Connect with us

DIVIZIA A1

Situaţia rămâne explozivă la CS Volei Municipal Zalău. Miliarde de lei s-au “evaporat” din conturile clubului


La o lună de la terminarea sezonului, jucătorii şi staff-ul vicecampioanei României sunt neplătiţi în continuare pe ultimele trei-patru luni, deşi partea autorităţilor locale a intrat în conturile clubului, conform contractului de finanţare.  Primarul municipiului Zalău a spus că Primăria a virat banii şi că o comisie va analiza situaţia


Este de necrezut faptul că Primăria a virat în conturile clubului sumele aferente salariilor conform contractului de finanţare, iar banii nu sunt nicăieri, s-au evaporat.

Şi, la mijloc este vorba de sume mari, având în vedere că autorităţile locale au alocat în acest an peste 1.2 milioane de lei, adică peste 12 miliarde de lei vechi!

Din păcate, jucătorii şi persoanele din staff au rămas neplătite de mai multe luni. Conform unor surse e vorba de trei luni, iar alţii spun că e vorba chiar şi de 4 luni.

“Nu am mai fost plătit de patru luni. Sub nicio formă nu mai rămân la Zalău”, a precizat bulgarul Miroslav Gradinarov.

De fapt, situaţia e explozivă la poalele Meseşului, acolo unde aproape toţi jucătorii au plecat, iar pe lista de veniri nu se află aproape nimeni.

Dat ca şi venit la Zalău, la un moment dat, antrenorul Bogdan Tănase a făcut un pas în spate şi şansele ca el să preia CS Volei Municipal sunt din ce în ce mai mici.

De fapt, aceste probleme financiare grave duc la o stare de incertitudine şi o lipsă de transparenţă, în care jucătorii şi antrenorii nu se mai regăsesc.

Ca urmare, vicecampioana României nu prea mai are jucători şi perspectivele sunt sumbre. Deşi nu vor să declare nimic, voleibaliştii aşteaptă o minune. Dacă nu, sunt decişi să îşi caute dreptatea în instanţă.

Din câte se pare, unii dintre jucători au primit de la familia Coţa promisiuni de vor primi banii, dar cu o condiţie: să semneze un alt contract!?

Probleme mari şi cu contribuţia venită din mediul privat

Conform contractului de finanţare dintre CS Volei Municipal şi Primăria municipiului Zalău, 90% din buget vine din bani publici, un procent de 10% urmând să fie acoperit din mediul privat.

Autorităţile locale şi-au făcut datoria şi au virat banii, conform înţelegerii, exceptând ultima tranşă. Este vorba de o sumă de aproximativ de 75.000 lei, care nu a mai ajuns în contul vicecampioanei deoarece conducerea clubului nu a acoperit toată contribuţia de 10 %.

“Primăria şi-a îndeplinit toate angajamentele financiare către club, exceptând ultima tranşă pentru care nu s-a acoperit contribuţia din mediul privat. Acei 10% care trebuie să vină din mediul privat nu prea au ajuns în conturi”, anunţa primarul Ionel Ciunt, în zilele trecute.

Situaţia este neschimbată şi în acest moment, iar conducerea clubului mai are timp doar până pe data de 30 iunie să rezolve situaţia.

În caz contrar, noul contract de finanţare nu se va mai putea semna. Altfel spus, Primăria nu va mai putea finanţa echipa de volei!?

Conducerea clubului, aşteptată la raport de comisiile Primăriei

În acest moment, doar conducerea clubului ştie  unde se află banii de salarii.

Fiind vorba de bani publici, şi autorităţile locale trebuie să ştie ce s-a întâmplat, dar şi unde şi cum au dispărut banii. Acest lucru trebuie să îl ştim şi noi, cetăţenii municipiului, cei care plătim taxe şi impozite.

În zilele următoare, este aşteptată şi o analiză. Primarul Ionel Ciunt a subliniat faptul că o comisie de la Consiliul Local se ocupă de acest lucru, e vorba de Comisia pentru sănătate, cultură, învăţământ, din care fac parte Mircea Groza – preşedinte, Ovidiu Mureşan – secretar, Ioana Tuduce, Mirel Seişanu şi Anca Turcu membri.

“Comisia a solicitat toate actele clubului şi urmează ca acestea să fie analizate, pentru ca apoi să aibă loc o  şedinţă. A fost solicitat un raport de activitate complex, atât din punct de vedere sportiv, cât şi financiar şi administrativ”, a spus primarul Ionel Ciunt pentru ziarul Sportul Sălăjean.

Să precizăm faptul că respectiva comisie este cea care acordă şi verifică fondurile de la Primărie, şi în ce  priveşte contractele de finanţare cu structurile sportive.

Primarul Ionel Ciunt vrea să rămână în continuare alături de sport

Deşi nu este un mare iubitor de sport, primarul municipiului Zalău a susţinut sportul de masă, dar mai ales sportul de performanţă.

În mandatul acestuia, CS Volei Municipal a beneficiat de cel mai mare buget din istoria sportului sălăjean, iar acest lucru s-a întâmplat atât în anul 2018, cât şi în anul 21019.

De fapt, Ionel Ciunt a intrat în scenă chiar din primele zile de mandat la conducerea Primăriei municipiului. Se întâmpla asta în anul 2016, când  noul primar se implica în mobilizarea oamenilor de afaceri pentru acoperirea acelui procent de 10% care reprezintă contribuţia mediului privat. Implicarea edilului a salvat atunci echipa de volei.

La trei ani distanţă, CS Volei Municipal are din nou probleme mari cu acoperirea contribuţiei venite din mediul privat. Cum bugetul pentru sezonul 2018 – 2019 s-a ridicat la 3.5 milioane de lei, conducerea clubului trebuie să vină cu 350.000 de lei, adică 3.5 miliarde de lei vechi.

Din păcate, preşedintele Vasile Coţa a venit doar cu o parte din bani, ceea ce înseamnă că contractul de finanţare nu se poate finaliza.

Automat, nu poate fi semnat un alt contract de finanţare, ceea ce înseamnă că autorităţile locale nu vor mai putea susţine echipa. Aceasta nu este totul, deoarece din conturile clubului au dispărut sume importante de bani pe care Primăria i-a virat pentru salarii, dar care nu au mai ajuns în buzunarele jucătorilor şi a celor din staff.

Conform unor surse din anturajul echipei, unii voleibalişti ar fi fost anunţaţi de conducere că nu au fost plătiţi deoarece primarul s-a supărat pentru ratarea titlului. Ionel Ciunt a subliniat încă o dată faptul că Primăria a virat banii pentru băieţi şi că rămâne un susţinător al sportului.

MAI MULTE PE ACEST SUBIECT, ÎN EDIȚIA ZIARULUI SPORTUL SĂLĂJEAN DE MIERCURI, 12 IUNIE.        

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in DIVIZIA A1