Connect with us

Sporturi

EDITORIAL. Importanţa sportului în viaţa elevilor

Oamenii practică sportul de mii de ani datorită grecilor care au creat multe dintre sporturile pe care le avem astăzi. Potrivit oamenilor de ştiinţă, participarea la diverse activităţi fizice de la vârste fragede are consecinţe psihologice benefice asupra copiilor. Este important pentru părinţi să realizeze că este foarte esenţial pentru cei mici să participe la activităţi sportive încă din copilărie. Vorbele din popor ne spun că activităţile fizice sunt bune pentru dezvoltarea copilului. Mai mult decât atât, multe dintre studiile ştiinţifice au arătat o asociere pozitivă între nivelul de activitate fizică şi gradul de sănătatea al copiilor, abilităţi multiple şi bunăstare crescută.

Beneficiile sportului pentru cei tineri sunt nenumărate. Unul dintre avantaje este că cei mici învaţă despre munca în echipă. Aceasta este o abilitate de viaţă pe care aproape toată lumea trebuie să o înveţe la un moment dat, dar pe care copiii ar trebui să o înveţe mult mai devreme, astfel încât să folosească aceste abilităţi pentru a lucra în echipă când devin elevi şi, în cele din urmă, adulţi. Copiii învaţă despre munca în echipă atunci când antrenorii lor le spun să paseze către unul dintre coechipierii lor şi prin colaborarea cu colegii lor sportivi spre un obiectiv comun de a câştiga orice competiţie care se joacă.

Copiii câştigă încredere în sine prin sport!

De asemenea, prin sport, un copil câştigă încrederea în sine atunci când sunt acordate medalii pentru competiţia câştigată şi panglici personalizate pentru cei care au rezultate bune. Când un copil câştigă un joc cu coechipierii lui sau un concurs pentru un sport individual, are un sentiment de mândrie şi încredere. Mândria şi încrederea sunt două elemente de care adulţii au nevoie atunci când încearcă să găsească un loc de muncă, iar după găsirea unuia devin două lucruri care ajută o persoană să continue să fie de succes la job.

În cele din urmă, copiii învaţă cum să trăiască într-o lume cu o concurenţă sănătoasă. Toate acestea şi multe altele sunt motivele pentru care părinţii ar trebui să aibă în calcul înscrierea copiilor la un sport. La vârsta copilăriei şi adolescenţei sunt necesare 60 de minute de sport pe zi pentru o viaţă sănătoasă, de două ori mai mult decât în cazul adulţilor, recomandă specialiştii.

Potrivit cercetărilor, exerciţiile fizice practicate în echipe organizate au importante efecte benefice asupra stării mentale a copiilor. În primul rând, adolescenţii care participă la sporturi de echipă în mod frecvent se vor dezvolta armonios, fără a avea probleme cu greutatea. De asemenea, sportul contribuie la reducerea stărilor de insomnie sau lipsă de încredere şi le oferă adolescenţilor posibilitatea de a socializa cu cât mai multe persoane şi de a avea încredere în ceilalţi, fiind recomandat adolescenţilor timizi.

Unele dintre cele mai cunoscute sporturi la care adolescenţii se pot înscrie şi care le vor aduce satisfacţii sunt fotbalul, voleiul, baschetul, handbalul, rugby-ul, atletismul, gimnastica aerobică şi dansul.

Rolul sportului în viaţa unui adolescent:

  • Ne ajută să fim mai inteligenţi;
  • Echilibrează activitatea psihică;
  • Ne motivează să ne depăşim limitele;
  • Ne ajută să avem încredere în noi înşine;
  • Măreşte capacitatea de reacţie;
  • Lungeşte viaţa şi calitatea acesteia;
  • Medicament anti-obezitate;
  • Întinereşte inima;
  • Devii mai frumos atât din exterior cât şi din interior;

Sportul nu trebuie să lipsească din viaţa unui adolescent fiindcă îl ajută să se dezvolte fizic şi psihic.

Un lucru important care trebuie menţionat este că hainele arată mult mai bine pentru un corp bine lucrat.

Cui nu îi place să aibă un fizic bine lucrat? Acest fizic nu se obţine cu vreo substanţă magică, ci cu multă transpiraţie. Ştiu că o să spuneţi că există steroizi, creatină, etc. dar nici măcar acestea nu te ajută să te dezvolţi dacă nu depui efort fizic! Când vorbesc despre efort fizic nu mă refer la a da cu sapa, a căra saci în spate sau mai ştiu eu ce…ci mă refer la a practica un sport sau a face exerciţii fizice specifice, exerciţii analizate care te ajută să te dezvolţi sănătos. Să nu înţelegeţi greşit, a da cu sapa sau a căra saci în spate nu este un lucru josnic, doar că nu reprezintă sportul.

Toata lumea a auzit despre beneficiile pe care sportul le aduce în viaţa noastră. Fie ele de natură fizică sau psihică, avantajele sportului sunt numeroase şi se văd în viaţa noastră de zi cu zi. Fie ca ne place sau nu, sportul joacă o parte importantă din viaţa noastră de zi cu zi: de exemplu, măcar o dată pe saptamână avem o ora de educaţie fizică. Scopul acesteia este să le arate elevilor importanţa exerciţiilor fizice. De asemenea, în ultimele decenii, sportul a devenit din ce în ce mai mediatizat şi acum nu putem să deschidem televizorul fără să vedem o reclamă despre avantajele gimnasticii, fotbalului sau ale tenisului. Deşi majoritatea adulţilor recunosc beneficiile pe care le aduce practicarea unui sport, părerile adolescenţilor sunt împărţite: unii practică un sport de plăcere, de performanţă sau nu, alţii recunosc că sănătatea şi condiţia lor fizică s-ar îmbunătăţi considerabil dacă ar practica un sport, deşi nu fac nimic în privinţa asta. Mai există şi o a treia categorie, aceea a tinerilor care neagă influenţa pozitivă majoră pe care sportul o are. Dacă e să facem un sondaj de opinie în rândul adolescenţilor, sporturile practicate de majoritatea sunt fotbal, baschet, handbal, volei, dans, arte marţiale şi acolo unde este posibil, înotul. Ei recunosc faptul că, deşi unii dintre ei au fost la început reticenţi cu privire la beneficiile sportului, acum văd diferenţa pe care o face practicarea unui sport în viaţa noastră. Uitaţi-vă numai la copiii şi tinerii care participă la concursuri naţionale şi chiar la Jocurile Olimpice: nici unul nu se gândea că va ajunge aşa de departe, totul a început cu o pasiune nevinovată pentru un anumit sport, multe ore de antrenament şi voinţă. Nu spun că toată lumea va ajunge medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, spun doar că toate lucrurile măreţe încep cu un singur pas şi până la urmă cine ştie ce ne rezervă viitorul?

În primul rând sportul te face şi te ţine sănătos. Sportul este cea mai bună pastilă care sigur o să-şi facă efectul. După părerea mea, toţi adolescenţii trebuie să facă sport, nu neapărat sport de performanţă, dar trebuie să-şi menţină organismul puternic şi sănătos. În prezent tinerii neglijează rolul sportului şi le este lene să depună puţin efort fizic, fără a se gândi la viitor şi la faptul că o să aibă o imunitate scăzută. Sunt de părere că trebuie să existe mai multe ore de sport la şcoală, dar nu ca să scăpăm de alte ore “plictisitoare”, ci să punem încă o cărămidă la construirea unui organism sănătos. Am văzut tineri cu handicap care fac sport, nu le este uşor dar totuşi fac! Noi de ce nu putem? Ce scuză avem? Nu trebuie să facem doar 20 de abdomene şi 20 de flotări pentru nota 10 la şcoală cum ne-a spus profesorul, trebuie să facem din propia iniţiativă! Aici intervine psihicul. Avem un psihic puternic sau slab. Dacă este slab, sportul te ajută să-l faci puternic. Prin simplul fapt că spui MAI POT  O FLOTARE eşti mai puternic din punct de vedere psihic. De cele mai multe ori psihicul cedează primul, chiar dacă organismul mai poate. Atunci când mai ai o flotare de făcut şi simţi că nu mai poţi, gândeşte-te că în faţa ta se află o mulţime de oameni care uită la tine şi cred că o să reuşeşti, tu nu o să mai  faci doar o flotare, ci 3! Încercaţi asta, la mine funcţionează. Trebuie să-ţi controlezi mintea şi să treci peste încercări! Un lucru important care trebuie menţionat este că hainele arată mult mai bine pentru un corp bine lucrat. Aşa că, să facem mişcare pentru că merită. Mens sana in corpore sano!

Florin MORAR

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi