Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Şimleu Silvaniei, oraşul care se dezvoltă constant. GALERIE FOTO şi VIDEO


Administraţia locală condusă de Septimiu Ţurcaş pune un mare accent pe dezvoltarea infrastructurii din oraş şi din satele aparţinătoare, pe instituţiile şcolare, pe modernizarea spitalului orăşenesc dar şi pe sport. Din acest an, Primăria şi Consiliul Local au preluat clubul Sportul Şimleu şi din sezonul viitor îşi vor propune promovarea în Liga a III-a. Şi voleiul ar putea renaşte în oraşul de sub Măgură, iar autorităţile locale vor ca – în viitorul apropiat – Şimleul să aibă o echipă în liga secundă


SEPTIMIU  CĂTĂLIN ŢURCAŞ – primarul oraşului Şimleu  Silvaniei – “Şimleuanii ştiu foarte bine că de-a lungul timpului ne-am străduit să avem cât mai multe realizări şi aşa vom face în continuare. Nu ne-am propus să inventăm nimic spectaculos, dar dacă vom reuşi să implementăm proiectele pe care le avem în plan, lucrurile vor fi mult mai bune şi oraşul va fi mult mai atractiv. Anul 2019 va fi un an greu din puncte de vedere financiar, pentru că am primit obligaţii şi nu am primit resurse. Cu trecerea persoanelor cu handicap la Primărie, avem un minus de 16 miliarde de lei vechi, ceea ce este enorm, mai ales că avem o grămadă de proiecte pe care trebuie să le cofinanţăm. Însă, ne vom strădui ca lucrurile să se întâmple aşa cum ne-am propus”.

Șimleul Silvaniei este un oraș  format din localitățile componente Bic, Cehei, Pusta și Șimleu Silvaniei (reședința). Conform recensământului din anul 2011, Șimleu Silvaniei avea o populație de 14.436 locuitori. Situat în nord-estul regiunii istorice Crișana, în partea de vest a județului Sălaj, la o distanță de 29 km față de municipiul Zalău, orașul se întinde pe o suprafață de 62,26 km2 în depresiunea Șimleului, sub Măgura Șimleului, în bazinul hidrografic al Crasnei, lângă vechea așezare dacică Dacidava.

Descoperirile arheologice făcute pe teritoriul administrativ al orașului au scos la lumină un bogat material ce a aparținut populației iazige. Două tezaure formate din piese de aur descoperite aici, datate din secolul al V-lea, se află în prezent expuse la muzeele de istorie din Viena și Budapesta.

Localitatea a fost atestată prima dată documentar în anul 1251, când, într-un act emis la Alba Iulia, se amintește de Vathasomlyowa, prima denumire cunoscută a localității; în 1429 devine târg și este cunoscut sub denumirea de oppidum Somllyo, iar la 1854 este cunoscut ca Szilágy-Somlyó. Istoria medievală a Șimleului este strâns legată de familia Báthory, care a jucat roluri importante în istoria Transilvaniei.

Cetatea Șimleu intră în posesia familiei mai sus amintite în urma căsătoriei lui Ladislau Báthory cu Anna Medgyesaljai, în anul 1351. Cetatea Șimleului a fost de-a lungul istoriei reședința principilor ardeleni din familia Báthory, fiind teatru de război pentru armatele turcești, care în anul 1660 au incendiat orașul.

A fost și un centru important, vizat de răsculații curuți și locul de unde generalul Iosif Bem a pornit, în anul 1848, acțiunile militare pentru ocuparea orașelor de pe Someș: Jibou, Dej și Cluj. După 1817, Șimleul a devenit și un centru al intelectualității românești, găzduind o școală primară românească, vicariatul greco-catolic, departamentul sălăjean al Astrei, tipografia românească Victoria etc., aflându-se sub îndrumarea lui Simion Bărnuțiu. Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” este atestat documentar din anul 1893, fiind o unitate cu specific tehnic și economic.

Aici s-a construit în 1916 clădirea gimnaziului romano-catolic, în care a fost deschis primul liceu românesc din Sălaj, în anul 1919. Alături de municipiul Zalău, Șimleul este un important centru economic al județului. Industria prelucrării lemnului, industria textilă și industria alimentară sunt bine reprezentate în oraș, iar activitățile sectorului terțiar au căpătat în ultimii ani ponderi din ce în ce mai însemnate. Calitatea șampaniei produsă la Șimleu Silvaniei, dar și mobila de lux din lemn masiv de la Simex au dus faima acestui oraș, atât în țară, cât și în străinătate.

Potențialul turistic al orașului este strâns legat de fondul turistic natural și elementele fondului turistic antropic, aflate într-o deplină armonie. Valoarea panoramei peisagistice, ce se desprinde de pe înălțimile Măgurii Șimleului, spre depresiune, este una de excepție, iar lacul Cehei este una dintre cele mai frumoase rezervații naturale ale județului Sălaj.

De-a lungul anilor, oraşul Şimleu Silvaniei s-a dezvoltat pe toate planurile. S-au făcut multe realizări de când Septimiu Ţurcaş se află la cârma Primăriei şi poate am avea nevoie de câteva pagini de ziar pentru a expune pe larg tot ce a reuşit administraţia locală din 2004, de când Septimiu Ţurcaş a fost ales pentru prima dată primar al oraşului de sub Măgură.

La alegerile din 2008, 2012 şi la cele din 2016 a primit din nou încrederea cetăţenilor, mai ales că multe dintre promisiunile din campanie s-au transformat în fapte. În urmă cu trei ani, liberalul a câştigat fotoliul de primar cu un procent zdrobitor, de peste 75%! Şi în acest mandat s-a lucrat la îmbunătăţirea condiţiilor pentru şimleuani şi s-au demarat mai multe proiecte.

Dar despre toate acestea şi despre ce îşi propune administraţia locală în perioada următoare, reporterii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean au fost la Şimleu Silvaniei, unde au purtat o amplă discuţie cu edilul.

“Aşa cum i-am obişnuit pe şimleuani în aproape 15 ani,  Şimleu Silvaniei se dezvoltă în fiecare moment. Ritmul de dezvoltare al oraşului nu este unul alert, însă este unul constant. Am reuşit ca şi în alţi ani să facem anumite lucruri mai bune şi aş vorbi acum de ultima perioadă, în care am implementat mai multe proiecte”, ne-a spus Septimiu Cătălin Ţurcaş.

Proiecte importante de infrastructură printre care şi construcţia unui pod nou peste râul Crasna!

O infrastructură pusă la punct reprezintă o necesitate. După acest aspect se ghidează şi administraţia locală din Şimleu Silvaniei, care a dorit ca străzile din oraş care nu erau reabilitate să fie şi ele puse la punct, dar şi cele din satul aparţinător oraşului – Cehei. În acest sens, s-a obţinut finanţare dintr-un proiect a cărui valoare a fost de 10 milioane de lei. Lucrările sunt avansate şi proiectul s-a finalizat în proporţie de 85%.

“Este un proiect  important de infrastructură care face referire la extinderea şi reabilitarea de străzi. S-a lucrat în special pe satul aparţinător Cehei, dar şi pe anumite zone din oraş, unde infrastructura stradală a lăsat de dorit”, ne-a informat primarul.

Administraţia locală a mai semnat două proiecte importante. Unul este pentru reabilitarea podului de la MAT, iar celălalt proiect prevede construcţia unui pod nou peste râul Crasna, care va face legătura între cartierul Brădet şi strada Nicolae Bălcescu. Dacă pentru reabilitarea podului de la Mat urmează să se facă licitaţia, pentru construcţia podului nou s-au făcut deja două licitaţii, însă niciun constructor nu a fost interesat de această lucrare.

”Am analizat cu proiectanţi preţurile care au fost puse în urmă cu câţiva ani şi am ajuns la concluzia că era undeva cu 300.000 de lei sub valoarea de azi”, ne-a informat edilul. Autorităţile locale nu vor să renunţe la proiect şi au făcut demersurile pentru reactualizarea indicatorilor tehnico-economici, iar Primăria va suporta suma de bani care în proiect a fost neeligibilă.

“M-am consultat cu cei care gestionează acest program şi mi-a fost propus să facem reactualizarea indicatorilor tehnico-economici, lucru ce s-a şi întâmplat. Noii indicatori au fost aprobaţi în Consiliul Local şi cu aceştia vom merge din nou la licitaţie. Diferenţa de 300.000 de lei va fi neeligibilă şi va fi suportată de la bugetul local. Este un lucru pe care trebuie să-l facem, deoarece ar fi păcat să pierdem o finanţare de 2 milioane de lei din cauză că nu putem pune respectiva sumă”, a precizat Septimiu Ţurcaş.

An de an, autorităţile locale derulează proiecte ce vizează extinderea reţelelor electrice şi de gaz, dar un proiect mare în care este implicat şi oraşul Şimleu Silvaniei este cel de reabilitare şi extindere a reţelor de apă şi canalizare.

“Este un proiect foarte mare, care va face ca problemele legate de apă şi canalizare să ia sfârşit. Va face ca străzi precum  o jumătate din strada 22 Decembrie 1989, parte din statul aparţinutăr Pusta, strada Ialomiţei sau strada Pandurilor, dar şi cele care vor fi dincolo de deal, vor fi canalizate”, a anunţat interlocutorul.

Se pune un mare accent pe modernizarea instituţiilor şcolare

O parte dintre proiectele depuse pe fonduri europene fac referire la modernizarea instituţiilor şcolare. Unele dintre ele au şi fost selectate spre finanţare, cum ar fi cel pentru creşterea eficienţei energetice la Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu”, la care s-a şi semnat contractul, în valoare de  2.590.276 lei.

Un proiect selectat spre finanţare este şi cel pentru modernizarea căminului la Grupul Şcolar „Ioan Ossian”, care se ridică la valoarea de peste 7 milioane de lei. Autorităţile locale mai au în plan modernizarea a două grădiniţe, care vor fi şi extinse. Este vorba de Grădiniţa cu program prelungit Nr. 2 şi Grădiniţa cu program prelungit Nr. 3, fiecare proiect având o valoare de peste 5 milioane de lei.

“Avem aşteptări mari de la aceste proiecte şi deja vom avea vizita în teren. Am mai avut vizita în teren la Complexul Multifuncţional Măgura, un proiect important pe Axa 13, în valoare de peste 22 de milioane”, a spus primarul, care îşi doreşte condiţii cât mai bune în toate unităţile de învăţământ. “Mai este de lucru la şcoli. Unul dintre proiecte pe care îl gândim, dar nu ştiu dacă se va finanţa în acest an este reabilitarea unui corp de clădire la Şcoala Silvania. Clădirea este monument istoric şi este o lucrare mai complicată”, a precizat Septimiu Ţurcaş.

Spitalul Orăşenesc “Prof. Dr. Ioan Puşcaş” va intra în reabilitare

De o importanţă aparte pentru comunitatea locală şi pentru locuitorii din zonă este Spitalul Orăşenesc “Prof. Dr. Ioan Puşcaş”, care are nevoie de unele reabilitări. În acest sens, autorităţile locale au lucrat la un proiect european, iar luna trecută a fost semnat contractul de finanţare  pentru creşterea eficienţei energetice a clădirii.

În ultimii ani, aici au mai făcut loc şi alte modernizări, astfel că în anul 2009 spitalul a fost beneficiarul unui proiect de modernizare şi reabilitare a Ambulatoriului integrat, proiect realizat şi implementat în 2011 de către administraţia din Şimleu Silvaniei din fonduri europene. În perioada 2011 – 2012 a fost reabilitat în mare parte exteriorul clădirilor în care se desfăşoară activitatea medicală, reabilitare ce a constat în izolarea termică, schimbarea uşilor exterioare şi a geamurilor.

Legat de modernizarea spitalului mai există un proiect de dotare cu echipamente medicale a Ambulatoriului cu o valoare estimată la  8.839.864 lei, în cadrul Programului Operaţional Regional, axa 8.1 “Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale”. Proiectul a fost selectat pentru finanţare, dar încă nu s-a semnat contractul.

Autorităţile îşi doresc ca spitalul să fie renovat în totalitate, dar nu toate cheltuielile care ţin de modernizare sunt eligibile. În aceste condiţii, ar fi nevoie şi de sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj.

“Ne-am întâlnit cu proiectanţii pentru spital şi am decis să mărim partea de neeligibil pentru că există anumite cheltuieli care nu sunt eligibile. Spre exemplu, schimbarea uşilor în interioriul spitalului şi modernizarea băilor. Sunt eligibile reţelele de apă, dar  modernizarea efectivă a băilor nu era prevăzută. În concluzie, am decis să facem proiectul cu tot ce înseamnă schimbat uşi, modernizat băi, reţea de oxigen la fiecare pat şi nu în ultimul rând tarkett pe jos. Toate vor fi cheltuieli neeligibile, pe care oraşul va trebui să le suporte. Poate că vom avea şi sprijin de la Consiliul Judeţean, având în vedere că spitalul deserveşte o populaţie de 60.000 de locuitori, nu îi deserveşte doar pe şimleuani. Cred că ar fi logic să primim un sprijin. Obligaţia noastră este să îl facem şi mi-aş dori ca în urma şedinţei de buget de la Consiliul Judeţean să se întâmple acest lucru. Voi discuta şi cu domnul preşedinte despre posibilitatea acestei cofinanţări”, a spus primarul.

Se construieşte un bloc ANL şi se va moderniza piaţa

Pe fonduri europene, administraţia locală a mai depus un proiect pentru iluminatul public, însă şansele de finanţare sunt reduse, iar primarul ne-a explicat şi cauza.

“Nu avem aşteptări foarte mari, având în vedere că l-am depus târziu, dintr-o eroare a noastră şi a celor care gestionează reţelele electrice. Nu am ştiut că există posibilitatea să primim în administrare toţi stâlpii şi acest lucru ne-a făcut să întârziem foarte mult cu proiectul de modernizare a cărui valoare este de 9.171.000 de lei. Singura noastră şansă este ca axa să fie suplimentată”, a precizat primarul.

Din fonduri proprii se derulează în fiecare an proiecte mai mici, cum ar fi amenajarea de trotuare sau spaţii verzi. Preocuparea administraţiei locale este de a aduce îmbunătăţiri pe toate segmentele, iar din acest an s-a demarat o altă investiţie benefică pentru şimleuani, este vorba de construcţia unui bloc ANL.

“Blocul are 16 unităţi locative şi se construieşte pe strada Nicolae Bălcescu. A fost licitată proiectarea şi execuţia şi domnul director mi-a transmis că în acest an se vor strădui să finalizeze lucrarea”, ne-a informat edilul.

Tot în acest an, la Şimleu se va demara şi modernizarea pieţei agroalimentare, iar pentru această lucrare, Primăria intenţionează să obţină un credit bancar.

Proiecte îndrăzneţe de viitor

În orice domeniu există loc şi de mai bine. Şi la Şimleu Silvaniei, autorităţile nu vor să se oprească aici şi au deja câteva proiecte de viitor. Unul a fost depus pe PNDL şi face referire la reabilitarea străzilor care încă nu au fost puse la punct, în oraş şi în Pusta.

Se are în vedere şi reabilitarea sediului Primăriei, iar pentru asta se va pregăti un proiect pe fonduri norvegiene. Pe fondul care îl derulează Ministerul Dezvoltării, Primăria încearcă să depună alte două proiecte. Unul pentru modernizarea şcolii Silvania şi altul pentru reţelele de gaz din oraş.

Fotbalul revine în prim-plan!

Sportul reprezintă un bun ambasador pentru o comunitate locală, iar acest lucru s-a întâmplat şi la Şimleu Silvaniei, oraş care s-a mândrit cu o echipă de fotbal în liga secundă timp de un sezon şi jumătate. Sportul Şimleu a rămas reprezentanta oraşului în fotbal, iar în 2014 a fost aproape de promovarea în Liga a III-a, însă a pierdut dramatic barajul de promovare cu campioana Bihorului.

De cinci ani, gruparea de sub Măgură nu a mai emis pretenţii la supremaţie, dar – din acest an, Sportul Şimleu are  alte planuri. Primăria şi Consiliul Local se vor implica puternic în fenomen, iar din  primăvară au preluat clubul de fotbal! În conducere s-au şi făcut câteva schimbări, iar preşedinte a fost numit experimentatul Ioan Gurzău, în timp ce Tudor Ulmeanu a fost numit antrenor. Şi cerinţele sunt altele la Sportul Şimleu, care în acest retur vrea să formeze o echipă competitivă, iar din campionatul următor să se lupte pentru titlu, dar şi pentru promovarea în Liga a III-a.

“Întotdeauna am spus că oamenii care se pricep într-un anumit domeniu trebuie să fie actorii principali. În concluzie, oamenii de fotbal  din Şimleu trebuie să se adune şi să tragă în aceeaşi direcţie. Lucrurile nu au stat foarte bine la fotbal şi cred că au fost mai multe tabere, iar mulţi jucători din Şimleu au evoluat la alte echipe. Acum, Primăria s-a asociat cu clubul de fotbal şi în concluzie va suporta parte din cheltuielile pe care le are clubul, la fel cum am făcut şi când a existat echipa de volei”, ne-a informat Septimiu Ţurcaş.

Cu această schimbare, primarul speră la rezultate cât mai bune. “Nu avem niciun fel de obiective pentru acest campionat. Încă suntem în spate şi lucrurile sunt greu de urnit, dar e important să se formeze o echipă unită, să joace relaxat, cu plăcere şi să respecte nişte reguli. Discutăm de posibilitatea de a evolua cât mai repede în Liga a III-a, dar performanţa nu se poate face doar cu poveşti, ci cu muncă. Un sportiv trebuie să fie antrenat, să ducă o viaţă sportivă rezonabilă şi dacă acest lucru se şi întâmplă vor veni şi rezultatele”, a mai spus edilul de Şimleu.

Echipă de volei în liga secundă în viitorul apropiat

Şimleul Silvaniei are o istorie aparte în volei, iar în trecut a avut echipă în prima ligă, care a şi câştigat Cupa Balcanică. Şi în istoria recentă, voleiul şimleuan a fost la rang ridicat, astfel că – în perioada 2012 – 2015, CS Phoenix a evoluat în Divizia A1. Echipa s-a desfiinţat de patru ani, dar sub Măgură sportul de sub fileu a “respirat” prin grupele de copii şi juniori. De aici s-a şi lansat  în prima ligă un jucător talentat, este vorba de Dan Silvăşan Paşca, care evoluează la CSM Câmpia Turzii.

Despre tânărul voleibalist, primarul Septimiu Ţurcaş are doar cuvinte de laudă. “Este un jucător talentat şi eu îmi doresc ca el să devină unul dintre pilonii de bază ai echipei din Zalău. Este păcat să joace pentru Câmpia Turzii, când ar putea evolua foarte bine şi în Sălaj. Vă garantez că ambiţia lui ar fi mult mai mare, decât a unora care evoluează la CS Volei Municipal, doar pentru salariu”, a spus primarul, cel care este şi un mare iubitor de volei, fiind prezent la multe partide disputate la Zalău de CS Volei Municipal.

Septimiu Ţurcaş ar vrea ca în viitorul apropiat şi Şimleul Silvaniei să aibă din nou reprezentantă în competiţiile de seniori organizate de Federaţia Română de Volei.

“Acum avem echipe de juniori şi încercăm să creştem tinerii, dar din punctul meu de vedere, dacă există puţină voinţă, cred că am putea avea o echipă de volei în liga secundă. Cheltuielile pentru prima ligă sunt exagerate şi nu mă gândesc ca în viitorul apropiat să suţinem o activitate de volei în prima ligă, dar de a susţine o echipă de liga secundă, de ce nu. Există şimleuani care ar putea să evolueze rezonabil şi să ţină o echipă în liga secundă”, a adăugat primarul.

Septimiu Ţurcaş: “După ce vom implementa toate proiectele, oraşul va fi mult mai atractiv”

După vizita făcută la Şimleu Silvaniei am tras multe concluzii pozitive. Am întâlnit un primar dedicat pentru dezvoltare, care nu promite lucruri spectaculoase şi se canalizează doar pe investiţiile utile care sunt necesare într-o comunitate. Cu această ocazie, Septimiu Ţurcaş a adresat şi un mesaj locuitorilor oraşului.

“Şimleuanii ştiu foarte bine că de-a lungul timpului ne-am străduit să avem cât mai multe realizări şi aşa vom face în continuare. Nu ne-am propus să inventăm nimic spectaculos, dar dacă vom reuşi să implementăm proiectele pe care le avem în plan, lucrurile vor fi mult mai bune şi oraşul va fi mult mai atractiv. Anul 2019 va fi un an greu din puncte de vedere financiar, pentru că am primit obligaţii şi nu am primit resurse. Cu trecerea persoanelor cu handicap la Primărie, avem un minus de 16 miliarde de lei vechi, ceea ce este enorm, mai ales că avem o grămadă de proiecte pe care trebuie să le cofinanţăm. Însă, ne vom strădui ca lucrurile să se întâmple aşa cum ne-am propus”, a încheiat primarul Septimiu Cătălin Ţurcaş.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi