Connect with us

Editorial

EDITORIAL. Etapa s-a terminat, comentariile… continuă!

A fost o săptămână plină cu evenimente însemnate, de la UEFA Champions League până la … Under 15!

Champions League. Am asistat la o premieră inedită (chiar o… minune!) pentru fotbalul românesc. Dacă cu echipele de club nu mai reuşim să ne calificăm la cel mai înalt nivel al competiţiei de pe bătrânul continent, în schimb cucerim Europa prin… arbitraj! De ceva vreme brigada lui Ovidiu Haţegan este deja o prezenţă constantă în UCL, dar iată că în săptămâna care s-a încheiat, România a avut si o a doua prezenţă, cea a lui Kovacs Istvan, delegat în premieră la acest nivel.

Primul a fost delegat să conducă marele derby, Juventus – Manchester United, în timp ce Kovacs a debutat la partida dintre Valencia şi Young Boys Berna. Este un moment inedit, unic, până acum, care dovedeşte nivelul si valoarea şcolii de arbitraj din România şi totodată, a fost un răspuns pe măsură dat de conducătorii FRF-CCA celor care au încercat să pună într-o lumină proastă strategia şi munca celor din forul şi comisia conduse de Răzvan Burleanu, respectiv Kyros Vassaras.

Barcelona – Betis Sevilla = fabulos, fabulos, fabulos! Campionatul spaniol rămâne de departe cel mai spectaculos din lume. Cei care au reuşit să urmărească partida, chiar şi de la TV, au avut şansa de a vedea un joc fantastic, minunat, un adevărat regal sportiv. Am asistat la o dispută în care am avut parte de toate: spectacol, goluri, cartonaşe, eliminari, decizii limită (chiar şi cu ….. erori) de arbitraj, VAR, atmosferă în tribune, greşeli, dar mai ales reuşite ale jucătorilor, tot ce şi-au dorit în primul rând cei 83.174 de spectatori prezenţi pe Nou Camp!  După un asemenea joc, ca simplu spectator / telespectator, nu poţi să mai ai nici un regret. Doar semne de întrebare (la noi …. pe când asemenea momente?) şi doar nostalgia unor vremuri apuse (Dobrin, Hagi, Balaci, Mutu, Popescu, Duckadam, Lăcătuş, Boloni, etc).

Dinamo – Steaua. Nu discutăm despre calitatea jocului şi a… gazonului. Trebuie remarcată coregrafia celor două galerii şi arbitrajul perfect al lui Kovacs Istvan, cel care era încă se afla sub impulsul debutului in UCL. Chiar daca nu ne-am apropiat de vre-un record de spectatori, prezenţa celor peste 21.000 de spectatori de pe Arena Naţională, rămâne ca o cifră importantă, greu de atins pentru ……. campionatul românesc !

Rapid Jibou – Dumbrava Gâlgăul Almaşului. Dispută care a devenit unul din derby-urile de tradiţie din Liga 4 Sălaj, şi care, la ultimele întâlniri, pe lângă confruntarea sportivă şi miza rezultatului, a generat mai mereu controverse, tensiune şi episoade întregi de comentarii. În 14.05.2017 am asistat la scoaterea din circuitul sportiv a cunoscutului gholgheter – Adrian Fărcaș, unul din idolii Jiboului (într-un meci în care, brigada bihoreană, depăşită total de miza meciului, nu a constatat nici o abatere asupra lui Fărcaş, deşi acesta a necesitat transportul cu ambulanţa direct la spital, cu dublă fractură!).

În turul campionatului 2017-2018, la Jibou, meciul este decis din nou de greşeli importante de arbitraj, iar in retur, în ultima etapa, la Gâlgăul Almașului, într-un meci de infarct , Jiboul reuşeste să se impună (scor 4-5) și să mute trofeul de campioană din vitrina lui Dumbrava în a celor de la … Mirşid! La ultima dispută, cea de sâmbătă, a fost rândul celor de la Dumbrava să-şi ia revanşa şi să diminuze şansele gazdelor de a se apropia de primul loc. Jocul în sine a fost unul disputat, cu ocazii de ambele părţi, cu o luptă acerbă pentru fiecare balon, un joc care a plăcut celor 300-400 de spectatori prezenţi în tribună. Şi îmbucurător, în ciuda unor scandări ,,Timişoara-Timişoara” (aspect asupra căruia o să revin în finalul editorialului), brigada lui Paul Unimătan (una 100% ….. sălăjeana) a dus cu bine până la sfârşit acest derby, fără greşeli majore şi elimind tensiunile şi nemulţumirile existente la jocurile anterioare.

Atletic Zalău – Viitorul Zalău. N-am mai asistat de multă vreme la un meci de juniori şi am rămas plăcut surprins de cele văzute. Un joc viu disputat, calitate la jucători, multă ambiţie şi dăruire, toate în limita sportivitaţii şi cu un arbitraj foarte bun din partea lui David Sacotă (trebuie să o spun, cu un regret în plus faţă de ratarea continuării în Programul Cavalerii Viitorului). De urmărit această competiţie (U15), care face parte dintr-un plan mai amplu de revigorare a fotbalului juvenil, demarată în premieră de FRF, în acestă toamnă.

Unimătan şi…  ,,Timişoara, Timişoara”. Urmărindu-l şi în derby-ul de la Jibou, cresc încă o dată regretele că nu a reuşit sa-şi fructifice şi să-şi pună în evidenţă, la adevărata valoare, calităţile cu care a fost înzestrat şi şansele care i s-au oferit. În ciuda unui moment neplăcut, petrecut cu 10 zile în urmă la… Timişoara, la un joc din Liga 2 (unde din neatenţie, a fluierat sfârşitul jocului cu 2-3 minute mai repede, motiv pentru care a devenit ţinta unor ironii din partea mass-media din România), să nu uităm că rămâne sălajeanul cu cele mai multe prezenţe ca arbitru în Liga 1 (aproape 50).

Este cel care chiar a ,,bătut” cateva recorduri: a fost delegat şi a arbitrat 7 jocuri consecutive în Liga 1; a fost singurul (sau printre puţinii arbitri) care a arbitrat două jocuri consecutive în … 2 zile (unul în campionat şi ziua următoare, în cupă). Şi prin culise, circulă zvonul că fost (si cred că va ramăne unicat) singurul arbitru din Liga 1, căruia un observator de arbitri i-a facut analiza jocului ostentativ, fază cu fază, folosind… reluările video !

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial