea acestor modificări, Dana Gîrbovan a criticat, la începutul acestui an, Ordonanţa lui Tudorel Toader (OUG 7) care aducea noi modificări acestor legi, afirmând că “reprezintă un regres faţă de legile justiţiei votate în Parlament”.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Ştiri din Sălaj