Connect with us

Editorial

EDITORIAL: România vrea să importe în loc să-şi păstreze valorile

Populaţia României este în continuă scădere. Românii nu mai prea fac copii şi tot mai mulţi pleacă peste graniţe să-şi facă un viitor, iar politicienii români nu fac nimic pentru a stopa aceste probleme.

Natalitatea nu este încurajată, iar de stoparea emigrării nici nu poate fi vorba. Acestea nu sunt însă singurele probleme ale românilor. Problemele sunt multiple, dar aş vrea să mă opresc la cea care afectează şi sportul românesc.

În competiţiile naţionale din România sunt angrenaţi tot mai mulţi sportivi străini, iar cei români se văd nevoiţi să plece şi ei peste hotare sau să renunţe la activitatea de performanţă pentru că nu mai sunt incluşi în loturile cluburilor pe care le reprezintă, fapt care reduce astfel drastic aria de selecţie pentru loturile naţionale.

O altă problemă este aceea a tinerilor plecaţi în afara graniţelor ţării pentru a-şi clădi un viitor mai bun acolo.

Majoritatea au reuşit să-şi întemeieze familii, iar copiii lor fac sport şi concurează în competiţii la diferite discipline sportive. Din păcate, cel puţin pentru cei care se află în Statele Unite ale Americii, pentru obţinerea cetăţeniei române a copiilor, procesul este extrem de complicat şi necesită irosirea a câtorva zile de muncă, proces care în mod normal ar trebui să fie extrem de simplu.

Am cunoscut un caz concret în care un părinte a mers la Consulat în Chicago pentru a solicita şi cetăţenia română pentru copilul său, însă la aflarea tuturor actelor necesare şi a timpului pe care era nevoit să-l irosească pentru a-şi duce la bun sfârşit dorinţa a renunţat şi a decis să facă acest lucru în România.

Sosit în ţară pentru o vacanţă de 2 săptămâni, tânărul părinte a realizat şi aici că pentru a obţine cetăţenia română pentru copilul său este nevoit să-şi irosească toată vacanţa doar pentru a obţine un drept simplu şi normal al copilului său.

Omul a renunţat într-un final cu speranţa că poate, într-o zi, lucrurile o să intre pe făgaşul normal şi o să poată să obţină cetăţenia română pentru copil în câteva minute, nu ore sau zile.

Cu astfel de birocraţii cu care se confruntă românii care trăiesc în străinătate ţara noastră pierde oameni valoroşi, atât în domeniul sportului, cât şi al ştiinţelor, muzicii şi aşa mai departe.

Este trist ceea ce se întâmplă şi am scris aceste rânduri în speranţa că unul din aleşii judeţului care ne reprezintă în parlament o să studieze adânc această temă şi să propună simplificarea acordării cetăţeniei pentru copiii născuţi în străinătate din părinţi 100% români.

Având în vedere că suntem în anul Centenarului nu pot decât să-mi doresc să văd o Românie unită.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial