Connect with us

DIVIZIA A1

Cutremur la CS Volei Municipal Zalău


Lovitură sub centură la vicecampioana României. În timp ce jucătorii şi antrenorii vicecampioanei României sunt neplătiţi încă din luna februarie, autorităţile locale susţin că au virat în contul clubului toţi banii, exceptând ultima tranşă pentru care conducerea clubului nu a reuşit să acopere acea contribuţie de 10% din mediul privat. În aceste condiţii se pune o întrebare: unde sunt banii?


Anul trecut, imediat după terminarea sezonului, lista de achiziţii pentru noul campionat era deja finalizată.

Altfel stă situaţia în acest an, când viitorul echipei CS Volei Municipal este incert, iar apele sunt tulburi.

În plan sportiv, gruparea condusă de familia Coţa a ratat atât titlul, cât şi Cupa României, deşi autorităţile locale au pompat în conturile clubului sume importante de bani.

Din păcate, şi celelalte laturi suferă, începând cu organizarea, colaborarea cu FRV, dar şi cu sponsorii, care sunt din ce în ce mai puţini. Cea mai mare problemă în acest moment este însă, neplata salariilor jucătorilor şi a staff-ului tehnic. Astfel, Leo Dal Bosco şi compania nu au mai primit salariile din luna februarie.

 

Conducerea clubului s-a dat la fund

În aceste condiţii, voleibaliştii şi-au cam pierdut răbdarea şi mai mulţi dintre ei se pregătesc să acţioneze clubul în instanţă.

Am fi dorit şi un punct de vedere al clubului, dar preşedintele Vasile Coţa s-a dat la fund şi ne-a dat ocupat, în momentul în care reporterii de la Sportul Sălăjean l-au contactat telefonic.

Oricum, aceasta nu este o surpriză,  ci mai degrabă de o normalitate a domnului preşedinte, care în mandatul său de vreo trei ani a răspuns de câteva ori, ca să nu spunem că actuala conducere nu a organizat nicio conferinţă de presă.

 

Ionel Ciunt: “Primăria şi-a îndeplinit toate angajamentele financiare către club”

Surpriza vine, însă, de la Primărie, cea care este finanţatorul principal al clubului şi care anunţă că banii pentru salarii s-au virat!!!

Din milionul de lei, alocat pentru acest an, adică pentru activitatea din ianuarie şi până în aprilie, doar câteva zeci de mii de lei nu s-au virat!?

Şi, aceasta, din cauza faptului că clubul nu a reuşit să acopere acel procent de 10% care reprezintă contribuţia venită din mediul privat.

Restul de bani, adică grosul, a intrat în conturile clubului.

În aceste condiţii, vin câteva întrebări fireşti. Unde sunt banii de la Primărie? Unde sunt banii din contribuţia mediului privat?

La aceste întrebări, trebuie să răspundă în primul rând conducerea, adică preşedintele Vasile Coţa.

Şi, dacă situaţia nu se va rezolva cât de repede, viitorul clubului poate fi unul chiar sumbru.

Dacă clubul rămâne cu datorii şi nu poate primi certificatul fiscal de la Finanţe, CS Volei Municipal nu mai poate face contract de finanţare cu Primăria municipiului.

Altfel spus, vicecampioana României poate rămâne fără finanţare de la autorităţile locale, ceea ce ar putea duce spre faliment.

“Primăria municipiului Zalău şi-a îndeplinit toate angajamentele financiare către club, exceptând ultima tranşă pentru care nu s-a acoperit contribuţia din mediul privat. Acei 10% care trebuie să vină din mediul privat nu prea au ajuns în conturi. O să avem o analiză pe capitole de cheltuieli, aşa cum prevede legea. Facem o analiză prin Direcţia Economică, dar aşteptăm să vină acel 10%. Clubul trebuie să facă dovada că faţă de sumele virate şi care le-au cheltuit, au şi acel procent de 10%. O parte din bani au venit, dar nu toată suma”, a spus primarul Ionel Ciunt pentru ziarul Sportul Sălăjean.

A mai plecat un sponsor

Este clar, managementul clubului – dacă există aşa ceva acum la CS Volei Municipal, este total defectuos.

Sumele mari investite din banii publici nu se reflectă în rezultate, iar acţionarii, sponsorii şi iubitorii voleiului s-au cam îndepărtat de echipă.

La nivel de acţionariat, SC Fibrex CO (administrator Traian Pop) şi SC Primavera SRL (Radu Istrate) au plecat încă de anul trecut, iar în locul lor au venit SC Delcar SRL (Radu Chende) şi încă unul misterios, despre care nu s-a spus niciodată nimic.

Din câte se pare, acesta este… persoana fizică Daniela Coţa, nimeni alta decât soţia preşedintelui Vasile Coţa!?

În aceste condiţii, nu ştim cine la cine dă şi ia bani în club, având în vedere că preşedintele primeşte un salariu foarte actractiv.

Dacă busuiocul a fost dres cumva în ce priveşte acţionarii (n.r. legea prevede la acest tip de finanţare cel puţin trei acţionari), probleme sunt şi în ce priveşte sponsorii.

Aceştia, nu se mai înghesuie, deoarece oamenii de afaceri nu prea vor să se asocieze cu un club la care în ultima perioadă a cam pierdut teren în ce priveşte încrederea, comunicarea şi transparenţa.

Conform unor surse din interiorul clubului, ultimul sponsor care a părăsit corabia a fost SC WEST CO Crişeni.

Ca urmare, conducerea nu prea mai reuşeşte să acopere contribuţia venită din mediul privat. În aceste condiţii, nu poate fi finalizat exerciţiul financiar, ceea ce înseamnă că clubul nu va mai putea beneficia de un alt contract de finanţare de la Primărie.

Dacă situaţia nu se rezolvă, pentru sezonul 2019 – 2020, autorităţile nu vor mai putea aloca bani la CS Volei Municipal!?

Soluţia poate veni tot de la Primărie

În condiţiile în care problemele financiare nu se vor rezolva, clubul ar putea intra în faliment. Nu şi voleiul, deoarece ar fi păcat ca acest sport iubit la poalele Meseşului să dispară pentru a doua oară, după ce – la începutul anilor 2000Elcond Zalău se desfiinţa la finalul unei perioade de aur, în care  devenise multiplă campioană.

Ajutorul ar putea venit tot de la Primărie, prin clubul sportiv pe care îl va păstori. Este vorba de clubul departamental pe care îl conducea până acum Ministerul Sportului şi Tineretului, mai exact de Clubul Sportiv Municipal, pe care autorităţile locale se pregătesc să îl preia.

Dacă demersurile pentru preluarea clubului se vor prelungi prea mult, Primăria Zalău are şi planul doi, adică un club sportiv de care se ocupă de ceva timp Marcel Ţârle – consilierul primarului pe probleme de sport.

Noua structură sportivă a Primăriei va avea şi secţie de fotbal, iar autorităţile locale aşteaptă ca Unirea Mirşid să câştige barajul de promovare în Liga a III-a pentru a prelua echipa.

Mai mult, primarul Ionel Ciunt crede că a venit momentul ca şi fotbalul de la poalele Meseşului să revină în prim-plan, iar – dacă Zalăul va reveni în circuitul fotbalului mare – edilul este decis să aloce “sportului rege” un buget consistent.

Că vom avea echipă de fotbal sau nu, echipa de volei ar putea fi preluată oricum de Primărie. De fapt, aceasta ar fi şi o urmare firească, având în vedere că CS Volei Municipal este finanţată în proporţie de 90% de autorităţi.

Şi, când Primăria va avea clubul ei, ar fi şi culmea ca echipa de volei să fie tot înstrăinată…

Mai multe pe acest subiect în ediția ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 5 iunie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in DIVIZIA A1