Connect with us

ATLETISM

EDITORIAL. Nepăsarea lasă atletismul în ”mizerie”

Sporturile olimpice din Sălaj sunt slab reprezentate la loturile naţionale.

De la an la an avem tot mai puţini sportivi sălăjeni convocaţi sub tricolor, iar de participări la competiţii majore nici nu prea mai poate fi vorba.

Judeţul Sălaj ”mai respiră aerul marilor competiţii în rândul sporturilor olimpice prin disciplina atletism, ramură care este bine reprezentată de o singură atletă de câţiva ani încoace, de Paula Claudia Todoran, sportivă care a ajuns şi la ultima ediție a Jocurile Olimpice, Rio 2016.

Din păcate, chiar dacă atleta reuşeşte an de an să se remarce şi să fie convocată la lotul naţional, condiţiile în care se pregăteşte rămân în continuare mizere, iar atenţia acordată de către autorităţile locale acestei fete este destul de scăzută în comparaţie cu rezultatele pe care le-a obţinut pentru comunitatea noastră şi pentru România

Indiferent cât se încearcă şi câte eforturi se fac pentru a avea o pistă de alergare decentă, acestea sunt zădărnicite de precipitaţii şi mulţi alţi factori, iar singura soluţie viabilă rămâne montarea unei piste sintetice.

Aşa cum am mai spus, atletismul este ramura olimpică de sport care a adus cele mai mari rezultate acestui judeţ, dar cu toate acestea atletismul a fost şi este foarte puţin susţinut de către conducătorii judeţului în comparaţie cu alte sporturi şi cu performanţele obţinute.

Au fost în dese rânduri promisiuni că se va face ceva pentru a avea o pistă de atletism practicabilă indiferent de anotimp şi vreme, dar din păcate toate au rămas la stadiul de promisiuni.

Stadionul Municipal din Zalău arată bine din exterior, dar imediat ce ai trecut de gardul împrejmuitor te cam apucă plânsul. Nici propunerea de schimbare a numelui stadionului nu a fost dusă încă la îndeplinire şi doar presa locală numeşte în articole stadionul cu numele ”Gheorghe Guşet” pentru că de fapt nu am văzut să scrie la nicio intrare numele fostului atlet care a obţinut zeci de medalii naţionale şi internaţionale pentru judeţul Sălaj.

Aş vrea să văd cât mai curând schimbări radicale în ceea ce priveşte condiţiile de pregătire ale atleţilor sălăjeni pentru că tare mi-e teamă că în anul 2020, an în care va avea loc o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice,  judeţul nostru   o să fie reprezentat la această competiţie tot de o singură sportivă, şi tot de Paula Claudia Todoran, exact cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani.

Autorităţile locale ar trebui să privească şi să trateze cu mai mult pragmatism modul în care investeşte banul public în sport, deoarece trebuie să primeze în cele din urmă interesul local şi naţional.

Având în vedere numărul de localnici care utilizează pentru a face mişcare stadionul şi alte locaţii (săli de sport) cred că se impune de urgenţă aprobarea unui buget pentru a oferi locuitorilor urbei un stadion cu pistă sintetică. La Cluj sunt două plus o pistă într-un parc, iar la noi…  NIMIC!

În Spania spre exemplu găseşti astfel de stadioane în orice localitate, urbană sau rurală, pe când la noi sunt considerate un lux, nu o normalitate.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ATLETISM