Connect with us

ALTE SPORTURI

EDITORIAL. Marile valori tebuie să rămână în sportul de performanţă

Sportul de performanţă este frumos, iar spectacolul oferit de cei care-l practică publicului larg este deosebit. Sportivii sunt admiraţi şi devin modele pentru sute şi mii de oameni, iar cei care conduc cluburile se zbat să-i atragă la cluburile pe care le conduc pentru a obţine performanţe cât mai bune.

Din păcate, la final de carieră, sportivii sunt uitaţi şi nu mai prea sunt băgaţi în seamă. Spectatorii, cei care gustă spactacolul sportiv cu adevărat se bucură să-i întâlnească pe marii performeri şi după ce aceştia şi-au pus capăt carierei de sportivi, dar din păcate, conducătorii cluburilor, cei care câştigă notorietate şi îşi păstrează funcţiile datorită acestor oameni care fac sacrificii enorme, conducătorii îi cam ignoră.

De ce abordez acest subiect? Este foarte simplu! Pentru că văd câtă impasibilitate este faţă de oameni care au ajuns la final de carieră sau care au încheiat de foarte multa vreme socotelile cu sportul de performanţă şi nu sunt întrebaţi sau nu li se cere sfatul în nicio privinţă.

Oamenii care au avut cu adevărat ceva de spus în sport atrag în continuare atenţia şi ar putea fi de folos cluburilor, dar din păcate, datorită nepăsării conducătorilor de cluburi aceştia rămân departe de fenomen.

Astăzi voi da două exemple şi mărturisesc că ideea de a scrie aceste randuri mi-a venit în momentul în care am aflat de retragerea prietenului Adrian Feher, prieten care m-a criticat de foarte multe ori şi pe care l-am criticat şi eu, dar în ciuda acestor critici ne-am păstrat spiritul de fair play şi am rămas prieteni.

Primul exemplu al omului lăsat în afara fenomenului este Mircea Tutovan. Chiar daca a avut la un moment dat o viaţă mai zbuciumată, acest om a fost o emblemă pentru voleiul românesc şi european.

Ca şi club de volei ar trebui să-l aduci lângă echipă doar pentru imagine. Toată Europa a auzit de Mircea Tutovan, iar tu ca şi club zălăuan să-l ai în ogradă dar să nu ştii să profiţi şi să atragi notorietate clubului îmi pare a lipsă de profesionalism.

Al doilea om la care mă refer este Adrian Feher, omul de la care mi-a venit idea de a scrie aceste rânduri. Adrian Feher este omul care a venit la Zalău de la o echipă mult mai titrată decât cea de la poalele Meseşului.

A venit, a văzut un proiect care i-a dat încredere şi a rămas aici pentru că s-a îndrăgostit de Zalău şi locuitorii  lui. A rămas la Zalău şi a devenit dacă doriţi un copil înfiat de Zalău. Adrian nu a mai vrut să se despartă de noi, dar a facut-o în cele din urmă cu strângere de inimă.

A plecat la altă echipă dar a rămas cu sufletul “acasă”,  la Zalău. Din păcate pentru Adrian a venit momentul să spună adio carierei de performanţă nu pentru că aşa şi-a dorit. Adrian pune capăt unei cariere de excepţie forţat de problemele de sănătate.

Acum, în aceste momente dificile pentru el (nu este uşor să te retragi – mai ales atunci când încă simţi că mai poţi să faci faţă rigorilor), trebuie să fim alături de el si să-i fim recunoscători pentru ceea ce a făcut pentru Zalău.

Aş vrea să văd în aceste momente că putem avea respect pentru un performer de genul lui şi cei pentru care a luptat să-i organizeze un meci de retragere aşa cum se cuvine şi, de ce nu, să fie cooptat în conducerea tehnică a echipei pentru care a evoluat un deceniu.

Primăria în calitate de finanţator principal sau clubul de volei pot să organizeze un astfel de joc în semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce a făcut Adrian Feher pentru Zalău, iar despre aducerea lui Mircea Tutovan lângă ACS Volei Municipal Zalău şi o funcţie onorifică în conducerea clubului ar aduce un plus de imagine pentru echipă.

Sugestii sunt, trebuie doar bună voinţă!

loading...
loading...
Loading...
2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ALTE SPORTURI