Connect with us

FOTBAL

SPECIAL. Cum a reuşit un club mic din Sălaj să devină singurul subcentru al Academiei AFC Csikszereda din mediul rural!


Academia finanţată de guvernul maghiar se extinde şi în nord-vestul Transilvaniei, prin înfiinţarea unui subcentru în judeţul nostru, mai exact la Nuşfalău şi Crasna, unde vor fi depistaţi şi pregătiţi copii talentaţi, care mai apoi vor fi promovaţi spre centrul mamă de la Miercurea Ciuc şi mai apoi la echipe importante din ţară şi din străinătate


După modelul Academiei “Ferenc Puskas” din Ungaria, statul maghiar a început să finanţeze şi fotbalul din România.

Astfel, acum mai bine de un deceniu, printr-un proiect în care guvernul din ţara vecină a investit aproape 10 milioane de euro, în Secuime a fost înfiinţată Academia AFC Csikszereda.

Proiectul de la Miercurea Ciuc a fost unul de succes, astfel că Academia s-a extins şi în alte localităţi din România.

Începând din anul 2019, pe lista subcentrelor de la Academia AFC Csikszereda se află şi judeţul nostru!

Sălajul va fi astfel unul dintre puţinele judeţe din afara Ţinutului Secuiesc în care statul maghiar va finanţa activitatea fotbalului juvenil!

Discuţiile începute la finalul anului trecut au fost continuate cu succes în acest an şi recent s-a ajuns la un punct comun.

“Am elaborat un proiect pe care l-am prezentat reprezentanţilor Academiei şi cei din Miercurea Ciuc l-au apreciat. Am ajuns la un acord şi la începutul lunii martie va fi semnat şi contractul!”, ne-a declarat Rudolf Stanciu, sălăjeanul care s-a ocupat de implementarea acestui proiect în judeţ.

ACS Barcău, singurul subcentru al Academiei din mediul rural!

Legăturile Sălajului cu Academia AFC Csikszereda au fost făcute de Rudolf Stanciu, cel care în campionatul trecut era antrenorul echipei de juniori de la CS Crasna.

În vară, el a venit la Nuşfalău, acolo unde există condiţii foarte bune, dar şi un climat propice practicării fotbalului de performanţă. Să nu uităm că echipa de juniori CS Barcău a fost campioană judeţeană de nouă ori în ultimii 11 ani, iar acum se pregăteşte să câştige al zecelea titlu!

Nuşfalăul va fi şi pilonul acestui subcentru în Sălaj. Oficialii clubului CS Barcău, dar şi componenţii echipei de juniori, au făcut cunoştinţă cu Academia AFC Csikszereda cu ocazia unui cantonament defăşurat în luna ianuarie la Miercurea Ciuc.

Totodată, a avut loc şi o întâlnire între conducătorii celor două părţi, la care a participat şi Radu Mate – primarul comunei Nuşfalău, şi Osz Andrei – fostul vicepreşedinte al clubului şi care este unul dintre susţinătorii echipei.

Clubul de pe Valea Barcăului va deveni astfel al paisprezecelea subcentru din România, după cele din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Bihor, Braşov şi Cluj! De precizat faptul că subcentrul de la Nuşfalău este singurul subcentru din mediul rural!

“Mă bucur că clubul din Nuşfalău va fi susţinut de Academie. Prea multe nu prea vreau să spun, până când actele vor fi parafate. Trebuiesc văzute avantajele, dar şi dezavantajele şi trebuie ca politica clubului să fie făcută pe un proiect eligibil”, ne-a declarat primarul comunei, Radu Mate.

În Sălaj activitatea Academiei se va desfăşura la Nuşfalău şi Crasna 

După ce înţelegerea a primit “undă verde” au început căutările la nivel de copii şi juniori, dar şi la nivel de bancă tehnică.

În acest moment, pentru proiectul cu Academia, sunt implicaţi ca antrenori Adrian Damian, Ciprian Grecu şi Rudolf Stanciu, dar există discuţii şi cu alţi antrenori cu licenţă care să lucreze la noul subcentru.

Totodată, au început demersurile pentru înfiinţarea unor noi grupe de copii şi juniori.

“Vrem să avem cât mai multe grupe, începând de la Under 7 până la 14 ani. O să mergem şi prin şcolile din judeţ, pentru ca la selecţia la care vor participa şi cei de la Academie să avem cât mai mulţi copii”, a mai precizat Rudolf Stanciu.

Fotbal fără taxe de instruire

De precizat că aici nu se va percepe taxă de instruire, iar Academia va asigura gratuit echipamente sportive, mingi şi materiale sportive pentru antrenamente!

În prima fază, antrenamentele se vor desfăşura la Nuşfalău şi Crasna, dar în viitorul apropiat, şedinţele de pregătire s-ar putea desfăşura şi la Sărmăşag şi Ip pentru a putea fi acoperite mai bine zonele în care există o populaţie preponderent maghiară.

De precizat că sunt aşteptaţi copii din tot judeţul, indiferent de etnie, fie că sunt maghiari, români, rromi, slovaci sau alte naţionalităţi.

După ce împlinesc vârsta de 14 ani, jucătorii talentaţi vor fi duşi la baza principală de la Miercurea Ciuc, unde vor beneficia de condiţii de 5 stele.

Primul impact al celor de la Academie cu Sălajul şi cu Nuşfalăul va avea loc odată cu selecţia de la nivel judeţean, care va avea loc pe data de 10martie. Tot atunci, vor fi semnate şi actele de colaborare.

Teren de dimensiuni mari cu suprafaţă sintetică la Nuşfalău!? 

Aşadar, în prima fază, Academia va asigura echipamente şi materiale sportive, după care va susţine şi salariul antrenorilor de la subcentru.

Mai apoi, va fi finanţată construirea unui teren de dimensiuni mari cu suprafaţă sintetică, iar acest proiect ar putea fi o premieră în judeţul nostru!

Autorităţile locale de la Nuşfalău au identificat deja suprafaţa, este vorba despre zona din apropierea vestiarelor. Tarabele de la piaţa mică de lângă stadion au fost desfiinţate, iar în acel loc s-ar putea amenaja “sinteticul” la dimensiuni standard.

Rudolf Stanciu, noul director sportiv de la CS Barcău

Încă de acum doi-trei ani, Rudolf Stanciu a avut contacte cu cei de la Academia şi unul dintre visele sale a fost înfiinţarea unui subcentru şi în Sălaj. Iniţial, acest proiect a fost gândit în Crasna, localitate în care şi locuieşte Stanciu. Timp de un an, echipa de juniori de la CS Crasna s-a implicat în bătălia la titlu, alturi de CS Barcău Nuşfalău.

Până la urmă, cea din urmă a avut câştig de cauză. A fost şi momentul în care Rudolf Stanciu şi-a făcut “bagajele” şi a trecut în tabăra Nuşfalăului, acolo unde există seriozitate, dar şi condiţii prielnice pentru implementarea proiectului gândit de el.

La început, Stanciu a fost unul dintre cei trei antrenori de la grupele de juniori, dar recent el a fost cooptat în conducerea clubului. Astfel, într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie al clubului, Rudolf Stanciu a fost numit director sportiv.

“Da. Rudolf Stanciu a fost inclus în staff-ul clubului şi i-au fost trasate mai multe sarcini şi obiective. A primit mână liberă la transferuri şi va încerca să atragă talentele din judeţ la diferite grupe de copii, dar şi sponsori la club”, a menţionat primarul Radu Mate.

CS Barcău Nuşfalău se înscrie la Republicani!

Echipa de juniori A1 de la CS Barcău este campioană judeţeană en-titre şi acum se pregăteşte să câştige al zecelea titlu din istoria clubului.

Pentru  acest an, obiectivele sunt mult mai îndrăzneţe, deoarece Nuşfalăul ţinteşte calificarea la turneul final, în care se vor califica cele mai bune patru formaţii din România!

În vară, CS Barcău se va înscrie în Campionatul Naţional de juniori republicani!

Nuşfalăul a mai respirat aerul fotbalistic  de la republicani în sezonul 2010 – 2011, sub denumirea Silvania Şimleu Silvaniei, când şimleuanii au fost obligaţi să se înscrie în Campionatul Naţional de republicani pentru că evoluau în liga secundă, iar cei de la CS Barcău le-au dat o mână de ajutor.

Acum, Nuşfalăul vrea să facă un nou pas spre acel nivel ridicat, dar cu identitatea  sa, cu atât mai mult cu cât cei de la CS Barcău vor fi susţinuţi de Academia de la Miercurea Ciuc.

Transferuri pe bandă rulantă. Ultima achiziţie: Olimpiu Ardelean de la CS Atletic Zalău!

Pentru îndeplinirea obiectivelor, CS Barcău a avut în această iarnă o campanie de achiziţii importantă, iar unii dintre cei mai buni juniori din Sălaj au ajuns la Nuşfalău.

Lista a fost începută de George Pop (Sportul Şimleu), Andrei Vaida (CS Atletic Zalău) sau Vizaknai Péter (CS Crasna), după care a fost transferat Florin Pop (CS Atletic), care în sezonul trecut evolua la CFR Cluj.

Tot de la republicanii Zalăului, Nuşfalăul l-a luat şi pe Olimpiu Ardelean, cel care a fost singurul fotbalist nominalizat în clasamentul celor mai buni sportivi ai Sălajului în anul 2018, întocmit de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Sălaj!

Pe lista transferurilor se mai află şi şimleuanii Robert Horvath şi Kristof Horvath.

“Până la începerea returului, vrem să mai aducem doi jucători de la republicani”, a conchis Rudolf Stanciu.

Localităţile în care există subcentre ale Academiei AFC Csikszereda Miercurea Ciuc (Covasna):

Judeţul Mureş: Târgu Mureş, Reghin, Sovata, Sângeorgiu de Pădure şi Miercurea Nirajului

Judeţul Harghita: Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Cristuru Secuiesc (în stadiu de implementare)

Judeţul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Baraolt

Judeţul Cluj: Cluj-Napoca

Judeţul Bihor: Oradea

Judeţul Braşov: Braşov

Judeţul Sălaj: Nuşfalău (în stadiu de implementare)

 


“Pentru a doua oară, Sălajul a participat la o tabără de antrenament în Miercurea Ciuc. În urma activităţilor echipei, Academia de Fotbal din Ţinutul Secuiesc a concluzionat că va stabili un parteneriat (subcentru) cu Asociaţia Clubului Sportiv Barcău Nuşfalău. Pe baza acordului, Academia va ajuta asociaţia cu orientări profesionale şi echipament sportiv în prima jumătate a anului şi apoi va discuta din nou condiţiile în timpul verii, în funcţie de evoluţia Asociaţiei din Sălaj. În viitorul apropiat, obiectivul este de a susţine şi de a antrena copii talentaţi la Academia de Fotbal din Ţinutul Secuiesc”.

Cu stimă,

Zoltán Dusinszki

Director Tehnic

FK Miercurea Ciuc


Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 20 februarie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL