Connect with us

FOTBAL

SPECIAL. Bogdan Unguruşan, la finalul unei cariere de succes. GALERIE FOTO


La 35 de ani, fotbalistul sălăjean a decis că este momentul să îşi pună ghetele în cui, deşi mai putea face faţă chiar şi nivelului din Liga 1, eşalon în care a evoluat nu mai puţin de 9 sezoane. Peste 200 de jocuri a bifat Unguruşan la cel mai înalt nivel din România, dar în această toamnă el a pus pe primul loc familia în detrimentul “sportului rege” şi a refuzat oferte din străinătate sau din ligile inferioare. Şi-ar fi dorit să îşi încheie cariera la “U” Cluj, formaţie la care a fost dorit încă de anul trecut, dar transferul nu s-a mai realizat din diverse motive 


În trecut, fotbalul sălăjean a produs valori, iar unul dintre cei mai reprezentativi fotbalişti pe care i-a dat Sălajul a fost Bogdan Unguruşan (n. 20 februarie 1983). După ce a început junioratul la CSS Zalău, zălăuanul a avut ocazia ca la 13 ani să plece la juniorii de la “U” Cluj, cu care a şi devenit campion naţional!

A urmat apoi o perioadă în Ungaria, la MTK Budapesta, unde Unguruşan a avut mari probleme de sănătate, iar cariera sa a fost pusă sub semnul întrebării. Până la urmă, fotbalistul a trecut peste acele clipe grele şi a ajuns la Armătura Zalău, pe vremea când gruparea de la poalele Meseşului evolua în Liga a II-a.

Practic, la Armătura a început adevărata sa carieră fotbalistică, care a continuat apoi timp de şase ani la “U” Cluj, atât în primul eşalon, cât şi în liga secundă. Calităţile sale şi seriozitatea de care a dat dovadă, l-au propulsat în 2011 la Pandurii Tg. Jiu, unde a evoluat cu succes timp de cinci ani.

FC Botoşani a fost ultimul club pentru care Bogdan Unguruşan a jucat din ianuarie 2017 şi până în iunie 2018, iar în această toamnă a luat decizia că este momentul să pună ghetele în cui.

La 35 de ani, sălăjeanul a considerat că este mai important să pună pe primul loc familia în detrimentul fotbalului, astfel că a refuzat unele oferte din străinătate sau de la echipe din ligile  inferioare. Am considerat că un astfel de moment trebuie marcat şi am  realizat un amplu reportaj despre întreaga activitate a fotbalistului zălăuan, care a bifat 11 sezoane la cel mai înalt nivel din România.

“Este un moment greu. Am sperat că voi mai juca şi chiar mi-am cumpărat în vară două perechi de ghete!”

În viaţa fiecărui sportiv vine şi un moment în care trebuie să renunţe la cariera de performanţă. În cazul lui Bogdan Unguruşan, acest moment a venit în toamnă, cu toate că zălăuanul mai putea face faţă nivelului, chiar şi din prima ligă.

“Este un moment greu, dar eram conştient că va veni şi vremea când va trebui să pun fotbalul pe locul secund. Am <bătut un cui mare în perete>. Eu speram să mai joc, iar în vară mi-am cumpărat două perechi de ghete, dar încă nu am apucat să le folosesc doar la antrenamente. Fără doar şi poate mai puteam să  joc şi simt că mai pot, dar dacă nu am primit nicio ofertă care să mă mulţumească, am decis că este mai bine să renunţ la cariera de fotbalist”, ne-a informat Bogdan Unguruşan.

Bogdan Unguruşan: “Am avut puterea să trec peste o accidentare gravă  la 19 ani, deoarece mi-a plăcut foarte mult fotbalul”

Bogdan Unguruşan a început adevăratul fotbal la juniorii lui “U” Cluj, pe când avea 13 ani. Cu gruparea clujeană a devenit campion naţional, zălăuanul fiind coleg de generaţie cu Răzvan Cociş sau George Florescu.

“Adevăratul fotbal l-am început la juniorii Universităţii, unde am şi câştigat campionatul la juniori. Am făcut parte şi dintr-o generaţie foarte bună, iar pe vremea respectivă, la juniori se lucra altceva şi se punea un accent mare”, a spus Unguruşan.

A urmat un transfer în Ungaria la MTK Budapesta, dar la scurt timp cariera sa a fost pusă sub semnul întrebării de o problemă gravă la os, astfel că doctorii l-au informat pe jucător că sunt şanse mici să mai poată continua activitatea de performanţă!?

“Pe când eram în Ungaria, am aflat că am o boală la os, iar doctorii mi-au spus că sunt şanse mici să mai pot juca fotbal. Am trecut şi prin acea perioadă, iar de la 19 la 21 de ani nu am putut să joc din cauza acelei probleme la os. Am avut puterea să trec peste acel moment cumplit, deoarece mi-a plăcut foarte mult fotbalul şi am găsit puterea şi tăria să o iau de la capăt. După pauza de  doi ani, a fost destul de greu să îmi reiau activitatea, dar şi mai greu să ajung din nou la nivelul la care eram înainte de accidentare”, a spus fotbalistul.

“Leo Grozavu a văzut că am potenţial şi mi-a dat încredere”

Chiar după ce Armătura Zalău a promovat în Liga a II-a, Bogdan Unguruşan a ajuns la echipa zălăuană. Cu toate că venea după o accidentare gravă ce l-a ţinut departe de gazon timp de doi ani, Unguruşan a primit şanse din partea antrenorului Leo Grozavu şi a ajuns un jucător de bază la FC Armătura.

“Cu ajutorul domnului Ardelean Zoltan am ajuns la Armătura Zalău, unde antrenor era Leo Grozavu. Acesta a văzut că am potenţial, altfel nu cred că prindeam eu să joc direct în Liga a II-a după o gravă accidentare. Mi-a dat încredere şi m-a ajutat foarte mult. A fost o perioadă frumoasă la Armătura Zalău şi îmi aduc aminte cu mare drag de acele clipe. Ştiu că în al doilea sezon de Divizia B am reuşit să joc aproape  30 de meciuri”, îşi aminteşte fotbalistul.

Timp de şase ani, a îmbrăcat tricoul lui “U” Cluj, unde a fost şi căpitan!

După ce au apărut problemele financiare de la FC Armătura Zalău, majoritatea jucătorilor importanţi au plecat spre alte zări. În cazul lui Bogdan Unguruşan, acesta l-a urmat pe Leo Grozavu la Universitatea Cluj, formaţie la care a evoluat timp de şase ani, dintre care doi în primul eşalon.

La “U” Cluj, Unguruşan a devenit titular incontestabil în linia defensivă, dar şi căpitan la una dintre cele mai iubite echipe din România.

“Am fost bucuros să ajung la o echipă de mare tradiţie din fotbalul românesc, care meci de meci avea câteva mii de spectatori în tribune, chiar dacă evolua în Liga a II-a. Primul sezon a fost unul destul de bun şi am terminat pe podium, după care în sezonul 2006 – 2007 am reuşit să promovăm în prima ligă”, îşi aminteşte Unguruşan.

Pe 29 iulie 2007, el a debutat în primul eşalon, la un meci între “U” Cluj şi Pandurii Tg. Jiu, dar la finalul acelei stagiuni gruparea clujeană a revenit în liga secundă.

“Am prins toate momentele la Universitatea, iar după ce am retrogradat din prima ligă, în sezonul următor era să ajungem chiar în Liga a III-a, dar ne-am salvat în ultima etapă. Până la urmă, în 2010, Universitatea a revenit în prima ligă şi am făcut un sezon bun în Liga 1”, a precizat fotbalistul, care la a doua promovare a contribuit din plin, având în vedere că a evoluat în aproape toate meciurile din sezonul 2009 – 2010, dar a şi marcat cinci goluri!

“La Pandurii a fost cea mai bună perioadă. Să devii vicecampion al României şi să joci în grupele Europa League, a fost un vis devenit realitate”

Din 2012, cariera fotbalistului sălăjean a continuat la un club important la vremea respectivă în Liga 1, Pandurii Tg. Jiu. La gruparea gorjeană exista stabilitate financiară, un lot valoros, astfel că Pandurii a fost vicecampioană în anul 2013, dar a jucat şi în grupele Europa League!

Timp de cinci ani a jucat sălăjeanul la echipa din Oltenia, acolo unde a mai cucerit şi o medalie de bronz, la finalul sezonului 2015 – 2016.

“În 2012 au fost unele probleme şi cei de la “U” Cluj m-au forţat să plec, dar până la urmă mi-au făcut un bine, deoarece am ajuns la Pandurii. La Tg. Jiu am petrecut cea mai frumoasă parte a carierei mele. Era şi un grup frumos şi chiar am rămas cu mulţi prieteni de acolo. A fost o echipă frumoasă, iar rezultatele pe măsură, mai ales că am fost un grup unit. Când m-am apucat de fotbal nu credeam că voi ajunge la un nivel atât de ridicat, dar cred că orice jucător îşi doreşte să ajungă cât mai sus. Când eram junior mă uitam la TV la meciuri din Liga Campionilor sau Europa League şi visam să joc la acel nivel. Am avut ocazia cu Pandurii să evoluez în grupele Europa League. A fost un vis devenit realitate”, a declarat Bogdan Unguruşan, cel care a fost o perioadă îndelungată de timp căpitan la Pandurii, la fel ca şi la Universitatea. “Am avut onoarea să port banderola de căpitan la cele două echipe şi cred că seriozitatea şi faptul că am pus suflet în totul i-a determinat pe antrenori să îmi acorde încredere”, a precizat interlocutorul.

“Dacă Pandurii avea suporterii Universităţii Cluj se bătea an fiecare an la titlu!”

Bogdan Unguruşan s-a ales şi cu restanţe financiare foarte mari de la Pandurii Tg. Jiu, dar cu toate acestea îşi aduce aminte cu mare plăcere de perioada petrecută la clubul gorjean.

“Aproximativ 91.000 de euro trebuie să îmi dea Pandurii, dar clubul a intrat în insolvenţă. Tot am mai vorbit cu domnul Condescu şi dânsul are speranţe mari că până la urmă ne vom primi banii munciţi. Nu ştiu ce legi există în România, dar mie nu mi se pare normal să nu îmi primesc banii în condiţiile în care am făcut o serie de cereri la tribunal. Pe final, a fost o perioadă urâtă şi la Pandurii, dar nu regret nimic, deoarece până prin anul 2016 a fost cea mai bună perioadă din toate punctele de vedere. Dacă Pandurii ar fi avut suporterii lui “U” Cluj, se bătea la titlu an de an”, este de părere fotbalistul în vârstă de 35 de ani.

Peste 40 de meciuri în prima ligă şi cu FC Botoşani!

De la începutul anului 2017 şi până în vară, Bogdan Unguruşan a îmbrăcat tricoul celor de la FC Botoşani, formaţie la care a bifat peste 40 de meciuri în primul eşalon. Contractul său s-a încheiat odată cu finalul sezonului 2017 – 2018, dar încă din iarnă, patronul grupării din Moldova – Valeriu Iftime – şi-a manifestat interesul ca  Unguruşan să continue şi din vară.

“Şi la FC Botoşani am petrecut o perioadă bună, doar că finalul a fost mai zbuciumat. Cei de acolo ar fi dorit să rămân în lot şi din vară, dar totul a picat din cauza antrenorului, care s-a schimbat radical faţă de mine, cu toate că încă din iarnă domnul Iftime mi-a spus că doreşte să mai rămân la echipă şi în sezonul 2018 – 2019”, a precizat Unguruşan.

Unguruşan a vrut să îşi încheie cariera la “U” Cluj. “Veneam cu inima deschisă la Universitatea”, a spus fotbalistul

Încă din toamna anului trecut, după ce la Universitatea Cluj a ajuns antrenor Adrian Falub, Unguruşan a fost în cărţi pentru ca în vara anului 2018 să revină la Universitatea, club pentru care a şi debutat în Liga 1, în anul 2007. Cele două părţi au început negocierile, dar nu s-a ajuns la un numitor comun, cu toate că Unguruşan era dispus să vină la Cluj, chiar dacă în Liga a II-a ar fi câştigat de trei ori mai puţin faţă de cât lua la FC Botoşani.

“Aveam două variante, ori să rămân la Botoşani, ori să mă întorc acasă şi să joc la Universitatea Cluj. Prima dată am vorbit cu antrenorul Adrian Falub în toamna trecută despre venirea mea la U Cluj începând din vară. În februarie am vorbit şi cu domnul Ioan Ovidiu Sabău, când mi s-a propus şi suma de contract care se poate oferi pentru Liga a II-a. Mi-am dat acceptul să vin la Cluj, doar că îmi doream  un contract pe doi ani să pot juca şi în Liga I dacă se promovează. Când am primit contractul, suma pe care urma să o încasez nu mai era cea despre care vorbisem iniţial. Au fost discuţii şi mi s-a comunicat că acesta e plafonul, dar am convenit împreună ca la Liga I, contractul să se dubleze. În aprilie, conducerea de la Universitatea mi-a comunicat că nu mai poate să facă acest lucru  fiindcă poate nu voi mai putea juca şi în al doilea an. Nu mi-a picat bine, deoarece eram bun acum pentru că veneam de la Liga I la Liga a II-a după şapte ani în care am jucat constant, ca să îmi spună că poate nu voi mai fi bun şi pentru al doilea an. Dacă rămâneam la FC Botoşani, eu câştigam de trei ori mai mult decât mi-a oferit “U” Cluj în Liga a II-a”, a spus jucătorul de 35 de ani.

“Pentru mine Universitatea a avut alte condiţii. Pentru alţi jucători erau bani mai mulţi la Liga a II-a ca şi cât aş fi primit eu în prima ligă”!

Când a luat în calcul să revină la Universitatea Cluj, fotbalistul s-a gândit cu sufletul, iar partea financiară a fost trecută pe planul secund. Însă, cu toate acestea, cele două părţi nu au mai ajuns la o înţelegere, iar în aceste condiţii jucătorul de 35 de ani a rămas fără echipă.

“Nu am pus pe primul plan partea financiară şi am acceptat să vin şi pe bani mai puţini, însă mi-aş fi dorit ca la Liga I să am un alt contract. Între timp am aflat de la persoane de încredere că U Cluj a ofertat şi alţi jucători din Liga I să vină pe contracte care depăşeau cu mult plafonul care mi s-a comunicat mie pentru Liga a II-a. Să nu mai zic că ei ar fi luat la liga secudă mai mult decât aş fi câştigat eu în prima ligă. Probabil, pentru mine, Universitatea Cluj a avut alte condiţii. Pentru alţi jucători erau bani mai mulţi la Liga a II-a, ca şi cum aş fi încasat eu în eventualitatea unei promovări în prima ligă”, a dezvăluit Bogdan Unguruşan.

Până la urmă, conducerea lui “U” Cluj a renunţat definitiv la ideea de a-l transfera pe jucător, iar conducerea tehnică a decis să joace pe postul de fundaş dreapta cu un jucător sub 21 de ani, mai ales că la liga secundă este nevoie ca o echipă să aibă în teren trei jucători U 21.

“Nu vreau să spun foarte multe despre unii jucători de la U Cluj, cât de mari patrioţi au fost ei când au venit în Liga a IV-a sau în Liga a III-a, doar că unii dintre ei m-au rugat chiar şi pe mine să vorbesc la FC Botoşani pentru ei”

Toate cele întâmplate i-au lăsat un gust amar lui Bogdan Unguruşan, care a ţinut să le răspundă persoanelor care l-au criticat pentru faptul că nu a venit în vară la Universitatea.

“Unii dintre suporterii lui U Cluj m-au criticat că eu nu vreau să vin la Universitatea pentru bani. Nu este adevărat, fiindcă mi-am dorit să joc din nou pentru “U”, dar nu mi se părea normal ca unii jucători să câştige la Liga a II-a mai mult decât aş fi luat eu la Liga I. Mai mult, să mi se spună că poate peste un an sunt bătrân şi nu mai pot face faţă. Acest lucru m-a supărat. Nu vreau să spun foarte multe despre unii jucători de la U Cluj, cât de mari patrioţi au fost ei când au venit în Liga a IV-a sau în Liga a III-a, doar că unii dintre ei m-au rugat chiar şi pe mine să vorbesc la FC Botoşani pentru ei. Să nu îmi spună suporterii că unii dintre jucători au venit cu sufletul în Liga a IV-a. Eu am avut doar pretenţia ca în cazul în care se promovează în Liga I să am un contract mai bun. Atât a putut conducerea să îmi ofere mie, nu şi altora. Ştiu că unii au fost ofertaţi cu sume mai mult decât dublu faţă de mine şi poate nu au nici jumătate din câte meciuri am eu în prima ligă”, a precizat fotbalistul.

A avut oferte, chiar şi din Letonia

În pauza din vară, chiar şi după începerea sezonului 2018 – 2019, Bogdan Unguruşan a avut mai multe promisiuni chiar şi o ofertă din Letonia, dar pe care nu a luat-o în calcul, având în vedere că sălăjeanul nu mai vrea să plece departe de casă şi pune pe primul loc familia.

“Am avut promisiuni din Liga 1 şi mi-am pus speranţe, dar era foarte greu să merg departe de casă, fiindcă eram condiţionat de fetiţia cea mare,  care a început şcoala. Pe primul loc a fost familia şi am vrut pe cât posibil să fim împreună. Abia după aceea m-am gândit şi la fotbal. Nu am luat în calcul oferta din Letonia, deoarece îmi era greu să îmi las familia”, ne-a declarat Bogdan Unguruşan.

S-a pregătit cu Sănătatea Cluj, dar nu vrea să audă de Liga a III-a!

Pentru a nu îşi ieşi din formă, fotbalistul continuă să se pregătească individual, iar în vară a participat şi la câteva antrenamente cu Sănătatea Cluj, dar nu vrea să audă despre vreun transfer în Liga a III-a.

“La Sănătatea Cluj am fost la câteva antrenamente şi deja presa de prin Cluj m-a şi transferat la această echipă. Chiar m-am enervat, deoarece eu am vorbit cu cei de la Sănătatea doar să fac antrenamente cu ei, ca să nu îmi ies din formă. Îmi este greu să mă duc în fiecare zi din Mănăştur până în Someşeni, deoarece pierd două ore pe drum, din cauza aglomeraţiei. Îmi este dor de fotbal şi ştiu că aş mai fi putut juca, dar să mă fi dus la vreo echipă de Liga a III-a nu se merita, să duc eu bani de acasă”, a spus Unguruşan.

După o carieră de aproape un deceniu pe prima scenă, se simte împlinit

Cu 9 sezoane la activ în Liga 1 şi cu peste 200 de meciuri la acest nivel, cu peste 10 partide în Europa League, Bogdan Unguruşan se poate declara un fotbalist împlinit la ce carieră a avut.

“Mă simt împlinit după cariera de fotbalist. La problemele pe care le-am avut la 19 ani nu visam niciodată să ajung în Liga I, dar mai ales să devin vicecampion al României, să joc în grupele Europa League şi să strâng peste 200 de meciuri în primul eşalon .Nu am regrete după cariera de fotbalist”, ne-a dezvăluit fotbalistul.

La final de carieră, Unguruşan a făcut şi o comparaţie între nivelul fotbalului românesc de acum 10 ani şi cel de acum.

“Fotbalul din România este pe an ce trece tot mai slab. La Liga a II-a văd scoruri de genul 6 – 0, 6 – 2 sau 5 – 0. La promovare se bat “U” Cluj, Petrolul, Chindia şi FC Argeş, iar restul contează foarte puţin. Chiar dacă Snagov şi Clinceni au început bine, nu cred că vor putea ţine ritmul. Noi când am promovat cu “U” Cluj ne chinuiam cu fiecare echipă, erau scoruri strânse şi meciuri disputate. Din păcate, nu se mai prea investeşte în fotbal şi este frustrant ca la liga secundă să câştigi abia cât să îţi ajungă să trăieşti”, a declarat zălăuanul.

Având în vedere că încă nu s-a împăcat în totalitate cu ideea că nu va mai juca fotbal la nivel de performanţă, Unguruşan încă nu s-a gândit în ce domeniu va profesa.

“Cu siguranţă, există viaţă după fotbal După cum văd eu situaţia, cariera mea este încheiată, dar dacă primesc cumva o ofertă care îmi convine, o voi lua în calcul. Este frustrant pentru că ştiu că mai pot juca şi mie dor de fotbal. În caz că nu apare nimic, voi vedea cu ce mă voi ocupă şi ce oportunităţi apar. Mi-ar place să şi antrenez, însă mă voi gândi în perioada următoare ce drum voi alege”, a precizat sălăjeanul.

În final, Bogdan Unguruşan a vorbit  despre situaţia din fotbalul sălăjean şi a avut şi un mesaj de adresat sălăjenilor care iubesc “sportul rege”.

“Chiar îmi pare rău că în Zalău nu mai există nici măcar o echipă de Liga a III-a. Acest oraş trebuie să fie reprezentat în fotbalul românesc măcar la acest nivel. Într-adevăr, există o echipă de handbal şi una de volei, care sunt în prima ligă, dar sunt mulţi oameni care iubesc şi fotbalul şi care ar vrea să iasă pe stadion, mai ales că în Zalău nu ai prea multe oportunităţi să îţi petreci timpul liber. Oamenilor din Zalău la care le place fotbalul îi îndemn să vină la meciurile  Universităţii Cluj, cea mai iubită echipă din Ardeal”, a încheiat Bogdan Unguruşan.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in FOTBAL