Connect with us

Ştiri din Sălaj

SPECIAL. A venit de la ţară să strălucească şi la BAC a avut 10 pe linie!


Unul dintre cei șapte elevi de la Colegiul Național “Silvania” Zalău, care la Examenul Naţional de Bacalaureat a avut media 10, este Lorena Gorgan – o tânără care a urmat primele opt clase la ţară, dar care a arătat că munca, seriozitatea şi perseverenţa o pot propulsa în prima linie. “Pot să spun că la BAC a fost uşor, mai uşor decât mă aşteptam“, spune eleva care visează să devină cândva un medic bun


În poezia Sufletul satului“, Lucian Blaga spunea atât de frumos că… Veşnicia s-a născut la sat.

Aşa e. Nu numai atât, deoarece – nu o dată – mediul rural ne-a arătat cum să trăim mai sănătoşi, mai corecţi, mai serioşi, mai uniţi, mai hotărâţi, mai ambiţioşi, mai perseverenţi, mai muncitori şi mai puternici.

Cel mai proaspăt exemplu vine de la Examenul Naţional de Bacalaureat, acolo unde în plan naţional s-au obținut 177 de medii de 10, aproape toate venind de la instituţii şcolare din mediul urban.

Spre cinstea noastră, a sălăjenilor, şapte dintre elevii cu 10 pe linie vin din judeţul nostru, mai exact de la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, fapt care a “cocoţat” colegiul condus de profesorul Vasile Bulgărean până pe podiumul naţional!!!

Printre aceşti copii de mare ispravă, regăsim şi o fată de la ţară, o fată care a făcut sacrificii importante pentru a-şi vedea cândva visul cu ochii.

Lorena Gorgan provine din comuna Bobota, cea care l-a dat pe Corneliu Coposu, mai exact dintr-o familie de oameni simpli din satul Derşida. Acolo, la Şcoala Gimnazială din sat, ea a urmat clasele 1 – 8, sub îndrumarea dirigintei Maria Budai.

La 14 ani, şcolăriţa din Derşida a fost admisă la Colegiul Naţional “Silvania” din municipiul Zalău – profilul matematică-informatică intensiv (diriginte Simona Lucaciu). Cum liceul se află la 35 de kilometri de casă, Lorena nu putea să facă naveta.

Departe de părinţi, departe de rude şi săteni, tânăra a stat la Zalău în chirie.

Cu un temperament liniştit, înţelegătoare şi răbdatoare, perseverentă şi mai ales ambiţioasă, fata venită de la ţară a avut note din cele mai bune în toţi cei patru ani de liceu, când toate mediile anuale au fost spre 10: 9,61 (clasa IX), 9,88 (clasa X), 9,93 (clasa XI) şi 9,90 (clasa XII)!

Lorena Gorgan: “Vreau să ajung un medic devotat profesiei sale şi să reuşesc să ajut cât mai mulţi oameni”

A venit şi examenul maturității, acolo unde Lorena Gorgan a strălucit, fiind unul dintre elevii de 10! Deşi a avut doar 10 pe linie la toate probele, eleva de la CNS spune că nu a trebuit să se focuseze prea mult pentru Examenul Naţional de Bacalaureat.

“Pot să spun că la BAC a fost uşor, mai uşor decât mă aşteptam. Aceasta, mai ales având în vedere că m-am descurcat bine chiar dacă nu am acordat o perioadă semnificativă de timp pregătirii. În majoritatea timpului, eu mă ocup cu pregătirea pentru admitere. În viitorul apropiat sper doar să fiu o studentă la medicină. Într-un viitor mai îndepărtat, vreau să ajung un medic devotat profesiei sale şi să reuşesc să ajut cât mai mulţi oameni, indiferent de modalitatea în care o voi face”, a spus Lorena Gorgan pentru Știri din Sălaj.

Totuşi, pentru aceste rezultate notabile, tânăra a ţinut să mulţumească celor care au susţinut-o pentru a ajunge la acest nivel.

“Aş vrea să mulţumesc pentru reuşitele mele, în primul rînd, părinţilor mei, care mă sprijină necondiţionat. Profesorii au jucat – de asemenea – un rol important în formarea mea, fiecare contribuind cu o particică. Am avut parte de unii dintre cei mai buni profesori, care au reuşit să mă înveţe multe şi să mă motiveze, atât în şcoala generala, cât şi în liceu”, a subliniat Lorena.

În perioada următoare, ea se va concentra şi mai mult spre materiile de care are nevoie la admiterea la facultate, este vorba de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Doar, Lorena vrea să devină medic, un medic bun…

Mai multe pe acest subiect, în suplimentul Ştiri din Sălaj, care va fi publicat în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 17 iulie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj