Connect with us

JUDO

FOTO şi VIDEO. Sălăjeanul Alex Bologa, cel mai bun judoka nevăzător din lume


Sportivul originar din Derşida, dar care reprezintă “U”-CSM Cluj-Napoca în competiţiile oficiale de Judo a reuşit să cucerească medalia de aur la o competiţie în Statele Unite ale Americii şi a devenit numărul 1 în lume la categoria -60 de kilograme


Totul porneşte de la un vis, de la o dorinţă, de la ambiţia de a răzbi în viaţă şi de a lăsa în urma ta amintiri şi rezultate care vor fi povestite peste ani şi altora, fiind adevărate exemple de urmat. Pe scurt, am putea spune că despre asta ar fi vorba şi oricine şi-ar dori acest lucru.

Mulţi se “plafonează” şi ajung să trăiască o viaţă monotonă, să facă acelaşi lucru zi de zi şi chiar să se mulţumească cu asta, dar sunt alţii pentru care “limita” este doar un simplu cuvânt din DEX.

Fără să exagerăm, Alex Bologa se încadrează perfect în cea de-a doua categorie. Un simplu băiat din Derşida a primit o lovitură grea de la viaţă şi la vârsta de 6 ani şi-a pierdut complet vederea, însă, acest necaz nu l-a doborât, ci l-a făcut mai puternic şi mai ambiţios. Astfel, tânărul a ajuns la Cluj-Napoca, acolo unde a urmat cursurile unei şcoli speciale şi a început să practice şi JUDO-ul.

Prin acest sport, Alex lăsa toate problemele deoparte şi urca pe tatami cu un singur gând, acela de a câştiga şi de a ajunge pe cele mai înalte culmi. A reuşit acest lucru în 2016, câştigând medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, dar acela avea să fie doar începutul.

Pentru judoka originar din satul Derşida, comuna Bobota au urmat medalii la Campionatul European, Campioantul Mondial şi la mai multe Grand Prix-uri care l-a propulsat spre topul ierarhiei mondiale la categoria -60 de kilograme.

În acest an, Alex Bologa a reuşit să urce pe podium în Japonia, Germania, Kazahstan şi Azerbaidjan, iar la finalul săptămânii trecute a reuşit să câştige încă o medalie de aur, tocmai în Statele Unite ale Americii. În perioada 2 – 6 iulie, la Fort Wayne, în statul Indiana a avut loc un turneu de calificare la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Sălăjeanul nostru a fost singurul român prezent la această competiţie, dintre cei 158 de judoka participanţi şi a reprezentat ţara cu succes, reuşind să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, după ce l-a învins cu ippon în finală pe Olzhas Orazalyuly din Kazahstan. În urma acestui succes, Alex Bologa tocmai a devenit noul număr 1 mondial la categoria -60 kg.

Alex Bologa: “Mi-ar plăcea să devin campion paralimpic”

Judoka din Derşida a impresionat în acest an pe trei continente. În Europa, Asia şi America de Nord  au urcat pe cele mai înalte trepte ale podiumului mai multor competiţii, însă visul lui cel mai mare este acela de a deveni campion paralimpic.

După performanţa din 2016 de la Rio de Janeiro, sălăjeanul care este legitimat la “U”-CSM Cluj-Napoca îşi propune să câştige o medalie şi la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020.

“Sunt foarte fericit că am câştigat aici, mai ales după ce am ratat podiumul la Campionatul Mondial. Sunt fericit că am adunat nişte puncte pentru Tokyo 2020. Privesc cu încredere spre viitor şi vreau să merg la Tokyo să câştig o medalie, dacă se poate. Mi-ar plăcea să devin campion paralimpic, dar orice medalie este importantă”, a declarat Alex Bologa.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in JUDO