Connect with us

FOTBAL

DECIZIE RADICALĂ. Un fotbalist a ajuns la puşcărie, după ce a lovit arbitrul!


Situaţie inedită în fotbalul românesc. După ce l-a bătut pe “centralul” unui meci de Liga a V-a din judeţul Satu Mare, un jucător a ajuns după gratii!? Decizia poate fi considerată un semnal de alarmă şi pentru fotbalul din judeţul Sălaj, care şi în anul 2018 s-a confruntat cu astfel de situaţii, în care arbitrii au fost umiliţi, înjuraţi, ameninţaţi şi chiar bătuţi


De-a lungul anilor, mai ales în fotbalul mic, au existat scandaluri terminate cu bătăi.

De cele mai multe ori, jucătorii au fost agresorii şi victime au căzut arbitrii, cei care – nu o dată – pentru o mână bani şi-au pus viaţa în pericol.

Şi arbitrii din Sălaj sunt victimele agresiunilor venite de la jucători

Şi în judeţul Sălaj, au existat situaţii în care arbitrii au fost agresaţi de jucători.

Doar în cursul anului 2018, mai mulţi “cavaleri ai fluierului” au fost umiliţi, înjuraţi, ameninţaţi şi chiar bătuţi.

De exemplu, “centralul” Bogdan Puşcaş a fost agresat de trei jucători la finalul partidei CS Barcău Nuşfalău – Sportul Şimleu.

Mai apoi, Raul Horvat a fost lovit la partida Silvania Cehu Silvaniei – CS Barcău Nuşfalău, iar Nicuşor Pop a fost agresat la meciul Rapid  Zimbor – Agronova Dragu.

Mai mult, la partida de Liga a V-a dintre Largiana Românaşi şi Recolta Agrij, arbitrul Ştefan Bîrjac şi observatorul Gavril Bîrjac (nimeni altul decât tatăl arbitrului) au fost agresaţi.

Sigur, au venit şi deciziile Comisiei de Discipină, sancţiunile fiind mai blânde sau mai severe.

Nici una, însă, nu o poate depăşi pe cea stabilită în Satu Mare.

Astfel, în judeţul vecin, a fost înregistrată o sancţiune mai rar văzută în fotbalul românesc: un jucător – care a lovit arbitrul – a ajuns după gratii!

Agresat de cinci jucători

Incidentele care au dus la această aspră pedeapsă au avut loc în aprilie 2016, la jocul Egri Sasok Agriş – FC Certeze, un derby din Liga a V-a Satu Mare.

Astfel, în minutul 83, la scorul de 1 – 1, gazdele au marcat golul victoriei, iar “centralul” Gheorghe Petreuş a validat reuşita, declanşând furia oaspeţilor.

Lucrurile au degenerat, iar arbitrul a fost lovit de mai mulţi jucători de la Certeze, iar ca urmare a loviturilor aplicate oficialul partidei a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare pentru îngrijiri medicale.

Cineva a sunat la 112, iar poliţiştii şi-au făcut datoria.

Astfel, s-a întocmit dosar penal împotriva a trei jucători de la FC Certeze, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193, alin.1 din Codul Penal.

Exclus din viaţa sportivă

Comisia de Discipină din cadrul AJF Satu Mare a luat decizii dure, iar cinci jucători au fost suspendaţi şi amendaţi, cea mai aspră sancţiune a primit-o jucătorul Marius Ionel Ţînţaş – nimeni altul decât şi finanţatorul echipei, cel care a fost exclus din viaţa sportivă şi amendat cu 500 de lei.

Conform colegilor de la Informaţia Zilei, jucătorul a venit după doi ani în faţa comisiilor AJF  pentru a-şi cere scuze şi a solicita permisiunea de a reveni în viaţa sportivă!?

Marius Ionel Ţînţaş a primit acceptul Adunării Generale de a reveni în iarbă, dar avea nevoie şi de consimţământul persoanei vătămate. Nu toţi membrii afiliaţi AJF au fost de acord…

Sursa foto:

Sancţiune aspră: 8 luni de închisoare cu executare!

Pentru jucătorul cel care confundase terenul de fotbal cu un ring de box avea să vină, însă, adevărata “răsplată”.

Astfel, la aproximativ doi ani şi jumătate de la incidentele în care fusese implicat ca inculpat, fostul jucător de la FC Certeze a primit o puternică lovitură de la instanţa judecătorească.

Acesta, deoarece în paralel cu partea sportivă, procesul penal şi-a urmat cursul.

Ca urmare, în luna noiembrie 2018, instanţa, mai exact Curtea de Apel Oradea, s-a pronunţat şi Ionel Marius Ţînţaş a primit 8 luni de închisoare cu executare!

În aceeaşi lună, tânărul din Certeze a fost încarcerat şi a ajuns  la Penitenciar!

Ceilalţi doi jucători pentru care se mai întocmiseră dosare penale au scăpat basma curată, scăpând de proces, după ce victima şi-a retras plângerea.

Semnal de alarmă pentru fotbalul mic din ţara noastră

E aproape imposibil ca o joacă pe “dreptunghiul verde” să ducă atât de departe şi ca un jucător amator să devină inculpat într-un proces care l-a dus după zdup!

Este însă o realitate, din care trebuie să înveţe toţi şi jucătorii de fotbal să gândească mai bine înainte de a avea astfel de comportamente animalice.

Poate că acest semnal de alarmă, venit la început de an, ar putea scade numărul de incidente de pe terenurile de fotbal, ca să nu zicem că scandalurile să dispară în totalitate de pe arenele sportive, unde spectacolul ar trebui să primeze.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 9 ianuarie.

 


Soluţia pe scurt dată de Curtea de Apel Oradea:

 “Înlătură dispoziţiile art. 91 Cod penal, art. 92 Cod penal, art. 93 Cod penal, precum şi art. 96 Cod penal privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 8 luni închisoare aplicată inculpatului Ţînţaş Ionel Marius şi, pe cale de consecinţă, dispune executarea pedepsei de 8 luni închisoare aplicată acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal în regim de detenţie”.


 

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL