Connect with us

ARTE MARTIALE

Karateka Cristian Bolduţ a luat lecţii de la fostul antrenor al celebrului Dolph Lundgren


Sportivul şi antrenorul de la CS Vidalis Zalău a participat la un stagiu de pregătire în Dojo Stara Wies, condusă de celebrul Brian Fitkin, antrenorul renumitului actor suedez, dar şi unul dintre personajele care au adus arta karate-ului kyokushin în Europa


Karate kyokushin este declarat cel mai dur stil de karate, iar judeţul Sălaj se poate mândri în prezent cu Cristian Bolduţ care excelează în acest sport, fiind deţinătorul centurii negre 4 Dan.

Karateka de la CS Vidalis a obţinut multiple titluri naţionale şi europene, însă niciodată nu se mulţumeşte cu puţin şi mereu îşi doreşte mai mult, să studieze şi să înveţe tainele acestui sport de la cei mai buni din domeniu.

Pentru asta, Cristian Bolduţ a participat la un stagiu de pregătire de trei zile, tocmai în Polonia, în perioada 1 – 3 martie. Stagiul a avut loc într-o localitate de vis, Stara Wies, unde există un campus format din căsuţe construite în stil japonez, iar acolo este un centru important pentru practicanţii de arte marţiale. În cadrul acestui campus s-a desfăşurat şi stagiul “Eko Black Belt Seminar Eko Referee”.

Stagiul de pregătire era organizat anual de Federaţia Europeană de Karate Kyokushin, iar după o mică pauză, anul trecut s-a reluat această tradiţie. Este un stagiu pentru un nivel avansat, pentru deţinătorii centurilor negre.

Astfel, vorbim despre cei mai buni din domeniu din Europa, iar în acest an, acest stagiu a fost condus tocmai de Brian Fitkin, unul dintre personajele care au adus arta karate-ului kyokushin în Europa, în anii ‘60. Brian Fitkin este deţinătorul centurii negre 8 Dan şi este antrenorul care l-a învăţat tainele acestui sport pe renumitul actor suedez, Dolph Lundgren.

Pe lângă Brian Fitkin, au fost şi alţi instructori, deţinători ai centurii negre 6 Dan şi 7 Dan. Prin urmare, sălăjeanul nostru a avut ocazia să înveţe de la cei mai buni, totul fiind o experienţă utilă şi frumoasă.

“Ce este foarte frumos la această locaţie este faptul că cei de acolo au accesat fonduri europene şi au construit un sat japonez. Este un campus mare, în care sunt case construite în stil japonez şi practic de cum intri în acea zona, te izbeşte izul Japoniei. Inclusiv dormitoarele, erau cu rogojină pe jos, tot pe jos erau saltele japoenze, iar măsuţele sunt la aproximativ 30 de centimentri deasupra solului, deci totul este japonez acolo. În plus, sala de antrenamente este imensă, undeva la o mie de metri pătraţi, ceea ce e ireal. Pentru un practicant de karate care a început acest sport prin anii ‘90, când ne antrenam prin beciuri sau pe nu ştiu unde, să ajungi să vezi o asemenea sală, este ca şi cum era înainte de smartphone şi cum e după smartphone. Rămâi absolut uimit când vezi că se pot face asemenea lucruri pe fonduri europene. Trebuie dorinţă şi orice este posibil. A fost o experienţă foarte frumosă”, a declarat Cristian Bolduţ, pentru Sportul Sălăjean.

În final, să spunem că la acest stagiu de pregătire au fost prezenţi peste 150 de karateka din 12 ţări, dintre care 20 au fost din România. Însă, judeţul Sălaj a fost reprezentat doar de Cristian Bolduţ.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ARTE MARTIALE