Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Dacian Cioloș, uluit de condiţiile unei ferme BIO dintr-un sătuc din Sălaj


Venit acasă de Sfintele Sărbători Pascale, Dacian Cioloş a ţinut să facă în aceste zile şi câteva vizite în teritoriu, prin care fostul premier al României doreşte să ia pulsul satelor româneşti, a fermierilor şi a micilor producători. Doar, să nu uită că… veşnicia s-a născut la sat


Dacian Badea e un tânăr antreprenor din Zalău. Și-a făcut mâna în diverse mici afaceri în mai multe domenii.

În 2016, l-a luat alături pe Ionuț Costea – un tânăr medic veterinar, foarte priceput și cu o grămadă de idei practice și de viziune, și a pus pe picioare un proiect pe fonduri europene pentru a dezvolta o fermă de vaci cu lapte în producție ecologică certificată BIO.

Cei doi au vrut să gândească de la început un proiect integrat. Pentru un lapte BIO de calitate aveau nevoie de iarbă, de cereale, dar si de furaje de calitate, tot BIO.

Au hotarât, prin urmare, ca pe lângă vaci de calitate bună pentru lapte, să cultive și floarea soarelui și să cumpere o presă pentru ulei BIO presat la rece. În felul acesta, vând ulei de calitate, iar resturile de la floarea soarelui presată le folosesc ca furaj pentru a crește producția de lapte. Totul BIO.

Așa a luat naștere proiectul în valoare de 2,2 milioane de euro cu 70% finanțare din fonduri europene. Cu acești bani, au achiziționat primele animale. Au modernizat câteva grajduri ale unui fost IAS din comuna Măeriște, județul Sălaj. Au construit o sală de muls modernă și au achiziționat o linie de presat ulei din floarea soarelui.

La trei ani de la lansarea proiectului, au creat 18 locuri de muncă permanente, lucrează 700 de hectare de teren, totul în culturi ecologice certificate, și au 500 de vaci de lapte din care mulg 200 de vaci (restul sunt vițele care vor spori efectivele de vaci de lapte în anii următori).

Au hotărât să fondeze și o cooperativă impreună cu alți cinci fermieri, tot producători BIO, pentru a vinde laptele la un preț negociat mai bine, având o ofertă mai mare împreună cu ceilalți fermieri. Așa a luat naștere Cooperativa „Fermele Ecologice Silvania“.

Pentru anii următori, au în proiect o unitate de procesare a laptelui în brânzeturi proaspete, dar și construirea unui abator impreună cu ceilalți membri ai cooperativei.

Tinerii aceștia au înțeles foarte bine care este viitorul în agricultură: produse ecologice de calitate certificate, un brand propriu, procesare în fermă și vanzarea unui produs finit pentru a păstra valoarea adăugată, asocierea în cooperativă pentru a negocia prețuri mai bune și pentru investiții comune.

Toate astea într-un sat din județul Sălaj.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Ştiri din Sălaj