Connect with us

ARTE MARTIALE

Şapte sălăjeni s-au pregătit sub comanda lui Ilija Iorga


Cei şapte s-au pregătit într-un amplu eveniment marţial ce a avut loc la finalul săptămânii trecute în Baia Mare


În perioada, 07-09.06.2019, la Baia Mare s-a desfăşurat un amplu eveniment marţial! În continuare voi reda declaraţiile din media băimăreana: “Timp de trei zile Municipiul Baia Mare este gazda celui mai important eveniment al artelor marţiale din interiorul Arcului Carpatic.

Începând de vineri seară şi până duminică Sala de Sport a Liceului Emil Racoviţă din Municipiul Baia Mare găzduieşte prima ediţie a Stagiului Transilvaniei de Karate Shotokan Fudokan.

Iniţiat sub patronajul Asociaţiei Nord Amical Karate, de către Mihai Apan 7 DAN secretarul general al Federaţiei Mondiale de Karate Fudokan respectiv Viorel Duţă preşedintele Asociaţiei Nord Amical Karate, cu sediul în Baia Mare, stagiul de pregătire îl are ca invitat special pe profesorul doctor Ilija Iorga SOKE 10 DAN fondatorul Karate-do Shotokan Fudokan România. Ilija Iorga (nepotul marelui istoric Nicolae Iorga) este medic în medicină sportivă şi Profesor al Facultăţii de Medicină a Universităţii din Belgrad fiind iniţiator al stilului Fudokan ca parte a Karate-ului Tradiţional.

La acest inedit eveniment al artelor marţiale şi-a anunţat prezenţa şi sensei Monia Atti din Italia alături de sportivi, instructori şi antrenori de la cluburi din Bucureşti, Cluj, Bihor, Braşov, Botoşani, Olt (Caracal), Hunedoara, Covasna, Sălaj şi Maramures.”

 Sensei Ilija Jorga 10 DAN

Ilija Jorga Soke, care este nepot al marelui istoric Nicolae Iorga, consideră că sprijinirea karate-ului românesc, care în anii comunismului a fost un sport monitorizat cu atenţie de autorităţi, face parte din menirea şi moştenirea sa culturală.

‘’În venele mele curge sânge românesc şi mă simt într-un fel obligat să sprijin karate-ul românesc. Străbunicul meu a fost Nicolae Iorga. Eu m-am născut când a fost el ucis. Nu este un accident. Este vorba de destin. Obligaţia mea a fost foarte simplă, să susţin karate-ul românesc de-a lungul mai multor perioade, în timpul epocii lui Ceauşescu şi în alte epoci. Iar acum karate-ul românesc se numără printre cele mai bune din lume”, a spus Ilija Jorga.

A fost o acţiune reuşită din toate punctele de vedere. Am revăzut prieteni vechi şi dragi, am muncit umăr la umăr sub îndrumarea atentă a lui sensei Jorga, un pedagog desăvârşit, un “munte” (yama) de experienţă marţială şi în acelaşi timp un om foarte cald, modest şi jovial.

Am fost 7 sălăjeni, subsemnatul, alături de instructorul de la Jibou, Călin Coste şi câţiva elevi, tineri, dar şi mai copţi un pic, dar toţi au împărtăşit acelaşi sentiment, de satisfacţie şi mândrie de a fi prezenţi aici.

             ♦ prof. Gheorghe POP

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ARTE MARTIALE