Connect with us

DIVIZIA A1

Consilierul judeţean Paul Maghiu îi răspune managerului de la HC Zalău: “Afirmațiile domnului Tadici nu au nicio legătură cu realitatea”


Afirmaţiile consilierului judeţean în ce priveşte modul în care se alocă banii publici în sportul din Sălaj au adus reacţii în rândul oamenilor în fenomen, iar Gheorghe Tadici a şi luat atitudine, sfătuindu-l pe Paul Maghiu să se dea cu părerea în domeniul pe care se ştie stăpân. Tânărul consilier a ţinut să îi dea replica managerului de la HC Zalău, precizând că nu a avut niciodată intenţia de a blama activitatea din sportul de performanţă. Acesta a precizat însă faptul că banii publici alocaţi în sport ar trebui să fie gestionaţi cu mai mare atenţie, luând în calcul legalitatea, oportunitatea, adresabilitatea şi interesul sălăjenilor și al zălăuanilor


După desființarea echipelor CS Phoenix Șimleu Silvaniei și FC Zalău, în Sălaj au mai rămas doar două echipe de înaltă performanţă, este vorba de HC Zalău şi CS Volei Municipal Zalău.

Susţinute puternic de autorităţile judeţene (handbalul) şi autorităţile municipale (voleiul)care au alocat peste 50 de miliarde de lei vechi doar în ultimul sezon, cele două cluburi de la poalele Meseşului au încercat să ţină steagul ridicat în ţară şi chiar în străinătate. Nu o dată, s-a adeverit că sportul este cel mai bun ambasador al unei comunităţi, a unui oraş, a unui judeţ sau a unei ţări.

De acest lucru s-au convins mulţi, dar există şi persoane care spun că raportul între susţinerea prin bani publici nu îşi găseşte rezultatul scontat.

De exemplu, Primăria municipiului Zalău a alocat pentru acest sezon peste 30 de miliarde de lei vechi doar echipei de volei, care la meciurile de pe teren propriu abia aduce 200 – 300 de oameni în tribune…

Fără să dea nume, Paul Maghiu consilier judeţean şi membru în Comisia pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, protecție socială, sport și de agrement – şi-a arătat punctul de vedere în ce priveşte  susţinerea masivă a echipelor de performanţă din bani public, în dauna sportului de masă.

Acesta făcea şi o referire la faptul că – pe banii cu care autorităţile din Sălaj susţin echipe în componenţa cărora se află sportivi din afara judeţelui şi chiar a ţării, s-ar putea construi peste 20 de terenuri de sport multifuncționale, destinate sălăjenilor, de la mic la mare.

Gheorghe Tadici – managerul clubului HC Zalău – a luat atitudine şi l-a sfătuit pe tânărul “penelist” să se dea cu părea în domeniul în care activează el…

Considerând că punctul său de vedere nu a fost o ofensă la adresa sportului de performanţă şi nu a fost un atac la persoane sau cluburi ce activează în Sălaj, consilierul judeţean a ţinut să facă unele lămuriri, în ce priveşte acest subiect.


În cele ce urmează, puteţi vedea şi precizările făcute de Paul Maghiu, după atitudinea luată de Gheorghe Tadici:

“Consider că afirmațiile domnului Tadici, prin care arată “dezavuarea” colegilor mei de partid față de declarațiile referitoare la necesitatea unei dezbateri mai serioase referitoare la finanțarea cluburilor sportive, nu au nicio legătură cu realitatea.

Președintele PNL Sălaj nu și-au manifestat sub nicio formă “dezavuarea” vis a vis de propunerile mele. Ba din contră, din mesajele pe care le-am primit de la unii colegi de partid sau de la cetățeni, eu personal sunt și mai convins de necesitatea unei dezbateri transparente privind folosirea banilor publici în finanțarea sportului – de masă și de performanță.

Eu nu am contestat în declarațiile mele calitatea echipelor din județ. Și nici a sportivilor, a antrenorilor sau a conducătorilor de cluburi. De altfel, nici nu am nominalizat vreo persoană și nici măcar vreun partid politic.

Vorbim de bani publici, iar această dezbatere ar trebui să treacă dincolo de barierele politicului și să ne privească pe toți – zălăuani și sălăjeni, deopotrivă.

În calitatea mea de consilier județean și de membru al Comisiei pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, protecție socială, sport și de agrement am avut, în ultimii ani, o serie de propuneri pe care le-am considerat oportune pentru domeniile comisiei din care fac parte.

Și nimeni nu are nu are legitimitatea să – mi conteste dreptul la liberă exprimare – în calitate de consilier, dar și de cetățean al Zalăului și Sălajului. Eu, spre deosebire de alții, nu am la purtător “ștampila competenței” și nu mi-am propus să atac persoane.

Am pus în dezbatere câteva idei, iar în partidul din care fac parte dezbaterea este permisă, iar membrii PNL nu sunt penalizați pentru susținerea argumentată a opiniilor.

Eu am prezentat succint câteva date, iar cifrele, cred eu, vorbesc de la sine – din 2016 și până astăzi, cu mai puțini bani decât cei acordați cluburilor profesioniste (aproximativ 60 de miliarde de lei vechi) s-ar fi putut realiza peste 20 de terenuri de sport multifuncționale, cu nocturnă, destinate publicului larg (costul unui astfel de teren multifunctional este de aproximativ 250.000 de lei – un exemplu relevant găsiți AICI).

Când vine vorba de bani publici, ar trebui să fim mai atenți la legalitate, oportunitate și adresabilitate. Performanțele sportive sunt de apreciat, dar în primul rând trebuie pus interesul sălăjenilor și al zălăuanilor, iar alocările financiare prioritizate.

De aceea, eu cred că mai multe terenuri de sport multifuncționale (cu acces liber și gratuit), mai mulți kilometri de piste de bicicletă (la capitolul ăsta cred că suntem pe ultimul loc pe țară), mai multe evenimente sportive de masă sunt cel puțin la fel de importante ca finanțarea unor cluburi private.

Atenție – nu spun că banii atribuiți sportivilor profesioniști sunt nemeritați, dar vorbim de bani publici, iar zălăuanii și sălăjenii ar trebui consultați când vorbim de sume imense pentru un oraș mic precum Zalăul sau despre Sălaj – unul din cele mai sărace județe din Transilvania”.

loading...
Loading...
2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in DIVIZIA A1