Connect with us

TENIS

PERFORMANŢĂ. Sălăjeanca Oana Flonta, la lotul naţional al României!


Tenismena de la CSM Zalău a trecut cu brio peste selecţia de la lotul naţional şi s-a clasat pe locul 6 la turneul la care au participat cele mai bune jucătoare din ţară la categoria de vârstă 12 ani. Această performanţă vine la 15 ani distanţă de la ultima prezenţă a unui tenismen sălăjean sub “tricolor”. Se întâmpla asta în 2004, când Ionuţ Beleleu a fost selecţionat la lotul naţional de la categoria 14 ani


Drumul către performanţă este de cele mai multe ori anevoios, fie că vorbim de sport sau despre orice alt domeniu şi, tocmai de aceea, doar cei care sunt perseverenţi vor reuşi să ajungă acolo unde îşi propun.

Succesul nu vine nicodată peste noapte şi în spatele oricărui trofeu sau reuşită se află multe ore de antrenament, care cu siguranţă nu sunt vizibile pentru toată lumea, iar majoritatea privesc doar “cireaşa de pe tort”.

În ultimii ani, în România, tenisul de câmp a luat amploare odată cu ascensiunea Simonei Halep, iar în acest sport şi judeţul Sălaj se poate lăuda cu o jucătoare promiţătoare, care la vârsta de 11 ani şi zece luni a ajuns la lotul naţional, reuşind astfel o performanţă istorică!

De 15 ani încoace, niciun tenismen din judeţul Sălaj nu mai reuşise această performanţă. Dar cine este Oana Flonta şi unde îşi propune să ajungă, haideţi să aflăm în rândurile ce urmează.

A început tenisul la 5 ani

Până să ajungă la lotul naţional, Oana Flonta a început tenisul încă de când era la grădiniţă acest sport, mai exact la vârsta de 5 ani. Născută la data de 4 iulie 2007, Oana a fost descoperită de Constantin Carp la Grădiniţa “Ion Creangă” din Zalău, acolo unde a făcut pregătiri cu antrenorul de la CSM Zalău, deoarece acesta remarcase potenţialul imens de care dădea dovadă fetiţa.

Încet-încet, după multe şedinţe de antrenament, de la vârsta de 9 ani a început să participe şi în competiţiile oficiale organizate de Federaţia Română de Tenis, iar adrenalina meciurilor oficiale a ambiţionat-o pe sălăjeancă să continue acest sport şi să îşi dorească mereu mai mult.

“Am început să joc tenis de la grădiniţă când aveam 5 ani. Dar, mai serios am jucat de la 9 ani, vârstă de la care am participat la concursuri. Câştigând concursuri, mi-a plăcut competiţia şi am vrut să joc cât mai bine”, ne-a declarat Oana Flonta.

Se antrenează cu un fost antrenor al Simonei Halep!

Din momentul participării la prima competiţie oficială şi până în prezent, Oana Flonta se poate lăuda cu mai multe trofee câştigate la diverse competiţii din ţară, precum şi cu locuri 1 la Circuite Naţionale. Mai mult, anul trecut, sportiva de la CSM Zalău a ajuns şi pe tabloul principal al Campionatului Naţional.

Aceste performanţe au fost posibile datorită seriozităţii de care dă dovadă, dar şi a antrenorilor Constantin Carp, Mihai Anca sau Firicel Tomai. De altfel, cel din urmă este antrenorul care a avut-o ca elevă timp de patru ani, tocmai pe Simona Halep, fostul număr 1 WTA!

Alături de Tomai, Oana Flonta se antrenează de la vârsta de 10 ani, la Bucureşti, acolo unde sălăjeanca merge ocazional, în vacanţe şi mai efectuează câteva şedinţe de pregătire şi în preajma competiţiilor din capitală.

Victoriile şi rezultatele bune i-au adus Oanei nu mai puţin de 3.257 de puncte, punctaj suficient pentru locul 12 în clasamentul Federaţiei Române de Tenis la categoria de vârstă 12 ani. Având în vedere această clasare, la finalul săptămânii trecute, Flonta a participat şi la selecţia pentru lotul naţional, acolo unde au ajuns primele 16 clasate.

Prestaţie foarte bună la Selecţia U12

La selecţia pentru lotul naţional U12, Oana Flonta a fost nevoită să treacă prima dată de calificări, pentru a ajunge în primele opt. Sorţii i-au adus-o în cale pe Maria Nagy de la CS Ceramus, sportivă cu care Oana Flonta s-a mai întâlnit în două rânduri până în prezent, fiind învinsă de fiecare dată.

Însă, în cel mai important moment, sălăjeanca a avut o prestaţie deosebită şi şi-a învins adversara în trei seturi. Deşi a început timorată jocul, pierzând primul set, scor 4 – 6, tenismena de la CSM Zalău le-a câştigat pe următoarele două, 6 – 1, 6 – 2.

Acest succes i-a asigurat astfel prezenţa la lotul naţional al României. Primele opt jucătoare de la lotul naţional au disputat un turneu. Cele opt au fost împărţite în două grupe, iar la finalul turneului, Oana Flonta s-a clasat pe locul 6.

Oana Flonta:  “Mi-am depăşit limitele şi prezenţa la lotul naţional îmi dă curaj pentru competiţiile viitoare”

Este o performanţă notabilă, mai ales că judeţul Sălaj nu a mai avut un tenismen la lotul naţional de mai bine de 15 ani. Ultimul care izbutea această performanţă era Ionuţ Beleleu, la categoria de vârstă 14 ani, în anul 2004. O performanţă asemănătoare a reuşit-o şi Carmen Şelaru, în 2003, tot la categoria de vârstă 14 ani.

„Este o performanţă pentru mine, în primul rând pentru că din postura de a fi în afara primelor opt poziţii, am intrat în top şi am rămas la lotul naţional. Este o performanţă şi faptul că am făcut meciuri bune contra fetelor de pe poziţiile 2 şi 4, cărora le-am luat câte un set şi le-am pus probleme pentru prima dată. Mai mult, am reuşit să o înving pe Iris Zbranca, numărul 3, faţă de care mi-am luat revanţa după Campionatul Naţional de Iarnă. Astfel, am terminat competiţia de selecţie naţională pe locul 6, făcând parte din lotul naţional. Pentru mine este important că mi-am depăşit limitele şi îmi dă curaj pentru competiţiie viitoare”, ne-a mai spus sportiva de la CSM Zalău.

Oana Flonta: “Pe viitor îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot să mă antrenez şi să joc cât mai bine”

După această performanţă, Oana Flonta nu are prea mult timp liber şi deja se află în Croaţia, acolo unde în perioada 29 aprilie – 5 mai participă la Croatia Cup, competiţie ce se desfăşoară în oraşul Čakovec. Sunt opt grupe, a câte patru sportive fiecare.

După competiţia din Croaţia, pentru Oana Flonta urmează un turneu internaţional în Bucureşti, după care o competiţie la Arad. Toate aceste competiţii vor fi utile în vederea participării la Campionatul Naţional.

Visează să devină cândva o nouă… Simona Halep!

Oana Flonta vrea să îi calce pe urme modelului ei – Simona Halep, însă până atunci intenţionează să ia totul pas cu pas şi în primul rând îşi doreşte să rămână sănătoasă pentru a se putea antrena.

“Simona Halep este modelul meu, deoarece este din România şi a fost antrenată de antrenorul meu de la Bucureşti, Firicel Tomai. Pe viitor îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot să mă antrenez şi să joc cât mai bine. Dacă voi juca bine, cred că voi avea şi rezultate bune. Voi începe să joc şi în afara ţării şi după Campionatul Naţional de Vară, voi evolua deja la categoria de vârstă 14 ani”, a încheiat Oana Flonta.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in TENIS