Connect with us

ALTE SPORTURI

Dispare DJTS Sălaj!În cadrul unei strategii generale de descentralizare gândită de guvernul României, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret va dispărea ca şi unitate a Ministerului Tineretului şi Sportului în teritoriu. De precizat că structura condusă de Adrian Fărcaş nu se va desființa, ci va fi reorganizată urmând a fi preluată de Consiliul Judeţean Sălaj


Teoretic, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret ar fi trebuit să fie instituţia care să conducă activitatea sportivă din fiecare judeţ.

De ani buni, realitatea a fost însă alta, iar structura subordonată Ministerului Tineretului şi Sportului a fost ca o fantomă, deoarece în spatele unui nume pompos s-au aflat lipsuri financiare şi de organizare, resimţite în primul rând în rândul sportivilor şi antrenorilor.

A venit salvarea direcţiilor sportive şi a cluburilor sportive departamentale!?

Şi în Sălaj, instituţia condusă de Adrian Fărcaş a fost obligată să treacă prea uşor peste unele probleme ale sportului de performanţă şi a sportului de masă din judeţul nostru.

Spre exemplu, au fost ani în care banii au foarte puţini sau aproape deloc pentru cel mai important eveniment organizat de DJTS, este vorba despre Gala celor mai buni sportivi ai Sălajului.

Astfel, nu au putut fi oferite premiile în bani meritate sportivilor cu rezultate notabile de-a lungul anilor.

Prin strădaniile directorului executiv, DJST Sălaj a reuşit de ceva timp să implice autorităţile locale şi autorităţile judeţene în gala celor mai buni sportivi ai Sălajului, iar elita din sportul sălăjean a primit mai multă recunoştiinţă şi, totodată, recompense financiare mai mari.

Toate aceste neajunsuri ar putea fi considerate doar un trecut nefast pentru sportul românesc, după ce în acest an s-a adoptat Hotărârea Guvernului privind aprobarea Strategiei generale de descentralizare.

Astfel, în Şedinţa de Guvern din 2 august a fost aprobat Memorandumul cu tema „Concluziile analizei de impact asupra transferului de competenţe de la nivel central la nivel local în domeniul tineretului şi sportului”, prin care Direcţiile judeţene pentru sport şi tineret vor fi transferate la nivelul consiliilor judeţene, iar Cluburile sportive vor fi transferate la consiliilor locale!

Adrian Fărcaş – directorul executiv de la DJST Sălaj: “Instituţia nu se va desfiinţa, ci se va reorganiza sub o altă denumire”

Prin noul act normativ se încearcă o revitalizare a structurilor sportive şi a cluburilor departamentale din ţara noastră, multe dintre ele aflate deja în “moarte” clinică.

Odată cu trecerea Direcţiilor la consiliile judeţene va fi preluat şi personalul de conducere şi de execuţie al respectivelor instituţii publice, iar bunurile din domeniul public al statului vor fi transferate unităţilor administrativ-teritoriale.

“Pot să vă spun faptul că pâna la data de 30 octombrie 2018, nu am primit nicio adresă oficială din partea Ministerului Tineretului şi Sportului cu privire la acest proces de descentralizare şi cu privire la reglementarea cadrului legal privind transferul atribuţiilor către Consiliile Locale sau Judeţene. Însă, nu ascund faptul că la nivelul Ministerul au existat întâlniri şi discuţii cu diferite entităţi cu atribuţii în domeniu pe această temă, întâlniri la care s-au stabilit şi s-au propus anumite măsuri privind acest proiect de descentralizare. Reiterez, conform proiectului de lege pus în dezbatere publică de către minister, DJST Sălaj nu se va desfiinţa, ci se va reorganiza sub o altă denumire în subordinea altei entităţi, dar în momentul de faţă nu sunt eu în măsură să vorbesc despre viitorul acestei instituţii decât atunci când vom fi înştiinţaţi cu o adresă oficială din partea Ministerului Tineretului şi Sportului cu privire la o posibilă viitoare descentralizare”, ne-a declarat Adrian Fărcaş – directorul executiv de la DJST Sălaj.

Direcţia pentru Sport şi Tineret, noua denumire

Draftul de lege este public, fiind postat în data de 18 octombrie 2018 pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului www.mts.ro, la secţiunea Transparenţa decizională, subsecţiunea Proiecte legislative.

Acolo este menţionat faptul ca Direcţia Judeteană pentru Sport şi Tineret Sălaj se va reorganiza şi se va denumi Direcţia pentru Sport şi Tineret şi va fi în subordinea Consiliului Judeţean Sălaj.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in ALTE SPORTURI