Connect with us

FOTBAL

SPECIAL. Fotbalul din Sălaj lansează un nou talent


Originar din comuna Hida, Vlăduţ Sav s-a remarcat la Luceafărul Bălan, unde la doar 15 ani şi-a găsit deja un loc de titular la liderul Seriei EST din Liga a IV-a. La Gala Fotbalului Sălăjean, puştiul a fost desemnat cel mai bun junior din serie. În paralel, jucătorul de la Luceafărul practică şi atletismul la LPS “Avram Iancu” Zalău, cucerind în anul 2018 mai multe medalii la concursuri naţionale 


Dragostea de fotbal l-a făcut să treacă peste toate obstacolele, astfel că la doar 9 ani mergea peste 10 kilometri să se antreneze la grupele de copii şi juniori de la Luceafărul Bălan.

Născut în localitatea Hida, Vlăduţ Sav (n. 11 ianuarie 2003) a ieşit în evidenţă mai întâi prin calităţile fizice, iar apoi prin aptitudinile din teren. Vlăduţ s-a pregătit mai mulţi ani sub îndrumarea antrenorului Alexandru Colciar şi cu Luceafărul Bălan a evoluat în Campionatul Judeţean de juniori C. La începutul anului 2018 a făcut un pas în faţă, odată cu împrumutul la CS Hida, unde a jucat pe postul atacant.

La 15 ani, a debutat deja la seniori!

La echipa din localitatea natală, puştiul a reuşit să facă pasul şi spre competiţiile oficiale de seniori! Astfel, când avea doar 15 ani, fotbalistul a debutat în Liga a IV-a! Mult aşteptatul moment a fost în 18 aprilie, într-un joc cu Cetatea Buciumi, în care a fost introdus în teren prin minutul 65. De atunci, Vlăduţ Sav a început să “bifeze” din ce în ce mai multe minute la seniori.

În vară, când Luceafărul Bălan s-a înscris în Liga a V-a, juniorul a fost readus la echipa mamă. De atunci, Vlăduţ este piesă de bază pentru echipa pregătită de Emil Ionaş, care în actualul sezon este singura formaţie neînvinsă din campionatele de seniori din Sălaj! Odată cu revenirea sa la Bălan, antrenorul l-a reprofilat, devenind fundaş, după ce la Hida a fost atacant.

“Vlăduţ este un jucător serios. La doar 16 ani, are un  mare potenţial. Are calităţi şi poate evolua bine pe mai multe posturi. Loveşte mingea foarte bine cu piciorul, dar şi cu capul. Dacă va rămâne tot atât de serios ar putea ajunge la un club mult mai mare. Are toate calităţile ca să devină fotbalist”, spune antrenorul Emil Ionaş, cel care crede mult în Vlăduţ.

A debutat cu gol  la Luceafărul, atât în Cupa României, cât şi în campionat

Când a început fotbalul, Vlăduţ a fost introdus în teren ca şi fundaş, având în vedere că la 9 ani avea deja înălţimea de 155 de centimetri! Fiind cu câţiva ani mai mic decât adversarii, jucătorul a fost trimis în avanposturi (post considerat puţin mai periculos) la echipa din Hida, acolo unde a început să  prindă gustul golurilor.

Astfel, în returul Ligii a IV-a, a înscris aproape 15 goluri la juniori. Deşi la Bălan a fost retras din nou în linia de fund, fotbalistul a continuat să marcheze, astfel că Vlăduţ  s-a aflat pe lista marcatorilor la jocurile de debut ale Bălanului în campionat şi în cupă!

“La juniorii de la CS Hida am înscris în fiecare joc în care am evoluat. La Hida, am aproximativ 15 goluri marcate. La Bălan, am reuşit să marchez încă de la primul joc, este vorba de partida de Cupa României cu Largiana Românaşi. Mai apoi, am dat gol în meciul cu CS Hida, dar şi cu Venus Giurtelec. În campionat, am înscris 2 goluri: unul cu Almaşul şi unul cu Olimpia Rus”, a menţionat Vlăduţ Sav.

Desemnat cel mai bun junior din Seria EST a Ligii a V-a

Prestaţiile din acest sezon al lui Vlăduţ Sav au fost remarcate şi de delegaţii celorlalte formaţii din Seria Est a Ligii a V-a. Astfel, în clasamentele de final de an, întocmite de AJF Sălaj ca urmare a nominalizărilor făcute de conducătorii celor 16 echipe din serie, fundaşul de la Luceafărul Bălan a fost desemnat cel mai bun junior din Seria EST!

Ca urmare, la Gala Fotbalului Sălăjean, ce a avut loc la finalul anului 2018 la Zalău, el a primit inedita distincţie, dar şi aplauzele şi felicitările celor prezenţi la eveniment, între care şi Felix Grigore –  managerul de competiţii din cadrul Federaţiei Române de Fotbal.

“Sunt foarte bucuros de faptul că am fost desemnat cel mai bun junior din serie, însă acest lucru nu se întâmpla dacă nu aveam alături echipa şi pe domnii antrenori, care m-au motivat meci de meci”, a declarat jucătorul cu mândrie.

Fotbalistul care la 16 ani măsoară deja 190 de centimetri are în faţă o carieră sportivă promiţătoare, cu atât mai mult cu cât cei din apropierea sa au doar cuvinte de laudă la adresa jucătorului.

“Vreau să continuu tot aşa. Să rămân titular şi să dau cât mai multe goluri.  Nu m-am gândit la un transfer, însă dacă va veni o ofertă bună mă pot gândi şi la o schimbare. Deocamdată, sper să câştig campionatul cu Luceafărul şi să promovăm în Liga a IV-a”, a adăugat fotbalistul al cărui idol e francezul Antoine Griezmann.

În paralel, este altet la LPS “Avram Iancu”

Calităţile native şi fizice l-au recomandat către un liceu de profil sportiv, astfel că Vlăduţ Sav s-a înscris la Liceul Sportiv “Avram Iancu” din Zalău.

De aproximativ doi ani, practică şi atletismul cu rezultate destul de bune, sub îndrumarea profesorului Teodor Bidian. Astfel, sportivul originar din Hida a cucerit mai multe medalii la competiţii importante. Astfel, în noiembrie 2018, el s-a clasat de două ori pe primul loc la Concursul Naţional de Atletism “Cupa 25 Octombrie” de la Carei.

Tot anul trecut, Sav a cucerit “bronzul” în proba de 800m a Memorialului “Dorin Melinte” desfăşurat la Bacău.

“Îmi place fotbalul, dar şi atletismul şi cred că aş putea să fac performanţă în ambele ramuri sportive. Totuşi, <sportul rege> îmi place puţin mai mult şi sper să devin un  jucător bun”, a încheiat Vlăduţ Sav.

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL