Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Doh – 680 de ani de atestare documentară. FOTO şi VIDEO


Tradiţia ocupă un loc de cinste în localitatea Doh. Fiii satului sunt uniţi pentru a promova valorile şi obiceiurile strămoşeşti, dar şi pentru a sprijini locuitorii rămaşi în cocheta aşezare. Recent, ei s-au reîntâlnit cu drag cu ocazia celei de a XV-a ediţie a evenimentului “Întâlnirea Fiilor Satului DOH”, organizat de Asociaţia Fiii Satului Doh şi Primăria comunei Măerişte, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă Sălaj


Satul Doh este situat în partea de apus a judeţului Sălaj, fiind aşezat pe un platou la o altitudine de 280 de metri, având o suprafaţă de 1060 hectare. Prima atestare documentară este din anul 1338 sub numele de Doh. Alte atestări documentare provin din anii 1547 praedium Doh, 1609 Dobbtelke, Dohtelke, 1733 Dohul, 1750 Dohh, 1850 Dohu, 1854 Doh, 1900 Doh, 1930 Doh, 1966 Doh.

Un eveniment important din istoria satului a avut loc în anul 1532 când rămăşiţele lui Ioan Kemezi – proprietarul Dohului, au fost vândute domnitorului Ardealului, Ioan Bathorz, care era stabilit la acea vreme în Cetatea din Şimleu Silvaniei.

După 1795, averea satului aparţinea de Tăşnad, fiind considerată avere imperial a curţii de la Viena. În 1806 în Doh trăia o familie nobilă, 18 nemeşi şi 6 familii de iobagi. Biserica de piatră din sat era Greco-catolică şi a fost zidită în 1868, iar şcoala datează din 1894. În 1895 în Doh erau 134 de case. În 1914 comuna rămâne fără învăţător până în 1921.

Trebuie amintit că la Doh există şi un sit arheologic numit “La izvoare”. Situl a fost descoperit în 1979 în contextul unor lucrări de amenajare a unei plantaţii de viţă-de-vie de către lucrătorii CAP-ului. Cele mai vechi urme de locuire din sat datează din mileniul al V-lea î.Hr. S-au descoperit materiale din perioada neolitcă ce constau în fragmente ceramic decorate cu bitum, dar şi unelte din piatră şlefuite şi câteva lame din obsidian.

Din epoca bronzului au fost descoperite vase de ceramică precum şi obiecte mărunte din bronz. Ultima etapă de locuire a sitului arheologic datează din secolele III – IV şi aparţine unei comunităţi de daci liberi, care vieţuiau în afara Imperiului Roman.

Cuvântul care dă numele loclaităţii se consideră a fi de origine slavă şi înseamnă “păcură de uns roţile carului”. Conform Dicţionarului Etimologic al Localităţilor din Județul Sălaj, denumirea actuală a fost dată deoarece la Doh era locul unde se ducea păcura de uns roţile carului şi de unde se distribuia aceasta pentru satele din împrejurimi.

Pe dealurile ce străjuiesc două comune mari din Sălaj – Sărmăşag şi Bobota – într-un pitoresc care şi-a păstrat autenticitatea, îşi duc traiul 222 de suflete. Ei sunt cei care au mai rămas în satul Doh, un sat lăsat de la Dumnezeu ca un exemplu de frumuseţe a locului şi a oamenilor.

Am ajuns la Doh cu prilejul unei sărbători în care şi-au dat întâlnire toţi fiii satului. Încă de când am intrat în sat ne-a surprins să vedem la fiecare poartă câte un drapel tricolor, semn că dohenii sunt iubitori de neam şi ţară.

Ajuns la cea de-a XV-a ediţie, evenimentul “Înâlnirea Fiilor Satului Doh” a avut loc anul acesta în perioada 25-26 august şi a aniversat 680 de ani (1338 – 2018) de când a avut loc prima atestare documentară.

Dohenii îşi iubesc tradiţia, iar din anul 2004 încoace îşi serbează cu mândrie şi bucurie “Întâlnirea Fiilor Satului Doh”. Pentru ca lucrurile să fie făcute ca la carte, dohenii şi-au constituit Asociaţia “Fiii Satului Doh”, prin interermediul căreia doresc să promoveze valorile strămoşeşti, obiceiurile şi tradiţiile de pe aceste frumoase meleaguri, portul şi aşezămintele moştenite de la moşii şi strămoşii lor.

Frumosul eveniment a fost organizat de Asociaţia “Fiii Satului Doh” şi Primăria comunei Măerişte, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă Sălaj. Încă de la intrarea în localitatea Doh – o aşezare cu puţin peste 250 de suflete, se observă steaguri la fiecare gospodărie, câteva dintre case fiind foarte vechi, parcă de acum 100 de ani, cu porţi mari, din lemn, sculptate cu motive tradiţionate, încercate de trecerea timpului.

Activităţile organizate cu ocazia evenimentului “Întâlnirea Fiilor Satului Doh” au început sâmbătă de la ora 13.00, când un grup de localnici, însoţiţi de părintele din Doh – Dorel Tulbure, s-au adunat pentru o ceremonie religioasă în cimitirul din sat, aflat la intrarea în Doh.

A fost inaugurată șura reconstruită în această vară

De la ora 14.00 a urmat vizitarea casei tradiţionale din sat şi degustarea de produse tradiţionale. Un adevărat muzeu, care atrage anual mulţimi de turişti, casa tradiţională are trei încăperi. Înăuntru, peste tot, sunt expuse obiecte vechi, de la micile ulcele şi farfurii de lut cu motive florale, însoţite de ştergarele făcute parcă acum un 100 de ani, până la războiul de ţesut, cu care, probabil, au fost realizate.

La intrare se găseşte o prispă lungă, cât e casa. Vizavi se află şura de lemn, proaspăt reconstruită, cu un aer arhaic în construcţia acesteia. Pentrul realizarea acesteia, s-a implicat şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, iar directorul Daniel Săuca a fost prezent cu ocazia inaugurării.

Poarta din lemn de la intrare îţi indică, de departe, că în spatele acesteia se găseşte o gospodărie din alte timpuri. În curte, ai ocazia să vezi o fântână, un găinar, o căruţă de lemn, un plug, toate acestea realizând o atmosferă simplă şi liniştită de pe vremea bunicilor şi străbunicilor noştri.

Parcă conservată de acum un veac, casa a adunat o mulţime de săteni, locuitori născuţi şi crescuţi pe aceste meleaguri frumoase, dar care, mulţi dintre ei sunt stabiliţi departe, unii chiar şi peste graniţele ţării. Veniţi cu familia, cu nostalgia revederii acestor locuri dragi, cu emoţia reîntâlnirii cu rudeniile şi cu prietenii lor. Poate s-ar fi reîntors oricum, dar acest evenimet le dă ocazia să vină toţi deodată, să se reîntâlnească şi să depene amintiri frumoase, ce-şi găsesc un loc aparte în sufletul lor.

Nu a fost curent… dar a fost ploaie

Încet-încet, cerul s-a întunecat şi au început să ploaie în reprize, care însă nu i-a împiedicat pe doheni să se bucure de acest eveniment special. La un moment dat, localitatea Doh a rămas fără curent electric, cu toţi sperând că această pană să nu dureze mult, pentru a nu da peste cap derularea evenimentelor.

Deschiderea oficială a avut loc undeva după ora 17.00, când lumea s-a adunat în curtea şcolii. Curentul electric a întârziat să apară, iar cei de la dispecerat i-au spus primarului Vasile Lazăr că statia de curent de 110 kv de la Sărmăşag a fost avariată în urma unui trăznet şi că echipa de intervenţie este plecată în teren pentru a remedierea defecţiunii, dar acesta poate dura şi până la 4-5 ore!?

În aceste condiţii, nu s-a mai aşteptat revenirea curentului şi, pe ploaiea care s-a încăpăţânat să cearnă peste bătrâna localitate, a început derularea evenimentelor de pe scena din curtea şcolii. Scena a fost amenajată cu motive tradiţionale, cu ştergare şi covoare de pe vremea bunicilor, cu flori şi baloţi de fân, inducând o atmosfertă de pe vremea copilăriei celor veniţi în cârjă să participe la eveniment.

Nefiind curent, instalaţiile de sonorizare nu au mai fost montate, dar s-a folosit o staţie portabilă cu microfon, care s-a dovedit foarte utilă. Întrucât locuitorii de pe aceste meleaguri sunt cuprinşi de credinţă, totul a început cu o rugăciune şi cu un mesaj divin ce a insuflat bucurie şi speranţă, transmis de preotul Dorel Tulbure.

Vasile Lazăr – primarul comunei Măerişte: “Sunteţi oameni care faceţi lucruri bune”

Prezent la eveniment, primarul comunei Măerişte – Vasile Lazăr, le-a adresat un frumos şi călduros mesaj dohenilor: “Vreau să vă felicit, ca şi de fiecare dată, pentru această iniţiativă, pentru felul frumos în care dumneavoastră, oameni harnici şi vrednici din satul Doh, ştiţi să vă respectaţi şi ştiţi să vă iubiţi. Trăim, din păcate, într-o societate profund divizată, unde auzim mai mult despre lucruri mai puţin plăcute. Voi sunteţi oameni care faceţi lucruri bune şi vă spun şi vă îndemn că tot binele pe care îl faceţi se întoarce înzecit asupra dumneavoastră, pentru că forţele divine care guvernează acest univers, aceasta generează: binele se întoarce cu bine, frumosul cu frumos, şi lucrurile bune să se adune. Dragii mei, vreau să vă transmit un salut de la prietenul meu – deputatul Lucian Bode, care nu a putut, cum se spune, din binecuvântate pricini, să fie în mijlocul nostru. Vă transmite însă un salut şi vă transmite că aveţi un loc special în inima lui. Este un moment aniversar, 680 de ani de la prima atestare documentară, 100 de ani de la Marea Unire. Vă doresc să vă simţiţi bine în aceste zile”, a fost discursul primarului comunei, care a primit călduroase aplauze de la toţi cei prezenţi.

Sergiu Panie – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj: “Sper ca în toamnă să înceapă lucrările de asfaltare a drumului Măerişte – Doh – Dumuslău”

Invitat special la evenimentul, Sergiu Panie – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj – a transmis şi el un mesaj comunitaţii din Doh. “Vreau să vă urez şi eu un sincer “La Mulţi Ani” în primul rând pentru că sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, când înaintaşii noştri au făcut tot de au putut ei ca să fie uniţi şi să avem o ţară care se numeşte România. De asemenea, “La Mulţi Ani” pentru comunitatea dumneavoastră şi vreau să vă felicit pentru efortul depus. Doresc să mulţumesc organizatorilor, în special domnului profesor Ioan Leitan, care – de fiecare dată – a încercat să militeze şi să ducă această activitate şi această organizare într-un sentiment, aş spune eu, chiar patriotic, pentru o comunitate ca şi cea a dumneavoastră. Prezenţa mea aici este tot datorită acestor colegi, a domnului părinte, a domnului primar şi a colegilor din organizaţia locală. Cu această ocazie, am dorit să clarific şi problema Drumului Judeţean 110 Măerişte – Doh – Dumuslău. Aş vrea să amintesc câte lucruri importante, să vedeţi cum este situaţia. Cel mai important aspect privind acest proiect de infrastructură locală şi judeţeană este asimilarea finanţării, care s-a asigurat de către Guvernul României prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Ea este în valoare de 30.000.000 RON şi este contractul semnat de Consiliul Judeţean Sălaj în iarna anului trecut. De atunci şi până acum au început toate procedurile privind achiziţia publică de proiectare şi execuţie a acestei lucrări, iar săptămâna viitoare vom avea raportul final. Dacă asupra acestui raport, în termen de 10 zile, nu se va depune altă contestaţie, probabil că în data de 10 septembrie se va semna contractul de proiectare şi execuţie. Sper din suflet ca în toamna acestui an să începem lucrările la proiect, pe care împreună cu autoritatea locală, ne-am dorit să fie realizat”, a spus Sergiu Panie.

Foc de artificii deasupra Dohului

Programul a continuat cu un moment artistic susţinut de Ansamblul Folcloric “Poieniţa” din Cehu Silvaniei şi Ansamblul Folcloric “Bujorii” din Cehu Silvaniei, care au încins atmosfera şi au creat bună dispoziţie în rândul spectatorilor ce stăteau de ploaie la mesele de sub corturile instalate în curtea şcolii. După lăsarea întunericului, cei prezenţi s-au putut bucura de un frumos foc de artificii, ce a luminat cerul de deasupra acestei minunate aşezări.

Fotbal, minifotbal şi tenis de masă

Duminică, a avut loc slujba religioasă, cu o prezenţă vădit mai mare decât de obicei, urmată de competiţii sportive, unde iubitorii de mişcare s-au putut bucura de competiţii de fotbal, minifotbal şi tenis de masă.
Evenimentul s-a încheiat cu balul organizatorilor, dar şi cu speranţa revenirii, cu ocazia următoarei ediţii, într-un număr cât mai mare.

“Sunt bucuros că şi în acest an am reuşit să organizăm o nouă ediţie a “Întâlnirii Fiilor Satului Doh”, ajungând la a XV-a ediţie. Fără a fi un motiv de laudă, spun cu toată sinceritatea că nu a fost un lucru uşor, deoarece doar un număr mic de persoane ne-am implicat în organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment. Vreau să le mulţumesc celor care ne-au fost alături şi în primul rând Comitetului director, în special domnilor Gheorghe Tomolea – vicepreşedinte, şi lui Florin Astâş – secretarul executiv al asociaţiei, care au dus greul tuturor activităţilor din acest an. Am fost plăcut impresionat de numărul relativ mare a celor care au fost prezenţi la inaugurarea investiţiei de la casa tradiţională a satului, mai exact a şurii, precum şi de numărul celor prezenţi la deschiderea oficială a activităţilor prilejuite de acest eveniment. Mulţumirile mele se îndreaptă şi către partenerii deja tradiţionali, respectiv Consiliul Local şi Primăria comunei Măerişte şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Doresc să-i mulţumesc lui Sergiu Panie – vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Sălaj, care a participat din nou la sărbătorarea noastră, dându-ne asigurări că investiţia Asfaltare a Drumului Judeţean Măerişte-Doh este în grafic, ceea ce a făcut ca oamenii să aştepte cu încredere că obiectivul se va realiza. Cu toate că ne este greu, suntem hotărâţi ca şi pe viitor să organizăm o serie de manifestări care să vină în sprijinul promovării şi ridicării bunăstării locuitorilor din satul Doh”, ne-a declarat profesorul Ioan Leitan, preşedinte al Asociaţiei “Fiii Satului Doh”.

Scriitorul Vasile Radu Ghenceanu s-a născut în satul Doh

Pe 17 mai 1939 s-a născut la Doh scriitorul Vasile Radu Ghenceanu. El a fost un scriitor şi jurnalist român, membru în Uniunea Scriitorilor din România. A fost director al Teatrului Dramatic din Baia Mare. Ghenceanu s-a impus în conştiinţa publică îndeosebi prin activitatea sa de gazetar desfăşurată în paginile cotidianului Graiul Maramureşului din Baia Mare. Vasile Radu Ghenceanu s-a stins din viaţă după o lungă şi grea suferinţă.
El este considerat unul dintre cei mai de seamă fii ai satului.

Printre lucrările lui se numără: Cântece pentru inimă tânără, 1967; Cartea literelor mari, 1970 (5 ediţii); Ora locală, 1978; Paralele şi memorie, jurnal, 1992; Vindecarea de melancolie, Editura Gutinul Baia Mare, 1996; Însemnaţi de uitare, poeme; 1997; Grădinile din fereastră sau călătoria ca stare de spirit, jurnal, 1998; O viaţă pentru muzică (Convorbiri cu Ion Săcăleanu), 1999; Dreptul la singurătate. Scriitor la ziar, eseuri, comentarii, cronici, interviuri, 2001; Complexul de egalitate, poeme, 2002; Comentarii de sâmbătă, eseuri, 2004.

Atleta Ioana Dan este fiu a satului

Ioana Dan a fost o mare sportivă cu care Sălajul se mândreşte. Ea este originară din satul Doh şi a început activitatea la Şcoala Gimnazială din Măerişte!

Depistată şi promovată la CSS Zalău de profesorul Radu Rus, talentata sportivă a cucerit pentru clubul de la poalele Meseşului nu mai puţin de 10 medalii la Campionatele Naţionale de junioare şi tineret! Pe plan european, ea a participat la Campionatul European de juniori de la Tallin (2011), dar a cucerit şi medalia de argint cu echipa României, la Campionatul Mondial de alergare montană de la Tirana (2011)!

Ca şi senioară, Ioana Dan a fost legitimată la CSA Steaua Bucureşti, de unde s-a şi retras din activitate, deşi mai avea multe de arătat în atletismul naţional şi internaţional.

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj