Connect with us

Ştiri din Sălaj

Sălajul va avea la robinete apă de cea mai bună calitate!


Locuitorii judeţelor Sălaj şi Cluj vor avea la robinet apă de bună calitate, după ce autorităţile din cele două judeţe au semnat un mega proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 355 de milioane de euro


Nu mai puţin de 174 de localităţi din Sălaj (98) şi Cluj (76), adică peste 300.000 de oameni, vor avea apă de cea mai bună calitate în gospodărie printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 355,6 milioane de euro, aparţinând Companiei de Apă Someş!

Prin această investiţie, va fi realizată modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în cele două judeţe.

În cursul zilei de marţi, Tiberiu Marc – preşedintele Consiliului Judeţean – a participat la conferinţa de presă ocazionată de semnarea recentă a Contractului de Finanţare pentru ” Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, în perioada 2014-2020″.

Semnatarii contractului sunt Ministerul Fondurilor Europene – în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare – şi Compania de Apă Someş S.A. – în calitate de Beneficiar.

La final, Călin Neamţu – Directorul Companiei de Apă Someş – a spus: „Am câştigat un proiect cu finanţare europeană de 355,6 milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj. Investiţiile deservesc 174 de localităţi – 76 în Cluj şi 98 în Sălaj, urmând, printre altele, să fie reabilitată staţia de tratare a apei de la Gilău, realizarea unei reţele noi de distribuţie apă potabilă de 1.090 de km, reabilitarea a 120 de km distribuţie apă potabilă, realizarea unei reţele noi de canalizare de peste 300 de km. Beneficiarii investiţiilor vor fi 240.000 de locuitori care nu erau racordaţi la apă potabilă şi 70.000 care nu aveau acces la reţeaua de caalizare. În urma implementării acestui proiect, va creşte gradul de racordare la sistemele de alimentare la apă potabilă de la 79 la 95%. Lucrările vor începe anul viitor şi vor dura până în anul 2023”.

La rândul său, Alin Tişe – preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a precizat că în urma implementării acestui proiect, judeţul Cluj va fi, probabil, singurul din ţară în care aproape 100% din populaţie va fi racordată la sistemul centralizat de apă potabilă şi 97% la sistemul de canalizare.

„Clujul reuşeşte să aducă bani europeni României, fiind cea mai mare finanţare pe care un operator de servicii din judeţ o aduce de când ţara noastră este membră a UE. Este cel mai mare proiect european din judeţ, iar împreună cu alte 250 de milioane de euro câştigate pe alte proiecte, Clujul a reuşit să atragă peste 600 de milioane de euro, bani europeni. Intrăm în normalitate, sunt bani care vor ridica calitatea vieţii clujenlor şi standardele judeţului”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, citat de Mediafax.

După cum am precizat, valoarea totală a investiţiilor se ridică la suma de 355,6 milioane euro, fără TVA, astfel:

  •  85% este contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune;
  • 13% este contribuţia de la Bugetul de Stat;
  • 2% este contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului.

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, prin extinderea şi dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă şi protecţie a sănătăţii şi asigurarea colectării şi epurării apelor uzate.

Proiectul este co-finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Data de finalizare a investiţiei este 31 decembrie 2023.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj