Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Dacian Cioloş, la pas prin Sălaj


Printre oameni, prin ferme, gospodării şi case memoriale


Sălăjeanul Dacian Cioloş deschide lista pentru alegerile europarlamentare din partea Alianţei 2020 USR PLUS. Imediat după Paşti, pe care le-a petrecut acasă la Zalău şi Pericei, acesta a pornit într-un periplu prin satele sălăjene, pentru a-i convinge pe oameni că Uniunea Europeană este partenerul de care avem nevoie pentru a repune România pe harta lumii şi pentru a ne fi cu adevărat bine, pe termen lung!

Alături de fermierii din Bănişor

Dis de dimineaţă a intrat în ferma cu vaci de lapte a familiei Torcoş Ioan şi Dorina din Bănişor. 21 de animale, muncă, implicare, dedicare, produs local şi plus valoare adusă în comunitate! Apoi,  peste 60 de săteni s-au strâns la căminul cultural să povestească cu fostul premier. Au fost oameni din toate categoriile sociale, care vor o schimbare în bine.

Unii mai temperaţi în această dorinţă, alţii nerăbdători: “Cu ăştia nu merge aşa cinstit, cum eşti matale. Pe ăştia trebuie să punem bota, că nu mai ştiu de vorbă bună! Ai oameni cu dumneata care ştiu lucra cu pumnu-n masă?”.

Dacian Cioloş le-a povestit despre competenţele colegilor de pe lista cu oameni propuşi de Alianţa 2020 USR PLUS pentru a ne reprezenta la Bruxelles, despre importanţa alegerilor europarlamentare, subvenţiile agricole şi mai ales despre cum putem îmbunătăţi administraţia publică locală, dacă ieşim la vot în număr mare şi alegem oameni fermi, destoinici şi cinstiţi.

În viile din Crasna

În comuna Crasna e o tradiţie a locului, mai ales în rândul etnicilor maghiari, să se adune la fiecare sfârşit de săptămână la pivniţa de pe deal.

“Am vizitat  două pivniţe cu vinuri provenite din viile de pe dealurile Crasnei, aparţinând familiilor lui Solyom Pista şi Jakab Jancsi. Oamenii harnici şi cinstiţi răzbat”.

Aşa ar trebui să fie şi în politică, pentru ca lucrurile să mergă cu adevărat bine! Fostul comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi echipa lui au fost primiţi cu 2 blide cu langoşi calzi, pregătiţi adhoc de o vecină a lui Jancsi Bacsi, care a aflat că sunt oaspeţi de soi bun în vie.

Fermele Ecologie Silvania de la Moiad

În urma vizitei de la Moiad, Dacian Cioloş face o recenzie pe pagina sa publică de Facebook şi obţine mii de aprecieri: “Dacian Badea e un tânăr antreprenor din Zalău care, împreună cu Ionuţ Costea, un tânăr medic veterinar, foarte priceput şi cu o grămadă de idei practice şi de viziune, au pus pe picioare un proiect pe fonduri europene pentru a dezvolta o fermă de vaci cu lapte în producţie ecologică, certificată BIO. Cei doi au vrut să gândească de la început un proiect integrat. Pentru un lapte BIO de calitate aveau nevoie de iarbă, de cereale, dar si de furaje de calitate, tot BIO. Au hotarât, prin urmare, ca pe lângă vaci de calitate bună pentru lapte, să cultive şi floarea-soarelui şi să cumpere o presă pentru ulei BIO presat la rece. În felul acesta, vând ulei de calitate, iar resturile de la floarea-soarelui presată le folosesc ca furaj pentru a creşte producţia de lapte. Totul BIO. Aşa a luat naştere proiectul în valoare de 2,2 milioane de euro cu 70% finanţare din fonduri europene. Cu aceşti bani, au achiziţionat primele animale. Au modernizat câteva grajduri ale unui fost IAS din comuna Măerişte. Au construit o sală de muls modernă şi au achiziţionat o linie de presat ulei din floarea soarelui. La trei ani de la lansarea proiectului, au creat 18 locuri de muncă permanente, lucrează 700 de hectare de teren, totul în culturi ecologice certificate, şi au 500 de vaci de lapte din care mulg 200 de vaci (restul sunt viţele care vor spori efectivele de vaci de lapte în anii următori).

Au hotărât să fondeze şi o cooperativă împreună cu alţi cinci fermieri, tot producători BIO, pentru a vinde laptele la un preţ negociat mai bine, având o ofertă mai mare împreună. Aşa a luat naştere Cooperativa „Fermele Ecologice Silvania“. Pentru anii următori au în proiect o unitate de procesare a laptelui în brânzeturi proaspete, dar şi construirea unui abator împreună cu ceilalţi membri ai cooperativei. Tinerii aceştia au înţeles foarte bine care este viitorul în agricultură: produse ecologice de calitate, certificate, un brand propriu, procesare în fermă şi vânzarea unui produs finit pentru a păstra valoarea adăugată, asocierea în cooperativă pentru a negocia preţuri mai bune şi pentru investiţii comune. Şi toate astea într-un sat din Sălaj, cu sprijin de la Uniunea Europeană!”.

Popas de prânz la Bădăcin

La amiază, pentru că tot era 1 Mai, Dacian Cioloş, preşedintele PLUS şi deschizătorul de listă al Alianţei 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, a poposit în mijlocul comunităţii de la Bădăcin şi a celor peste 200 de oameni, adunaţi laolaltă pentru un prânz local cu plăcinte cu lobodă sau luţernă, piroşte cu păsat, cozonac şi pită caldă coapte la faţa locului în cuptorul de la Prăznicar, cu siropuri de fructe din grădinile şi livezile satului, cu celebra pălincă a locului, nelipsita clisă friptă-n botă şi picurată pe pită, cu ceapă tocată de la Pericei şi borcane cu gemuri sau zacuscă. S-a povestit despre mina de aur pe care va trebui să învăţăm să o exploatăm: produsul ecologic, local, tradiţional!

Alături de Anca Majaru de la PLUS şi Camelia Crişan de la USR, a îndemnat oamenii să ne implice cu toţii în această poveste de succes: fie în calitate de mic producător de produs cu plus-valoare locală adăugată, fie în calitate de consumator de produs românesc, de la noi de acasă!

“Patriotism nu înseamnă lozinci şi teorii, însemnă, de exemplu, ca atunci când vrei să mănânci un gem bun, să alegi un produs local, de la tine de acasă, conştient că astfel contribui şi sprijini un întreg lanţ care se află în spatele unui borcan”.

Acasă la Iuliu Maniu – unul dintre principalii fondatori ai României moderne

Vizita la Casa Memorială Iuliu Maniu a fost copleşitoare. Zeci de oameni l-au însoţit pe Dacian Cioloş în turul ghidat de preotul Cristian Borz, cel care a reuşit reabilitarea Casei Maniu aproape exclusiv în urma unei colecte publice.

Fiecare cuvânt a răsunat ca un clopot. România are nevoie iarăşi de oameni care să spună răspicat, precum Maniu: ”Pe mine nu reuşesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile mele nu mi le schimb, eu ce cred că este bine pentru ţară şi pentru neam, asta fac”.

La Bobota, lecție de patriotism

Întâlnirea cu sătenii din Bobota, la Complexul Cultural Şincai – Coposu, a fost emoţionantă. S-a  povestit despre ce rol fundamental ar putea juca România, în context european, dacă am avea reprezentanţi, atât în ţară cât şi la Bruxelles, care să îşi iubească ţara cu adevărat. Patrioţi demonstraţi prin fapte concrete, nu prin intermediul lozincilor mincinoase, populiste, lipsite de orice fundament.

La Bobota, doctorul în istorie Marin Pop a povestit despre exemplul de dăruire şi patriotism oferit de sălăjeanul Corneliu Coposu.

  (P.)

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj