Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Sîg, o comună în care învăţământul şi infrastructura se află în prim-plan. GALERIE FOTO


Sub administraţia condusă de Florian Bonţe, la Sîg se dezvoltă infrastructura, iar cetăţenii încep să beneficieze de cele mai bune condiţii. Cel mai important proiect finalizat în comună a fost campusul şcolar din centrul comunal, inaugurat în 2016. În modernul complex  învaţă deja peste 450 de elevi!  “Şcoala este pe primul loc în comuna noastră şi trebuie să fie principala preocupare. De la acest domeniu trebuie să aşteptăm schimbări în societate”, a spus Florian Bonţe, primarul comunei Sîg, cel care se află la al cincilea mandat


Comuna Sîg este situată în partea sud-vestică a județului Sălaj, la contactul Munților Plopișului cu Depresiunea Silvaniei, respectiv cu Depresiunea Plopișului. Satele Fizeș și Sîg sunt în partea de nord-vest a comunei, Mal în partea de est la intrare dinspre Bănișor până la granița cu județul Cluj, Sârbi este încadrat de satele Mal, Sîg și Tusa, având cel mai mic teritoriu, și satul Tusa, cu cel mai mare teritoriu este poziționat de-a lungul drumului județean Nușfalău-Ciucea, până la hotarul cu județele Cluj și Bihor.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Sîg se ridică la 3.276 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.476 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (73,6%).

Principalele minorități sunt cele de romi (20,73%) și slovaci (2,99%).   Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (73,78%), dar există și minorități de penticostali (13,52%), martori ai lui Iehova (3,91%), romano-catolici (3,11%) și greco-catolici (2,2%).

Din atestările documentare ale așezărilor la nivelul comunei, în intervalul dintre secolul al XIII-lea și secolul al XIV-lea, săpăturile arheologice aduc dovezi materiale ale unor locuiri mult înainte, astfel, în satul Sîg s-a descoperit un tezaur monetar datat în epoca bronzului.

Satul Sîg este atestat documentar în anul 1257 sub denumirea de Terra Szek, Tusa în anul 1341, Sârbi în anul 1481, Mal în anul 1454 și Fizeș în anul 1341. Economia comunei este predominant agricolă, bazată pe cultura plantelor și creșterea animalelor, exploatarea fânețelor și pomicultură.

În prezent, pe cursul râului Barcău, la Tusa, se construiește o nouă păstrăvărie ce va avea ca scop creșterea și comercializarea peștelui în cantități industriale, spre deosebire de cea veche, ce satisfăcea doar piața locală și zonele apropiate.

Au trecut vremurile când oamenii din mediul rural erau defavorizaţi faţă de cei de la oraş, în special când vine vorba de condiţii de viaţă şi de utilităţi. În anul 2018, multe comune sălăjene se prezintă într-un stadiu foarte bun cu infrastructura, cu utilităţile şi cu multe alte lucruri necesare în secolul vitezei.

Şi comuna Sîg ocupă un loc fruntaş în rândul comunelor dezvoltate. Dacă de infrastructură şi de utilităţi poţi discuta în multe alte aşezări sălăjene, la Sîg mai poţi vorbi la superlativ şi de învăţământ, dat fiind faptul că în această comună există cea mai măreaţă şi mai modernă unitate şcolară din Sălaj!

Despre tot ce s-a realizat în comuna condusă de Florian Bonţe, dar şi despre ce urmează să se realizeze am purtat o amplă discuţie cu primarul care se află în fruntea Primăriei de 18 ani! Am mai fost la Sîg şi în anii trecuţi, dar şi de data aceasta am rămas impresionaţi de sediul Primăriei, unul modern şi impunător.

L-am găsit pe primarul Florian Bonţe prins cu treabă, dar şi-a făcut timp pentru a discuta cu reporterii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean despre comuna pe care o conduce încă din anul 2000. Primarul se mândreşte cu tot ce a  realizat în aceşti 18 ani, dar cea mai mare satisfacţie a lui este campusul şcolar din Sîg, care a fost inaugurat în anul 2016.

Peste 450 de elevi învaţă în campusul şcolar!

Cea mai mare investiţie într-o infrastructură a unei unităţi de învăţământ din judeţul Sălaj şi una dintre primele de acest gen din ţară s-a realizat la Sîg, cu  aproximativ 5 milioane de euro şi a fost finanţată de la bugetul de stat şi din fonduri europene.

Lucrările au început încă din anul 2008, dar din păcate după câteva luni acestea s-au sistat din cauza lipsei de fonduri. În decembrie 2013, printr-o decizie a Comisiei Europene s-au realocat fonduri pentru infrastructura socială, iar în aprilie 2014 s-a depus cererea de finanţare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Cererea de finanţare a fost aprobată, iar în 30 ianuarie 2015 s-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul “Reabilitare unitate de învăţământ Şcoala de Arte şi Meserii Sîg”.

Astfel, la 10 ani după demararea primelor lucrări, investiţia a fost finalizată şi a fost inaugurată cu fast în august  2016. La doar doi ani, campusul şcolar a ajuns să numere 470 de elevi, întreaga activitatea şcolară din comună desfăşurându-se în acest amplasament compus din şase clădiri.

Prima clădire de la intrare are trei nivele şi se compune din 10 săli de clasă şi trei laboratoare (fizică-chimie, biologie şi limbi străine), a doua fiind destinată celor patru ateliere, cu specific tehnologic. În a treia clădire se află cantina şi un club la etaj, în timp ce următoarele două sunt destinate spaţiilor de cazare. Una dintre ele este pentru profesorii care rămân peste săptămână în campus şi care se pot caza în garsoniere moderne, în timp ce elevii din alte părţi vor fi cazaţi în cele 24 de camere cu câte patru spaţii în sistem internat. În ultima clădire se află şi sala de sport, care este una olimpică.

“Campusul şcolar este cel mai important proiect al nostru. Şcoala este pe primul loc în comuna noastră şi trebuie să fie principala preocupare, fiindcă totul pleacă de la educaţie. De la acest domeniu trebuie să aşteptăm schimbări în societate. Toţi copiii din comună frecventează şcoala în campus, unde au toate condiţiile. Sunt integraţi atât copiii de rromi, cât şi de slovaci, iar treaba merge bine. Avem 470 de elevi în tot campusul şi mai avem o grădiniţă cu două grupe la Sîg, tot în incinta campusului, unde sunt peste 100 de preşcolari. Avem condiţii excelente pentru studiu şi există chiar şi posibilitatea pentru cazare”, ne-a declarat Florian Bonţe.

 A fost pusă în funcţiune şi cantina din incinta campusului!

Când a fost inaugurat, multă lume părea sceptică în privinţa funcţionării la capacitate optimă a acestui campus. Însă, printr-o organizare bună a lucrurilor, totul merge foarte bine în această unitate de învăţământ, unde a fost dată în folosinţă şi cantina. Deja peste 70 de copii au abonament şi servesc masa în fiecare zi, la prânz, iar preţul unui meniu este foarte accesibil, doar 7 lei.

“A fost pusă în funcţiune şi cantina, iar numărul celor care servesc masa este destul de mare. Şi preţul este unul accesibil, iar părinţii sunt foarte încântaţi, deoarece copiii lor pot servi o masă caldă în fiecare zi”, ne-a spus primarul, care îşi doreşte pe viitor şi un after school în incinta campusului.

“Sper să reuşim şi un astfel de program, prin care să-i putem ţine pe copii în şcoală până după-amiaza. Înseamnă foarte mult pentru ca ei să aibă un personal calificat şi când îşi fac temele sau când învaţă. Ar fi foarte bine mai ales pentru copiii de rromi, care ar sta mai mult în şcoală şi nu ar fi preocupaţi de alte lucruri. Campusul funcţionează foarte bine şi eu sunt împăcat că până la urmă acest proiect chiar dacă a fost greu de dus la capăt, el a dat roade. Consider că am făcut ceva normal. Trebuie să-i pregătim pe tineri, fiindcă şi în România se poate trăi bine, dacă avem oameni pricepuţi. Vorbesc cu firme şi cu constructori, care îmi spun că nu au oameni cu cine să lucreze. Şi mă întreb atunci, nu totul porneşte de la educaţie?”, a mai menţionat primarul.

Iluminatul public, mai modern şi mai eficient!

Ca şi suprafaţă, Sîg este a treia comună din Sălaj, după Almaşu şi Cuzăplac. Pe o astfel de suprafaţă au fost multe aspecte de pus la punct, dar autorităţile locale au prioritizat lucrurile. Un proiect mai mic, dar unul foarte important s-a finalizat la finalul anului 2017, când iluminatul public a devenit mai modern, dar şi mai eficient. Astfel, lămpile vechi au fost înlocuite cu LED-uri, iar acum luminozitatea este mult mai puternică, în timp ce costurile s-au redus la jumătate.

“Au fost schimbate 450 de corpuri de iluminat, iar dacă înainte lămpile vechi funcţionau cu intermitenţă şi cheltuielile erau duble, acum lămpile noi merg toată noaptea şi costurile s-au înjumătăţit. Consider că a fost o realizare importantă la nivelul întregii comune, iar banii i-am alocat de la bugetul local”, ne-a informat primarul.

Piaţa agroalimentară din Sîg va fi modernizată

Autorităţile locale au obţinut un proiect important în acest an care are în vedere modernizarea pieţei din centrul comunal. Deja s-au făcut primele demersuri şi urmează să se facă proiectarea şi licitaţia, întreaga lucrare urmând să fie finalizată anul viitor. Prin acest proiect, faţa pieţei se va schimba radical, având în vedere că se va construi o hală modernă, dar şi căi de acces, finanţarea urmând a veni prin GAL.

Cămine culturale puse la punct

În investiţiile care s-au derulat în comună în ultimii ani au fost cuprinse şi căminele culturale, cel din Tusa, fiind reabilitat şi dat în folosinţă cel mai recent, în 2015. În condiţii bune se află şi căminele din Fiezş şi Sîg, în timp ce la căminul din Mal mai are nevoie de unele renovări.

“Căminele culturale se prezintă în condiţii bune, dar mai vrem să investim la căminul de la Mal. La Fizeş, Sîg şi Tusa sunt puse la punct şi corespund scopului pentru care au fost construite. Se mai organizează unele activităţi culturale, dar foarte puţine evenimente, deoarece tradiţia s-a cam pierdut, iar nunţile acum se organizează la restaurante din oraş”, a spus interlocutorul.

S-au asfaltat 4 kilometri de drum în Tusa. Urmează încă 17 kilometri în toată comuna!

De când Florian Bonţe este primar la Sîg, infrastructura rutieră s-a schimbat radical. La începutul anilor 2000 doar drumurile judeţene aveau asfalt, dar între timp au ajuns să fie asfaltate şi drumurile comunale, chiar şi cel de la Tusa până la comunitatea de slovaci din Dealul Corbului.

Tot în respectivul cătun în care se mai află vreo 100 de slovaci, din 2005 există şi o reţea electrică, iar acum accesul în zonă a devenit mult mai uşor. Comuna Sîg continuă să se dezvolte la nivel de infrastructură rutieră şi chiar în acest an s-au terminat de asfaltat două străzi din Tusa pe o lungime de 4 km.

Valoarea proiectului a fost de 1,6 milioane de lei, dar locuitorii comunei au mai primit o veste bună din partea autorităţilor locale, având în vedere că în acest an au şi început lucrările pentru încă 17 km de drumuri asfaltate în localităţile Sîg, Mal şi Tusa.

“Mai avem în derulare un proiect finanţat prin PNDL 2 privind asfaltarea a 17 km de drum, care se vor adăuga la cei 4 kilometri de drum terminat în Tusa. Vom avea asfalt pe încă 17 kilometri de drum, în Sîg, Mal şi Tusa, iar numărul de kilometri a fost împărţit cam egal în cele trei localităţi”, a spus interlocutorul. Deja lucrările au început, iar în momentul de faţă se aşterne piatra şi balastrul, urmând ca în perioada următoare să se treacă la asfaltare. Încă de la finalul acestui an, cel puţin jumătate din distanţa de 17 km va fi finalizată, întregul proiect urmând să fie terminat în 2019. “Fiind o comună foarte întinsă, care are peste 100 km de străzi, nu au putut fi asfaltate toate deodată. Sper ca şi acest proiect să îl finalizăm cu brio anul viitor, dar cred că până la finalul anului 2018 vom avea asfalt pe 8 – 10 kilometri dintre cei 17”, a declarat Florian Bonţe.

Chiar dacă încă nu a fost lansat Programul Naţional de Dezvoltare Locală 3, autorităţile locale s-au gândit deja la un proiect pe care să îl depună pe noul program. Acesta este legat tot de infrastructura rutieră şi sunt vizaţi aproximativ 15 km de drum.

“Ne propunem să mai facem un proiect pentru 12 – 15 kilometri de drum pe PNDL 3. Suntem în curs de realizare a unui studiu de fezabilitate. Dacă vom reuşi să facem şi acest proiect, atunci vom putea spune că am cam finalizat cu drumurile din comună”, a spus primarul. În ceea ce priveşte canalizarea, doar o parte din cetăţeni au parte de această facilitate, însă autorităţile locale vor ca în viitorul apropiat să rezolve această problemă. “O parte din canalizare nu este realizată, din cauza reliefului. Sunt foarte împrăştiate gospodăriile şi încă nu am găsit o soluţie să cuprindem toată suprafaţa, fiind vorba de o investiţie foarte mare. Ne gândim la ceva micro proiecte pe grupuri de gospodării ca să putem extinde reţeaua”, ne-a informat primarul.

Referitor la apă, în comună nu există o reţea, dar acest aspect nu reprezintă un dezavantaj, deoarece fiecare gospodărie are această utilitate prin captare de izvoare de suprafaţă. În condiţiile în care comuna este foarte răspândită, introducerea unei reţele de apă pare greu de realizat în momentul de faţă.

“Avem micro reţele şi sisteme pe grupuri de gospodării, pe care le-am mai îmbunătăţit împreună cu cetăţenii. Toată lumea are apă prin captare de izvoare de suprafaţă. Ca să facem un sistem centralizat,  pe o suprafaţă atât de mare, nu poate fi un lucru  realizabil. Oricum apa care merge în casele cetăţenilor este potabilă şi nu au fost probleme niciodată”, a menţionat primarul.

Baza Sportivă de la Tusa a fost extinsă şi modernizată

Comuna Sîg a fost printre primele comune din Sălaj ce a demarat un proiect  pentru o bază sportivă modernă din fonduri europene. Investiţia a fost construită la Tusa şi a fost folosită de echipa de fotbal Barcău Tusa, dar a fost şi la dispoziţia celor de la Stejarul Sîg.

Din acest an, la baza sportivă s-au adus multe îmbunătăţiri şi s-au construit două terenuri, unul pentru baschet-handbal, iar celălalt pentru volei-tenis. Totodată a mai fost asfaltată parcarea de la intrare, s-au montat bănci, iar la întregul amplasament au fost montate LED-uri, tocmai pentru ca activităţile sportive să poată fi practicate şi pe timp de seară.

“La finalul anului trecut am început un proiect de extindere şi modernizare a bazei sportive din Tusa. Proiectul a fost finalizat chiar în această lună, iar acum baza sportivă arată frumos şi cred că va fi utilă. Aceste terenuri sunt la dispoziţia cetăţenilor şi nu vom pune nicio taxă pentru populaţie. Vreau să văd cât mai mulţi tineri, chiar şi vârstnici care vin la mişcare la baza sportivă, unde au cele mai bune condiţii. Acum se poate practica sportul la baza de la Tusa chiar şi seara, deoarece lămpile vechi au fost înlocuite cu LED-uri. Lucrările ce le-am făcut acum la bază au fost în valoare de 250.000 de lei”, spune primarul. Chiar dacă nu este un împătimit al sportului, Florian Bonţe a dorit să asigure cele mai bune condiţii pentru ca tinerii din comună să aibă posibilitatea de a face mişcare. “Toate aceste proiecte care le-am avut pe plan sportiv, le-am legat de şcoală, fiindcă este important ca tinerii să facă cât mai mult sport. M-aş fi bucurat ca în şcoală să se facă materii serioase de sport. Ne plângem că nu avem sportivi, dar sportivii trebuie descoperiţi şi crescuţi. Am dorit ca baza sportivă de la Tusa să fie o infrastructură sportivă serioasă, în care să se poată practica cam orice sport”, a menţionat Florian Bonţe.

Stejarul Sîg reprezintă comuna în fotbalul sălăjean

Fotbalul este principala ramură sportivă din comună, Stejarul Sîg fiind în momentul de faţă singura echipă care reprezintă comuna în fotbalul sălăjean. Până în sezonul trecut a existat şi Barcău Tusa, dar această echipă s-a retras în această vară, iar unii dintre jucători au ajuns la Sîg. Sportul mai poate fi practicat nu doar la baza sportivă din Tusa, ci şi la sala de sport din incinta campusului, unde există toate condiţiile, sala fiind de dimensiuni olimpice. De fapt, şi primarul şi-ar dori ca sportul din comună să se rezume mai mult prin activitatea şcolară.

“Şcoala ar trebui să fie pe primul loc şi la activităţi sportive, fiindcă acolo se poate începe şi derula ceva serios. Mi-aş dori ca tinerii să folosească infrastructura pe care o avem, chiar să avem echipe la diferite ramuri. Noi suntem dispuşi să finanţăm activităţile sportive, dar să existe un cadru legal şi structurile respective. Avem foarte mulţi elevi, care cred că au înclinaţie spre sport, dar trebuie lucrat cu ei. Chiar am văzut că au rezultate la diferite competiţii şi acest lucru arată că avem copii talentaţi. Talentul şi reuşitele lor se nasc dintr-o joacă, dar trebuie lucrat cu ei ca să progreseze. Este bine că există şi sport de recreaţie şi avem o echipă de fotbal”, a spus primarul.

Comuna are un mare potenţial turistic

Având un relief deluros şi montan, cu păduri întinse, comuna Sîg are un mare potenţial turistic, iar peisajele din zonă – în special cele de la Tusa – sunt parcă desprinse dintr-un basm. Turiştii care trec prin comună se pot bucura de un aer curat la Rezervaţia peisagistică Tusa – Barcău şi totodată pot admira Izvoarele Barcăului, dar şi o mică cascadă. Mai poate fi vizitată şi păstrăvăria la Tusa, iar turiştii mai pot admira şi cele două biserici de lemn, de la Sârbi şi Tusa.

Mai întâi primarul Florian Bonţe a fost preocupat să pună la punct infrastructura, iar acum autorităţile locale vor să atragă şi turişti în zonă. Cu siguranţă, comuna va fi vizitată de mai mulţi turişti, după ce în zonă vor apărea şi primele pensiuni.

Cuvânt de final

Am întâlnit la Sîg un primar preocupat de dezvoltarea comunităţii locale, care pune bazele pe infrastructură dar mai ales pe învăţământ. Florian Bonţe are de gând să dezvolte şi turismul, mai ales că zona este una superbă. În final, primarul a avut şi un mesaj de adresat cetăţenilor comunei.

“În an centenar le urez <La Mulţi Ani> tuturor locuitorilor comunei Sîg. Să fie mai uniţi, mai buni şi să se bucure de toate realizările pe care noi le avem la nivel de comună. Locuitorii comunei să se aştepte de la noi că vom face în continuare tot ce ne stă în putinţă ca să beneficieze de servicii de calitate şi să gustăm cu toţii din civilizaţia modernă”, a încheiat Florian Bonţe.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi