Connect with us

ATLETISM

EDITORIAL. Nepricepere, nepăsare sau ignoranţă?

Rolul presei din întreaga lume este de a prezenta evenimentele aşa cum se petrec, iar rolul celor care au putere de decizie au rolul de a face ca instituţiile pe care le conduc să fie în topul celor mai bune în domeniile lor de activitate.

În sportul de la noi, anumiţi conducători de cluburi uită sau se fac că uită care este rolul lor şi se lasă conduşi de propriile pasiuni.

În Sălaj, atletismul, sportul olimpic care a adus cele mai multe medalii judeţului nostru, este lăsat ”să moară” nu pentru că nu sunt tineri care doresc să performeze în acest domeniu, ci pentru că nu sunt conducători care să-şi dorească să aibă sportivi de valoare în curtea lor.

În ultimii ani, toţi atleţii talentaţi din Sălaj aflaţi la finalul junioratului nu au fost ofertaţi să-şi continue activitatea de performanţă la Zalău şi au fost nevoiţi să plece la alte cluburi din ţară sau unii dintre ei chiar au renunţat la sportul de performanţă.

După Răzvan Pop şi Paul Parnău au urmat Raul Crecan, Gruia Luca şi Robert Parge, ultimul dintre cei amintiţi devenind în scurt timp unul din cei mai titraţi atleţi ai României.

Dar cine este Robert Parge şi de ce nu reprezintă Sălajul?

Robert Parge este fiul unui fost atlet zălăuan şi, la fel ca şi tatăl său, a descoperit dragostea pentru alergare sub îndrumarea profesorului Radu Rusu.

În ultimul an de juniorat Robert si-a desfăşurat activitatea sub coordonarea profesorului Nelian Ianchiş, iar la final de juniorat, neavând ofertă de la un club din Zalău a plecat la Cluj-Napoca unde îşi continuă şi studiile.

Ambiţios şi cu o sete mare de performanţă, Robert a explodat pur şi simplu la Cluj. Încă din primul an în care a găsit condiţii normale de pregătire (pistă sintetică) Robert a reuşit să câştige aproape toate cursele la startul cărora s-a aliniat, iar în anul  care tocmai s-a încheiat, talentatul sportiv a fost desemnat cel mai bun sprinter din România şi a ocupat locul 2 în clasamentul masculin al celor mai buni atleţi din România.

În condiţiile în care sporturile olimpice din Sălaj sunt destul de slab reprezentate la loturile naţionale în ultimii ani, stau şi mă întreb de ce sălăjenii titraţi nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare acasă la ei şi ofertaţi să-şi continue activitatea pe plaiurile natale.

Oare de ce autorităţile locale şi judeţene sunt dispuse să investească în sportivi aduşi de prin alte judeţe sau alte ţări dar nu şi în cei ai căror părinţi plătesc impozite şi taxe aici, în Sălaj.

Oare conducătorii de cluburi nu ştiu să atragă sponsori pentru a avea legitimaţi sportivi de elită care sunt componenţi ai loturilor naţionale?

Din câte se observă, atât conducătorii de cluburi cât şi autorităţile locale sunt dispuse să investească mai mult în sporturile de care cei care conduc sunt pasionaţi, dar nu şi în sporturile care aduc cu adevărat rezultate.

Păcat că nu ştim să ne apreciem valorile!

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ATLETISM