Connect with us

ATLETISM

EDITORIAL. Să respectăm seniorii şi veteranii

Sportul românesc nu merge prea grozav în ultimii ani, dar cu toate acestea sportivii români mai reuşesc să obţină performanţe atât pe plan european cât şi mondial. Din păcate, printre cei care se ocupă de destinele sportului din România, şi aici fac referire la cei care conduc cluburi, federaţii sau chiar ministerul, se află mulţi oameni care nu au nicio legătură cu sportul şi nu îşi iau nici lângă ei un consilier care să înţeleagă fenomenul.

Nu de puţine ori,  chiar şi eu personal, m-am lovit de replica: “eşti prea bătrân să mai faci sport de performanţă!” Ce nu înţeleg mulţi oameni este faptul că marea performanţă se poate obţine la orice vârstă, iar dacă se doresc exemple, îmi vine în minte în acest moment o campioană olimpică, Constantina Diţă, care a câştigat aurul olimpic în proba maratonului la vârsta de 38 de ani şi jumătate.

De ce abordez acest subiect? Îl abordez pentru că am observant şi văd tot mai multe cazuri de sportivi care încă pot să facă performanţă dar sunt făcuţi bătrâni de oameni care nu înţeleg fenomenul sportiv.

Duminică l-am avut în finala turneului de tenis de la Basel pe Marius Copil, un sportiv care a reuşit să elimine din turneu sportivi mult mai tineri şi mai titraţi decât el, iar în finală ”s-a lăsat” greu învins de Federer. Mi-am amintit de faptul că a traversat un moment neplăcut la club cu preşedintele CSM-ului din Arad la acea vreme, doar pentru că omul nu se pricepea la sport. Mi-am amintit de cel mai bun maratonist din România din ultimii ani, de Marius Ionescu, sportiv căruia i s-a spus că este prea în vârstă pentru a mai face  performanţă şi care ulterior s-a apropiat mai mult decât oricare alt atlet român de recordul naţional al cursei de 42 de kilometri.

Nu pot să uit nici momentul neplăcut prin care am trecut chiar şi eu, când am fost efectiv alungat de la clubul din Zalău, iar la nici zece zile am cucerit argintul naţional în cursa de maraton.

Îmi vine în minte şi o critică adusă triplusaltistului Marian Oprea de către chiar ofiţerul de presă al Federaţiei Române de Atletism, critică pe care ulterior a mai ”oblojit-o” pe articolul apărut on line după un comentariu postat de către un cititor.

Indiferent de vârstă, performanţa sportivă se poate obţine cu muncă şi perseverenţă, iar dacă munca şi dorinţa de performanţă a celor peste care au trecut anii este mai mare, acest lucru nu înseamnă că trebuie să-i îndepărtăm doar pentru a face loc celor tineri. Din contră, cei cu experienţă trebuie încurajaţi şi sprijiniţi pentru a face concurenţă şi să-i oblige pe cei tineri, capabili cu siguranţă de mai mult, să muncească şi mai mult pentru a ajunge sus, în vârful piramidei, acolo unde dorim să fim cu toţii.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in ATLETISM