Connect with us

FOTBAL

INCREDIBIL. Un meci oficial de fotbal din Sălaj a fost condus la centru de DOI arbitri, fiecare cu fluierul lui?!


Grozăvia s-a petrecut duminică, la un meci de Cupa României, în care unul dintre arbitri nu s-a prezentat la teren. Colegii săi au gândit o soluţie ingenioasă şi totodată halucinantă: au renunţat la fanioane şi la calitatea de tuşier, şi-au împărţit terenul frăţeşte şi au fluierat fiecare pe jumătatea lui


Momente incredibile, momente de necrezut pe terenurile de fotbal din Sălaj şi care vor intra în analele fotbalului românesc şi chiar mondial!

Astfel, la jocul de Cupa României de duminică dintre CS Hida şi AS Creaca Jac (două formaţii ce activează în Seria EST a Ligii a V-a Sălaj), brigada de arbitri a dat drumul la meci, deşi la teren se aflau doar doi oficiali: centralul Alin Lazăr şi asistentul Adrian Iancău, arbitrii cu experienţă (ambii au categoria I) .

Aceasta, deoarece Alexandru Bulz – al treilea arbitru delegat la această întâlnire – nu a mai ajuns la teren, din motive necunoscute.

Sunat de centralul partidei, preşedintele Comisiei Judeţene a Arbitrilor Sălaj l-a îndrumat pe acesta să găsească o soluţie pentru ca întâlnirea să aibă loc.

Cum la partida de la Hida nu a fost delegat niciun observator AJF Sălaj, cei doi arbitri prezenţi au luat o decizie de comun acord, o decizie uluitoare care nu se poate regăsi pe terenurile de fotbal, cel puţin în meciurile oficiale!

Fără să ia îl calcul regulamentele în vigoare, ei au dat drumul la joc, deşi în brigadă nu se aflau decât doi arbitri.

De la sine putere, oficialii au decis să fluiere “frăţeşte” şi au condus jocul fiecare pe jumătatea lui de teren. Fără arbitri asistenţi.

“Fiecare s-a poziţionat undeva la 1 – 2 metri de linia de margine. Când li se părea că e ofsaid, fluierau şi ridicau mâinile, iar jucătorii se opreau”, ne-a spus un spectator.

„La teren au ajuns doar doi arbitri şi i-am întrebat cum vor să arbitreze aşa. Unul a stat pe o tuşă şi al doilea pe cealaltă tuşă. Aceştia nu aveau fanioane şi la ofsaid-uri ridicau mâna şi fluierau. Chiar m-am întrebat de ce nu au ales pe cineva să arbitreze, mai ales că Săstraş a fost prezent în tribune, însă au zis că se descurcă şi atunci am zis bine, să dăm drumul la joc. Bine, probleme mari nu au fost de arbitraj, însă nu a fost regulamentar. Nu ştiu de ce s-a întâmplat aşa ceva, dar eu de când joc fotbal, nu am mai întâlnit o asemenea situaţie. Conform regulamentului, meciul ar trebui reprogramat”, ne-a spus Cornel Onaţ – antrenorul echipei CS Hida.

De precizat că la faţa locului s-a aflat şi un arbitru activ din cadrul lotului judeţean. E vorba de Florin Săstraş, cel care este originar din satul Chendrea (comuna Hida) şi care a asistat din tribune la partidă.

În teren, jucătorii celor două echipe şi-au văzut de treaba lor şi chiar au făcut spectacol, marcând până la final nu mai puţin de 11 goluri.

Dacă la pauză scorul era 3 – 1 pentru oaspeţi, la finalul celor 90 de minute regulamentare a fost egalitate (4 – 4).

Cum afară erau aproape 33 de grade Celsius, oaspeţii au venit cu o variantă… ieftină: să se treacă direct la executarea loviturilor de departajare!? Gazdele au fost de acord cu acest aspect, dar nu şi arbitrii, care au spus că acest lucru nu e regulamentar. Vorba aia, atât mai şi trebuia…

Ca urmare, s-a intrat în prelungiri, acolo unde s-au mai înscris trei goluri şi AS Creaca Jac a ieşit de pe teren învingătoare, cu scorul general de 6 – 5.

“Înainte de meci, băieţii m-au sunat şi mi-au spus că colegul lor nu a mai ajuns la teren. Atunci, le-am zis să încerce să rezolve problema şi să poată dea drumul la joc. Le-am dat două variante de a acoperi absenţa: Sebastian Cucuian şi Florin Săstraş, arbitri care locuiesc în zonă. Nu am mai vorbit cu arbitrii, decât după meci şi atunci mi-au zis că nu au reuşit să vorbească cu niciunul. Oricum, problema nu a fost legată de arbitraj şi toată lumea a zis că a fost OK. Din câte am înţeles, singura nemulţumire a fost că cele două echipe au dorit să treacă direct la loviturile de la 11m, la capătul celor 90 de minute regulamentare, fără a mai disputa cele două reprize de prelungiri, dar arbitrul le-a explicat că nu se poate aşa ceva, decât la meciuri de juniori şi la Supercupă. Au mai existat jocuri în alte judeţe, conduse de unul sau doi oficiali. Pentru mine nu e o problemă că jocul s-a disputat cu doar doar doi arbitri: important e că nu au existat probleme de arbitraj şi că nu au fost incidente“, a declarat Gabriel Bârjac – preşedintele Comisiei Judeţene a Arbitrilor Sălaj, pentru Sportul Sălăjean.

ROAF, adică Regulamentul de Organizare a Activităţilor Fotbalistice spune clar faptul că un joc nu se poate disputa fără o brigadă  de arbitri compusă din minim un arbitru şi doi asistenţi. În caz contrar, partida trebuie să fie reprogramată de forul organizator.

De precizat, însă, faptul că acum 4 ani, după ce majoritatea arbitrilor din Sălaj au boicotat, AJF Sălaj a modificat regulamentul intern pentru ca un meci să se poate disputa şi cu doi arbitri. Bineînţeles, nu amândoi  la centru, cum s-a întâmplat la Hida sau cum se joacă la… handbal sau la minifotbal.

Acum, urmează să vedem ce vor decide comisiile abilitate din cadrul AJF Sălaj.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 31 iulie.

loading...
loading...
Loading...
2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL