Connect with us

Ştiri din Sălaj

Un seismolog explică cutremurul din Sălaj


Specialiştii spun că seismul din zonă a fost produs din cauza acumulării energiei, ca urmare a faptului că în ultima perioadă aici nu au mai fost cutremure. Este posibil ca în zonă să mai aibă loc încă un seism, dar de magnitudini mai mici


De Ziua Muncii, pământul s-a zguduit serios în judeţul Sălaj.

Aproape ca şi un ceas elveţian, seismul s-a produs exact la ora 9.00, când zeci de mii de oamenii s-au trezit cu trepidaţii neobişnuite, apoi cu o zguduitură puternică, dar şi cu un zgomot, care au durat secunde bune.

A fost vorba de un cutremur de magnitudine 4,2 pe scara Richter, produs la suprafaţă, şi care a avut epicentrul în apropierea municipiului Zalău.

Seismul a fost foarte neobişnuit pentru această zonă, iar populaţia prea puţin învăţată cu astfel de fenomene a fost panicată şi speriată.

Din fericire, nu au existat pagube materiale şi victime. Există însă multe semne de întrebări despre prezenţa acestui fenomen într-o regiune considerată sigură din punct de vedere seismic, cu risc minim de cutremure.

Specialiştii au explicat modul cum a fost produs cutremurul. Astfel, un seismolog de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (ICDFP) a subliniat faptul că seismul a fost cauzat de o energie acumulată în scoarţa terestră.

“În acea zonă, nu s-au produs atât de multe cutremure în ultimul timp, astfel că s-a acumulat energie şi astăzi s-a eliberat. Posibil să mai fie unul de 2, cu siguranţă nu va mai fi unul mai mare”, a punctat seismologul Marius Craiu pentru ProTV.

Conform specialiştilor, în ultimul secol, în regiune au mai fost înregistrate aproximativ 15 cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter.

Cel mai puternic cutremur resimţit în zonă a fost cel din anul 1977, care a avut efecte devastatoare asupra României.

Seismul de acum 42 de ani a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, a avut epicentrul cutremurului în zona Vrancea și a durat de circa 56 de secunde.

Aproximativ 1.570 de persoane au murit atunci, din care aproape 1.400 numai în București.

La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj