Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Comuna Zimbor pune un mare accent pe sport, dar şi pe infrastructură. GALERIE FOTO


Sub buna administraţie condusă de primarul Gabriel Mureşan, la Zimbor s-au demarat mai multe proiecte importante. O bună parte dintre ele fac referire la infrastructura rutieră, astfel că a fost asfaltat drumul ce face legătura cu satul Dolu, dar vor urma şi alte străzi ce urmează să fie asfaltate. Totodată, din această primăvară se va pune un mare accent şi pe partea sportivă. Astfel, în centrul comunal se va construi un teren cu suprafaţă sintetică, iar la baza sportivă ce găzduieşte partidele organizate de Rapid Zimbor se vor construi tribune, dar şi vestiare, având în vedere că echipa locală îşi doreşte să facă pasul în Liga a IV-a


GABRIEL MUREŞAN – primarul comunei  Zimbor – “Să fim sănătoşi şi să putem finaliza proiectele care sunt demarate. Avem proiecte importante de infrastructură,  de apă, de canalizare şi vrem să dezvoltăm comuna. După ce vor exista aceste condiţii, sper ca şi populaţia comunei Zimbor să crească.  Este un lucru foarte important să poţi aduce oamenii înapoi, dar pentru asta avem nevoie şi de ajutorul investitorilor, care să creeze locuri de muncă. Am convingerea că pe viitor, Zimborul va fi o comună atractivă. Oamenii trebuie să aibă încredere în noi, iar cu răbdare se poate rezolva orice”.

Comuna este situată în partea de sud-est a judeţului Sălaj, la o distanţă de 36 km de municipiul Zalău – reşedinţa de judeţ – şi la 26 km de oraşul Huedin. Comuna are în componenţă cinci localităţi: Zimbor – centrul comunal, Chendremal, Sutor, Dolu şi Sîncraiu Almaşului.

Din punct de vedere fizico-geografic, teritoriul comunal se află situat în zona depresionară a Văii Almaşului, dând naştere la terase largi şi lunci bine dezvoltate.

De aceea şi potenţialul economic al comunei Zimbor este predominant agricol, locuitorii ocupându-se de cultivarea pământului şi creşterea animalelor. Are în componenţă cinci aşezări vechi, a căror atestare documentară datează din secolele XIV – XV, cu excepţia satului Chendremal, care a fost atestat puţin mai târziu, prin secolul XIX.

Să mai spunem că în comună se află Conacul “Zsombory”, care a fost construit la finele secolului XIX, construcţia sa fiind finalizată în 1892, de către Zsombori Lajos. Legenda spune că groful avea o mulţime de servitori locali, ce trebăluiau prin cele 14 camere, holuri, beciuri şi anexe, până când totul a fost pierdut, se pare, la o partidă de cărţi, în favoarea unui anume Saulescu, la vremea respectivă ministru de finanţe.

În cele aproape 560 de gospodării, vieţuiesc în jur de 1.000 de suflete. Cum patru dintre cele cinci sate sunt aşezate de o parte şi de alta a drumului european E81, numărul trecătorilor şi al vizitatorilor este sporit faţă de alte zone.

Şi nu este vorba, că au şi ce vedea, printre punctele turistice numărându-se biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului”, construită de comunitatea ortodoxă în anul 1517, biserica reformată, construită din piatră în anul 1425, Castelul “Zsombory”, construit din piatră şi cărămidă în anul 1892, Monumentul Eroilor din parcul central, construit din beton şi marmură în anul 1999 şi vestigiile castelului roman “Optattiana”, din locul numit “Gura Căpuşului”, la 400m de intersecţia DE 81 Cluj – Zalău, cu DN 1G Huedin – Jibou, şi o păstrăvărie.

Valea Almaşului traversează teritoriul satelor Sutor, Zimbor şi Chendremal, adunând şi apele din bazinul hidrografic al Văii Sîncraiului de la Topa Mică până la Sutor, precum şi a Văii Dolului cu afluenţi şi scurgeri torenţiale.

Din cercetările lucrărilor pedologice reiese că în raza comunei Zimbor se întâlnesc mai multe tipuri de sol: sol brun de pădure, podzolit mediu şi puternic, aluviuni crude stratificate, soluri aluvio-coluviale, soluri carbonate, soluri aluviale gleice, soluri gleice. Toate aceste soluri au fertilitate medie.

Teritoriul comunei intră în zona foioaselor – stejarului, cu păduri izolate şi reduse. Vegetaţia ierboasă aparţine pajiştilor umede care se folosesc ca păşune, mai des cele din versanţii dosnici, reprezentând un frumos covor vegetal. Resursele pe care se bazează poţentialul economic al comunei sunt numai resurse proprii (terenuri arabile, păşuni, fâneţe, păduri, produse animaliere şi vegetale). Deşi posedă importante resurse naturale precum cărbuni, calcare, nisipuri şi pietrişuri cantonate în lunca şi terasele Almaşului, economia comunei este una predominant agricolă.

Ca şi aşezare, comuna Zimbor stă destul de bine, fiind amplasată cam la jumătatea distanţei dintre Cluj-Napoca şi Zalău, pe drumul European E 81. Această aşezare  poate însemna un avantaj pentru locuitori, dar şi un dezavantaj pentru comună, deoarece mai mulţi tineri aleg să migreze spre oraşul de pe Someş sau spre Zalău.

În aceste condiţii, numărul populaţiei este tot în scădere, astfel că aici numărăm mai puţin de 1.000 de suflete, cu toate că – în Zimbor – oamenii pot avea condiţii decente şi mai nou o infrastructură modernă. Primarul Gabriel Mureşan s-a zbătut ca şi Zimborul să fie o comună atractivă şi care să ofere condiţii, astfel că în cei 11 ani de când conduce destinele acestei comune a pus bazele unor proiecte importante, în special pentru infrastructură.

Dar pentru a afla mai multe lucruri despre realizările administraţiei locale şi proiectele care se află în derulare, redactorii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean s-au deplasat zilele trecute la Zimbor, unde au purtat o amplă discuţie cu primarul comunei.

Baza Sportivă din Zimbor va avea tribune şi vestiare!

Gabriel Mureşan este un mare iubitor de sport, în special de fotbal, iar în trecut a evoluat cu succes la Rapid Zimbor. Cu ani în urmă, echipa din Zimbor era o forţă în Liga a IV-a şi s-a luptat la primele locuri, dar a urmat şi o perioadă grea, când Zimborul nu a mai avut reprezentantă în fotbalul sălăjean.

Rapidul a luat-o de la  zero în sezonul 2012 – 2013 şi a ajuns în primele locuri ale Seriei Est. Între timp, autorităţile locale au pus accentul şi pe baza sportivă, care a fost îngrădită, s-au montat bănci de rezerve, dar şi plase de protecţie în spatele porţilor. Investiţiile  vor continua încă din această primăvară, iar la terenul de la Zimbor se vor monta tribune, dar se vor construi şi vestiare.

“La sfârşitul anului trecut am încheiat o investiţie de 1 milion de euro, pentru care am luat un împrumut de la Trezoreria statului şi am plătit foarte multe rate în ultimii 3 ani. Când am finalizat proiectul, ne-au fost înapoiaţi 15 miliarde de lei vechi. Din această sumă am avut diferenţă de 6 miliarde de plătit împrumutul şi ne-au rămas 9 miliarde de investit.  O mare parte din suma respectivă o vom investi în sport”, a spus primarul.

Deja a fost dată comanda pentru tribune, care ar putea să fie montate încă de la începutul returului, iar în perioada următoare va începe construcţia şi la vestiare.

“La terenul de fotbal vom face câteva investiţii. Am comandat deja tribune, este vorba de patru bucăţi , care vor avea o capacitate de 196 de locuri. Anul acesta vrem să ne apucăm şi de vestiare. Avem spaţiul necesar pentru construcţia clădirii, care va fi dotată cu toate utilităţile. Chiar am vorbit cu un proiectant care se va ocupa de proiect. Tot din banii pe care îi avem vom face şi vestiarele, dar ne vom baza pe materiale de construcţie care le vom recupera de la o clădire ce urmează să fie demolată”, ne-a informat Gabriel Mureşan, cel care a mai precizat că în perioada următoare se va lucra şi la îmbunătăţirea suprafeţei de joc.

“Jucăm cel mai bun fotbal din Seria Est şi vrem să promovăm în Liga a IV-a”, a spus primarul

În ultimele trei sezoane, Rapid Zimbor a reuşit un salt impresionant în campionatul Seriei Est din Liga a V-a. În stagiunea 2015 – 2016, formaţia condusă de Liviu Ciuca ocupa locul 11, ca mai apoi, în sezonul 2016 – 2017, să se claseze pe locul 5. Anul trecut, gruparea din Zimbor a ocupat locul secund, dar în această stagiune vrea şi mai mult: câştigarea campionatului şi promovarea în Liga a IV-a!

După turul de campionat, Rapid Zimbor se află pe locul 2, la un punct în spatele liderului Luceafărul Bălan. Situaţia din clasament este foarte echilibrată, primele cinci clasate fiind despărţite de câte un punct. Primarul Gabriel Mureşan este însă optimist şi spune că Rapid Zimbor poate câştiga Seria Est.

“Recunosc că ne dorim primul loc şi dacă vom reuşi să îl obţinem vom merge în Liga a IV-a. Avem o echipă bună, iar în această pauză am adus şi câţiva jucători buni. Am fost prezent la toate meciurile echipei din tur şi pot spune că jucăm cel mai bun fotbal din Serie. Va fi un retur disputat, fiindcă sunt cinci echipe care sunt despărţite de un punct. Plus că până la locul 9, clasamentul este destul de strâns şi sunt echipe bune. Chiar e foarte tare Seria Est şi îmi doresc să terminăm pe primul loc. Cu Luceafărul Bălan vom juca acasă, dar vom avea câteva meciuri grele şi în deplasare, la Dragu, Jac, Tihău. Mă bazez pe unitatea grupului şi pe faptul că toţi jucătorii sunt prieteni între ei, chiar dacă avem jucători care sunt din Cluj”, a declarat interlocutorul.

Înainte de startul returului, conducătorul de la Rapid Zimbor are o oarecare suspiciune în ceea ce priveşte corectitudinea unor jocuri.

“Aş dori ca acest campionat să se câştige pe teren. Am nişte informaţii cum că unele echipe au promis echipamente  adversarelor pentru a pierde. Este vorba de Liga a V-a şi ar trebui să se joace pe teren, nu prin alte mijloace. Dacă vrei să promovezi, mai bine investeşti în propria echipă, nu în altele. Mi-am pus un mare semn de întrebare când am auzit că s-a umblat chiar şi la arbitri”, a sunat declaraţia lui Gabriel Mureşan, care lasă loc de interpretări.

În ultimii ani, Rapid a apelat la jucători de valoare din judeţul Cluj, iar un astfel de jucător a fost şi Andrei Şumlea, care la 15 ani era deja titular de drept la Zimbor! Mai apoi, Şumlea a plecat la Atletic, de unde a fost convocat la Naţionala U18.

“Andrei Şumlea este un jucător cu calităţi şi a meritat să ajungă la echipa naţională. Ar fi păcat să nu joace în perioada următoare. Nu ar trebui să fie blocat de către cei de la Atletic, fiindcă este un jucător valoros care poate să ajungă fără nicio problemă la o echipă de Liga a II-a. Când avea 15 ani l-am adus la Zimbor unde a jucat un sezon şi jumătate. A fost titular şi nu a lipsit la niciun meci, chiar dacă făcea naveta din Berindu”, a precizat Gabriel Mureşan.

Activitatea echipei de fotbal este susţinută de Primăria şi Consiliul Local, însă Rapid Zimbor are şi câţiva sponsori precum Imobiliare Cluj, PPS Doors, dar şi alţi inimoşi oameni din comună, care la fiecare meci vin cu o sumă de bani pentru echipă.

Teren sintetic în centrul comunal!

O parte dintre investiţiile care se derulează în comuna Zimbor se referă la partea sportivă. Pe lângă lucrările care se vor face la stadion, se va construi şi un teren sintetic în centrul comunal. Primăria are deja banii necesari şi a solicitat oferte de la constructori, astfel că în câteva luni va începe construcţia terenului sintetic, care va fi dotat cu nocturnă.

“Vrem să facem un teren sintetic în centrul comunal şi deja am luat legăturile cu câteva firme. Avem ofertele şi când vom avea aprobat bugetul vom semna contractul. Avem un spaţiu disponibil lângă Centrul de Informare Turistică şi acolo îl vom construi. Cu siguranţă, lucrarea va fi finalizată în acest an. Am constatat că există un interes foarte mare în rândul tinerilor şi am optat pentru un teren sintetic, pentru a nu mai fi nevoiţi să plece să joace la Hida sau prin alte părţi”, ne-a informat primarul.

Pe viitor, autorităţile se gândesc şi la un teren de volei, care să fie amenajat tot în zona Centrului de Informare Turistică, unde există spaţiu suficient.

Peste 7 km de drumuri agricole au fost asfaltaţi

În mare parte,  economia comunei este susţinută de agricultură, iar la Zimbor se pune un mare accent pe acest segment. Se poate observa acest lucru şi din drumul european, în zonă fiind mai multe  solarii, sere pentru legume, o crescătorie de bovine, iar terenurile agricole din comună sunt cultivate într-un procent destul de mare. În sprijinul celor care se ocupă de agricultură au venit şi autorităţile

locale, care în 2016 au finalizat un proiect important de infrastructură şi au fost asfaltaţi 7,5 km de drum de exploataţie agricolă. Investiţia s-a realizat printr-un proiect cu fonduri europene şi a  costat 1 milion de euro. O parte din acest drum a fost asfaltat în Zimbor,  dar cei mai mulţi km se află între Sutor şi Sîncraiu Almaşului.

Drumul dintre Zimbor şi Dolu a fost asfaltat!

Comuna Zimbor este compusă din cinci localităţi, dar ca şi număr de populaţie Dolu este cel mai mic sat, având în momentul de faţă sub 60 de locuitori. Pentru locuitorii acestui sat, era cu calvar să parcurgă distanţa până la Zimbor, având în vedere că drumul arăta jalnic şi pe timp ploios devenea impracticabil.

Oamenii mai aveau o rută ocolitoare pentru a ajunge din Dolu în centrul comunal, prin Sîncraiu Almaşului, distanţa fiind de 17 km. De la finalul anului trecut, din “micuţul” sat şi până la Zimbor se ajunge în doar 5 minute, având în vedere că legătura dintre Dolu şi Zimbor a fost asfaltată. Drumul arată impecabil, iar primarul se mândreşte cu această realizare extrem de benefică pentru locuitori.

“Din fonduri europene, în 2018 a fost finalizat drumul dintre Zimbor şi Dolu, pe o distanţă de 3,7 km. Înainte, acest drum era din pământ, iar ca să ajungi la Dolu pe un drum mai bun, trebuia să mergi prin Sîncraiu şi erau 17 km. Acum, din centrul Zimborului şi până la Dolu se ajunge în doar 5 minute”, spune primarul cu mândrie.

Dezvoltarea infrastructurii continuă

În ultimii doi ani au fost finalizate două proiecte mari de infrastructură, fiecare în valoare de 1 milion de euro. Este vorba de cei 7,5 km de drum agricol şi legătura dintre Zimbor şi Dolu, pe o distanţă de 3,7 km. Dezvoltarea infrastructurii continuă, iar în perioada următoare urmează să demareze lucrările la un proiect prin PNDL 2, în valoare de 6 milioane de lei, prin care se va asfalta în totalitate satul Dolu, dar şi legătura cu Sîncraiu Almaşului, în total fiind 10 km.

“Mai avem un proiect şi cred că din această lună se vor începe lucrările. Dolu urmează să fie asfaltat integral, dar şi legătura cu Sîncraiu Almaşului. Proiectul este licitat, iar autorizaţia de construcţie a fost emisă şi peste câteva zile se vor începe lucrările. Sper să fie finalizat în acest an, fiindcă licitaţia a fost câştigată de o firmă potentă care are tot ce-i trebuie”, ne-a informat primarul.

Odată ce va fi finalizat şi acest proiect, primarul speră ca satul Dolu să fie mai atractiv şi  numărul populaţiei să crească.

“La Dolu mai sunt aproximativ 60 de locuitori cu domiciliul stabil, dar pe timp de vară sunt mai mulţi pensionari de la oraş, care vin şi stau la ţară. Este un sat liniştit, departe de agitaţie şi sper ca numărul populaţiei să mai crească, mai ales că drumurile vor fi foarte bune după ce vor fi asfaltate şi străzile din sat, dar şi legătura cu Sîncraiu Almaşului”, a spus Gabriel Mureşan.

Un alt proiect măreţ pentru infrastructură este deja licitat şi aprobat, iar lucrările ar putea începe din această lună. Este vorba de modernizarea străzilor din comună şi asfaltarea drumului comunal DC58.

“Va cuprinde toate străzile din Zimbor şi aproape toate din Sîncraiu  Almaşului. Este un proiect mai mare, care cu siguranţă se va finaliza cel târziu până anul viitor. După ce se vor finaliza aceste proiecte, 95% din străzile comunei vor fi asfaltate. Acele câteva străzi care au rămas neasfaltate, probabil le vom pune pe un proiect pe PNDL 3”, a spus interlocutorul.

Cămin modern în centrul comunal

De când este primar, Gabriel Mureşan a fost preocupat să pună la punct toate căminele culturale din comună. Din fonduri proprii au fost renovate căminele din Sîncraiu Almaşului, Sutor şi Chendremal, iar la finalul anului trecut a fost modernizat şi căminul din centrul comunal. Interiorul a fost deja finalizat, iar căminul a fost dotat corespunzător. Mai trebuie lucrat însă puţin la exterior.

“Proiectul a fost demarat prin CNI. Este un cămin modern şi spaţios, care va arăta foarte frumos după ce îl vom finaliza şi la exterior. Recent, şi celelalte cămine au mai fost dotate recent cu scaune şi mese moderne. Ne-a mai rămas de renovat căminul din Dolu, dar în acest an vom pune deoparte o sumă din buget şi ne vom apuca de modernizarea lui”, ne-a informat interlocutorul.

Şcoala şi grădiniţa din Zimbor se vor moderniza

Fiind o comună cu un număr mai mic de populaţie, nici numărul elevilor şi preşcolarilor nu este foarte ridicat, fiind în jur de 100 de copii. Cu toate acestea, autorităţile locale pun accentul şi pe infrastructura şcolară şi a fost demarate două proiecte. Unul este pentru amenajarea exterioară şi dotare a şcolii din Zimbor, în valoare de 394.000 de lei, iar celălalt este pentru amenajarea exterioară şi dotarea grădiniţei din centrul comunal, în valoare de 257.000 de lei.

“În comună mai funcţionează o şcoală şi o grădiniţă, în Zimbor. Ambele vor fi modernizate şi dotate, în urma unor proiecte prin PNDL.  La şcoală se va mai construi o mică clădire, unde va fi montată centrala. Acum, centrala funcţionează în incinta şcolii şi practic s-a pierdut o sală de clasă. Contractul a fost deja semnat, iar în acest an vor începe lucrările”, ne-a informat primarul.

Dispensar nou în centrul comunal

Anul 2019 va fi unul plin de investiţii în comuna Zimbor. Se va lucra la drumuri, la şcoală şi grădiniţă, se vor termina lucrările de la căminul din centrul comunal, dar totodată va începe şi construcţia unui dispensar nou în Zimbor.

“Am obţinut finanţare prin PNDL, iar lucrarea este deja pe SEAP. Clădirea unde este barul vechi se va dărâma şi în zona respectivă vom construi un dispensar nou, care cred că va fi finalizat în acest an”, ne-a spus primarul.

Odată cu construcţia unui dispensar nou, primarul speră să se rezolve şi problema lipsei unui medic de familie în comună. “Din păcate nu avem medic, iar oamenii sunt nevoiţi să plece în Sînmihaiu Almaşului sau la Cuzăplac. Medicul din Sînmihaiu nu poate veni şi la Zimbor, fiindcă nu acceptă Colegiul Medicilor. Sper ca această problemă se va rezolva după ce vom finaliza dispensarul”, a precizat interlocutorul.

Capelă în centrul comunal

Tot printr-un proiect european, autorităţile locale vor demara construcţia unei capele la Zimbor, iar în perioada următoare urmează să fie ales şi constructorul. Din fonduri proprii se mai doreşte reamenajarea parcului din centrul comunal, dar şi construcţia unui loc de joacă pentru copii. Mai există un proiect măreţ de viitor pentru canalizare, aflat în asociere cu comuna Sînmihaiu Almaşului.

“Nu se pot depune proiecte pentru canalizare pe fonduri europene, dacă nu există o aglomerare de minim 2.000 de locuitori. Împreună cu comuna Sânmihaiu Almaşului am depus un proiect comun pentru canalizare. Era greu ca o staţie de epurare să facă faţă cu doar 600-700 de oameni”, a spus primarul.

În ceea ce priveşte apa, comuna Zimbor este inclusă în măreţul proiect de aducţiune a apei potabile de la Gilău, care a început să prindă contur din finalul anului trecut, când a fost semnat contractul de finanţare. Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată vizează 42 de UAT-uri sălăjene printre care şi comuna Zimbor.

Comuna are perspective bune de dezvoltare

Aflată pe drumul european E 81, comuna Zimbor are perspective de dezvoltare în următorii ani, mai ales că infrastructura va arăta foarte bine din finalul acestui an şi 95% din drumuri şi străzi vor fi asfaltate.

În plus, pe raza comunei va fi cea mai lungă distanţă a autostrăzii din Sălaj, în jur de 17 km, iar nodul de intrare va fi lângă Zimbor, la vreo 500 de metri de la intersecţia cu drumul ce duce la Huedin. În aceste condiţii, şi investitorii ar putea fi atraşi de comuna Zimbor.

Zona s-ar putea dezvolta şi pe partea de turism, mai ales că în centrul comunal există un centru de informare turistică. Conacul Zsombory şi Biserica de lemn din Zimbor sunt deocamdată principalele atracţii turistice.

“Să fim sănătoşi şi să putem finaliza proiectele  demarate. Avem proiecte importante de infrastructură, de apă, de canalizare şi vrem să dezvoltăm comuna. După ce vor exista aceste condiţii, sper ca şi populaţia comunei Zimbor să crească.  Este un lucru foarte important să poţi aduce oamenii înapoi, dar pentru asta avem nevoie şi de ajutorul investitorilor, care să creeze locuri de muncă. Am convingerea că pe viitor, Zimborul va fi o comună atractivă. Oamenii trebuie să aibă încredere în noi, iar cu răbdare se poate rezolva orice”, a fost mesajul din final al primarului Gabriel Mureşan.

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Sporturi