Connect with us

ALTE SPORTURI

SPECIAL. Tiberiu Negrean, unul dintre cei mai valoroşi poloişti din România, îşi are originile în Sălaj


Ajuns să practice acest sport în urma unor probleme cu spatele cu care s-a confruntat în perioada copilăriei, Negrean provine dintr-o familie cu origini din comuna Buciumi, comună în care Tibi şi-a şi petrecut primii cinci ani din viaţă. Nu mult a durat până când tânărul avea să devină unul dintre cei mai valoroşi poloişti ai ţării, ajungând chiar să evolueze în Ungaria, în cel mai puternic campionat din lume!Sportivul în vârstă de 29 de ani se poate mândri acum cu patru titluri naţionale, o finală de Cupa LEN, precum şi alte premii individuale acumulate de-al lungul carierei


Performanţă, trofee, faimă cam la asta visează mulţi în perioada copilăriei. Unii reuşesc în domeniul medicinei, alţii în domeniul IT, iar alţii chiar în domeniul sportului. Însă, pentru a ajunge acolo e nevoie de multă muncă, de sacrificii şi de multă voinţă şi putere de caracter.

Mulţi cedează pe parcurs, alţi se îngrozesc de starturile dificile de care se “lovesc”, în timp ce alţii fac tot ce le stă în putinţă şi este necesar pentru a-şi îndeplini visele şi a ajunge să facă performanţă în domeniile pe care şi le doresc.

În ceea ce priveşte domeniul sportiv, pentru că aici ne pricepem cel mai bine, ne putem lăuda cu fotbalişti precum Liviu Antal, Gabriel Vaşvari sau Vlad Morar, la karate ne mândrim cu multiplul campion mondial şi european Călin Marincaş, la  atletism o avem pe Paula Todoran, iar la box pe Adrian Popuţea, cel care este cel mai reprezentativ pugilist al judeţului nostru.

Şi la volei ne putem mândri – fără doar şi poate cu Adrian Gontariu şi Nneka Onyejekwe – şi tot la un sport de echipă, la unul mai deosebit – la polo, Sălajul se mândreşte cu Tiberiu Negrean. Provenit dintr-o familie din comuna Buciumi, Negrean s-a născut la data de 1 septembrie 1988 în Cluj-Napoca, însă primii 5 ani din viaţă i-a petrecut pe meleaguri sălăjene, la Buciumi, înainte de a se muta cu familia la Cluj.

Un control medical i-a schimbat viaţa

Totuşi, poloul este un sport nu foarte îndrăgit la noi şi cu siguranţă nu unul foarte mediatizat. De aceea ne-am întrebat cum a ajuns un puşti cu originile în Buciumi să practice acest sport. Pentru a ne lămuri asupra acestui aspect, am luat legătura chiar cu celebrul poloist.

Ceea ce ne-a mărturisit Tiberiu Negrean este o poveste de viaţă ce poate fi legată de destin, în cazul amatorilor de acest subiect. Astfel, tânărul cu origini sălăjene a ajuns să practice acest sport în urma unui control medical!?

“Aveam probleme cu spatele când eram mic şi în urma unui control medical aveam doar două opţiuni: să port corset sau să fac înot. Am ales cea de-a doua variantă, iar la doi ani distanţă am luat şi primul contact cu poloul. O echipă făcea antrenamente la acelaşi bazin la care înotam şi pur şi simplu mi-a plăcut acest sport”, îşi aminteşte Tiberiu Negrean.

Este vorba despre CSS Viitorul Cluj, echipă la care a fost legitimat la vârsta de 10 ani şi cu care a participat la primul turneu. “În ‘98 am participat la primul turneu de copii şi juniori, unde am cucerit şi prima medalie. Aşa a început totul”, ne mărturiseşte sportivul cu origini în Buciumi.

La 12 ani a ajuns la Steaua Bucureşti

Chiar dacă avea o vârstă încă fragedă şi practica de puţin timp acest sport, calităţile de care dădea dovadă Tiberiu Negrean erau ieşite din comun, iar mulţi îi prevedeau un viitor mare tânărului. Astfel, în anul 2000, în urma unui turneu naţional la care a participat alături de CSS Viitorul Cluj, Negrean a fost remarcat de antrenorul Cătălin Turianu, cel care şi l-a dorit foarte mult la Steaua Bucureşti.

Sigur, la vârsta de 12 ani e foarte greu să faci pasul la o echipă titrată şi să se muţi în Bucureşti. Era o decizie importantă, însă pentru a continua  performanţa, era necesar acest pas în cariera sa.

“Aveam 12 ani când am fost dorit de Steaua. Am vorbit şi cu părinţii şi am decissă fac acest pas. Astfel, pe 8 octombrie 2000 m-am mutat definitiv în Bucureşti. Nu mi-a fost greu să mă adaptez, cel puţin din punct de vedere al şcolii, iar în primele trei luni am stat într-un cămin al clubului. Ulterior, am avut posibilitatea să-mi cumpăr un apartament, unde am reuşit să stau cu cineva care m-a îngrijit. Asta până la vârsta de 16 ani, de când am început să mă gospodăresc singur”, ne spune Tiberiu Negrean.

Astfel, deşi a ajuns în Bucureşti la o vârstă fragedă, tânărul nu s-a lăsat vrăjit de atracţiile capitalei şi a continuat să îşi vadă de propriul drum, dând dovadă de ambiţie, seriozitate şi multă dăruinţă, trei dintre calităţile principale de care trebuie să dai dovadă pentru a reuşi să ajungi şi la performanţă.

La 15 ani a debutat deja în Divizia A!

După trei ani petrecuţi la Steaua Bucureşti, visul lui Tiberiu Negrean a devenit realitate, iar tot efortul depus şi sacrificiile pe care le-a făcut au început să dea roade.

Prin urmare, la vârsta de doar 15 ani, talentatul poloist debuta în Divizia A, la Voinţa Cluj, având dublă legitimare cu juniorii Stelei. În primul său sezon la seniori, a impresionat şi şi-a ajutat echipa să termine pe un onorabil loc 5, deşi la Voinţa evolua foarte mulţi tineri de la Naţionala de tineret.

Titlul de golgheter şi medalie de bronz, la Rapid Bucureşti

După doi ani petrecuţi la echipa clujeană, la vârsta de 17 ani, talentatul poloist făcea pasul către Rapid Bucureşti. În Giuleşti avea să înceapă şi adevărata lui asceniune şi primele trofee din carieră.

Astfel, în cel de-al doilea sezon la Rapid s-a clasat pe locul 3, cucerind medaliile de bronz în Divizia A. Totodată, Tiberiu Negrean avea să devină şi golgheterul campionatului României!

În 2007 a revenit la Steaua

Deşi scurtă, perioada de la Rapid a fost una bună, Cu toate acestea, în anul 2007 a ales să revină la Steaua – prima sa dragoste, echipă pentru care avea să joace pentru prima dată la nivelul seniorilor. Impactul a fost unul imediat, iar scopul era cucerirea primului său titlu naţional.

Din păcate, această performanţă nu a fost reuşită, deoarece clubul “roş-albastru” s-a clasat pe locul 2  în cele două sezoane petrecute acolo de Negrean.

La vârsta de 21 de ani, sportivul schimba din nou echipa, ademenit fiind de oferta celor de la CSM Oradea, dar şi de posibilitatea de a fi mult mai aproape de casă, atât de Cluj-Napoca, cât şi de meleagurile liniştitoarea din Buciumi.

Dublu campion naţional şi pasul către cel mai important campionat din lume

Decizia de a veni la Oradea s-a dovedit a fi cea mai bună din carieră, cel puţin din punct de vedere al trofeelor pe care avea să le cucerească la clubul bihorean. Astfel, în sezonul 2009 – 2010, Tiberiu Negrean avea să-şi continue ascensiunea sa personală, cât şi la nivelul echipelor de club.

Prin urmare, în primul sezon petrecut la clubul bihorean,  Negrean avea să devină campion al României în premieră! Mai mult de atât, poloistul a continuat să impresioneze şi i-a ajutat pe orădenii în următorul sezon să-şi păstreze titlul de campioni.

După două trofee importante în care Negrean a strălucit, ofertele de la cluburi puternice de “afară” nu aveau cum să lipsească. Astfel, în 2011, sportivul a făcut pasul către cel mai puternic campionat de polo din lume, cel al Ungariei. Echipa care l-a convins pe Negrean să plece în campionatul ţării vecine a fost Szolnoki Vízilabda Sport Club. Chiar dacă a schimbat ţara şi campionatul, cariera sa a cunoscut o continuitate şi românul a impresionat şi peste graniţe.

Chiar juca în cel mai puternic campionat din lume, Negrean a continuat să adune trofee! Astfel, în cel de-al doilea sezon în Ungaria, el a reuşit să dispute finala campionatului, precum şi al Cupei Ungariei, din păcate, amândouă pierdute.

Încă 2 titluri naţionale cu CSM Oradea

După două medalii preţioase de argint cucerite în Ungaria, Negrean a revenit în anul 2013 la CSM Oradea, pentru care avea să evolueze în următorii patru ani, timp în care a condus echipa bihoreană spre alte două titluri naţionale şi două locuri secunde.

Mai mult, în a doua sa perioadă petrecută la Oradea, a reuşit şi o performanţă istorică, reuşind să ajungă cu CSM până în finala LEN EuroCup! Din păcate, ultimul act a fost pierdut de orădeni împotriva maghiarilor de la Ferencvaros, însă fără doar şi poate, performanţa este cea mai mare performanţă a unei echipe româneşti după 1990. De altfel, CSM Oradea a devenit doar a treia echipă românească care a disputat o finală de cupă europeană, după Dinamo (Cupa Campionilor Europeni – 1968) şi Crişul Oradea (Cupa Cupelor – 1982).

Golgheterul României de două ori!

De-a lungul anilor petrecuţi în campionatul românesc, Negrean a reuşit să strângă nu mai puţin de două titluri de golgheter, precum şi de patru ori titlul de cel mai tehnic jucător, iar în 2013 a fost desemnat cel mai jucător din campionatul intern.

“În anii în care am evoluat în campionatul României am strâns mai multe titluri individuale, dar sincer, nu pun preţ pe aceste trofee. Prefer ca echipa la care evoluez să îşi atingă ţelul şi obiectivele şi nu contează cine înscrie sau cine pasează, contează grupul. Până la urmă, de asta suntem echipă. Dacă alegeam sporturi individuale, mergeam la tenis”, a spus Tiberiu Negrean pentru Sportul Sălăjean.

A plecat în Germania şi s-a duelat cu fostele echipe în Liga Campionilor

În vara anului 2017, după patru ani frumoşi în care a strâns două titluri naţionale, două medalii naţionale de argint, precum şi medalia de argint în LEN EuroCup, Tiberiu Negrean se despărţea de CSM Oradea, destinaţia sa fiind campioana Germaniei – Wasserfreunde Spandau 04 Berlin.

Alături de “nemţi”, Negrean a participat în Liga Campionilor, iar în faza grupelor a fost nevoit să joace împotriva celor de la Steaua Bucureşti, dar şi a celor de la Szolnok.

În duelul cu românii, Negrean chiar a adus victoria în tabăra echipei sale, după un gol reuşit în ultima secundă! Cu Spandau 04 Berlin, românul a reuşit să ajungă între primele 8 echipe în Liga Campionilor.

Tibi Negrean: “De departe, campionatul din Ungaria este cel mai puternic din lume”

Având deja experienţe în trei campionate diferite, valorosul poloist şi-a putut forma o părere şi a ajuns la aceeaşi concluzie la care au ajuns şi specialiştii, în Ungaria este cel mai puternic campionat din lume, în care evoluează cei mai valoroşi jucători ai lumii.

“Am evoluat în trei campionate diferite, dar de departe în Ungaria este cel mai puternic campionat din lume. Dacă ar fi să comparăm cu fotbalul, campionatul de polo din Ungaria ar fi precum cele din Spania şi Anglia de la fotbal, unde sunt toţi cei mai buni jucători din lume. Pe lângă faptul că au mai multe divizii, prima ligă este alcătuită de 16 echipe, iar cel puţin primele 10 sunt de un nivel apropiat şi fiecare poate să bată pe fiecare. Nu se compară nici cu România, nici cu Germania”, spune poloistul în vârstă de 29 de ani.

De ziua sa a debutat la Naţională

Un talent ca al său nu avea cum să treacă nevăzut şi de către selecţionerul echipei naţionale a României. Astfel, Vlad Hagiu l-a promovat la echipa de seniori exact în ziua în care a împlinit 18 ani. Selecţionerul i-a făcut acest cadou în cadrul partidelor din turneele oficiale de la Europene.

“Am debutat în turneele oficiale de la Campionatul European din 2006 de la Belgrad, chiar de ziua mea, pe 1 septembrie, şi aceea a fost şi cea mai bună performanţă din istoria poloului românesc – un loc 4, după ce am pierdut duelul pentru medalia de bronz. Acela a fost momentul în care am început să joc în Naţională,  iar de atunci sunt constant titular”, îşi aminteşte Tiberiu Negrean.

Cu Naţională a strâns amintiri frumoase pe care le va păstra toată viaţa, iar momentul debutului cu siguranţă nu îl va uita, mai ales dacă luăm în considerare circumstaneţele în care a avut loc. Totuşi, cele mai frumoase momente au fost – fără doar şi poate – cele petrecute la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra.

“Una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le-am avut a fost debutul din 2006. Au fost momente frumoase şi la Mondialele din 2007 şi 2009, când am luat locul 7 – o performanţă notabilă, dar punctul culminant a fost turneul de calificare pentru Olimpiada din 2012 de la Londra. Turneul de calificare a fost ca şi un mini Campionat Mondial, unde am reuşit să accedem în primele 4 echipe şi am obţinut biletele pentru mult dorita Olimpiadă. Majoritatea poloiştilor îşi calculează cariera pe cicluri olimpice. Pentru mine, atunci a fost momentul de vârf al carierei. Am făcut o figură frumoasă şi la Jocurile Olimpice. Am reuşit chiar cel mai spectaculos meci de la Olimpiadă împotriva Ungariei,  după un duel spectaculos pe care l-am pierdut, 15 – 17, dar a fost meciul cu cele mai multe goluri”, spune valorosul poloist.

Buciumi, locul de relaxare

Primii 5 ani din viaţă, Tibi Negrean i-a petrecut în comuna sălăjeană, având în vedere că familia sa este de acolo. Însă, de fiecare dată când a avut posibilitatea, Negrean a revenit cu drag în judeţul Sălaj pentru a se relaxa şi a petrece timpul liber într-un mod plăcut, mai ales că peisajul din comuna Buciumi este unul superb. Mai mult, în această perioadă, Tibi chiar lucrează la construcţia unei cabane la Buciumi, pe terenul bunicului său, iar în momentul în care va pune punct carierei sportive, să poată reveni pe meleagurile sălăjene.

“Anul trecut am decis să vin pe meleagurile unde am copilărit şi bunicul mi-a dat acceptul să îmi construiesc o cabană. Iniţial am dorit să contruiesc un foişor şi să plantez o livadă de pomi şi anul acesta să închid foişorul şi să contruiesc o căbănuţă, unde să putem şi înnopta când venim la Buciumi. O să vin în Sălaj tot timpul, iar după ce termin cu sportul, la Buciumi o să fie un punct de relaxare, unde să îmi petrec timpul şi să desfăşor activităţi care mă fac fericit. 25 la sută sunt sălăjean, aici am copilărit în primii 5 ani din viaţă. Nu sunt în totalitate sălăjean, dar cu siguranţă am şi sânge de sălăjean în mine”, a subliniat sportivul.

În încheiere, Tiberiu Negrean le-a transmis şi un mesaj tinerilor care doresc să practice acest sport, precum şi părinţilor care vor să-şi îndemne copiii spre practicarea acestuia.

“Din păcate, poloul nu este un sport foarte mediatizat, iar în prezent chiar nu mai este deloc, dar le transmit părinţilor să-şi ducă copiii cu încredere la înot şi la polo pentru că este un sport care îi disciplinează, le formează un corp frumos, e un sport sănătos şi cu siguranţă nu vor avea nimic de pierdut dacă vor îl vor alege”, a încheiat multipul campion la polo.

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ALTE SPORTURI