Connect with us

ATLETISM

EDITORIAL. Ignorarea sălăjenilor valoroşi este una din principalele probleme care mă preocupă

Cu toate că foarte probabil mă repet, nu pot să nu readuc în discuţie ignorarea de care ”se bucură” Robert Parge.

Cu lipsă de modestie trebuie să menţionez faptul că m-am confruntat cu această ignorare în mod personal, în urmă cu exact 10 ani, în anul în care m-i s-a spus că nu intru în vederile antrenorului secţiei de atletism de la Clubul Sportiv Municipal Zalău, iar mai apoi, la nici trei săptămâni distanţă am cucerit medalia de argint în cursa de maraton din cadrul Campionatului Naţional de Maraton rezervat seniorilor.

La zece ani distanţă nu s-a schimbat nimic. Atleţii sălăjeni de valoare renunţă la atletism sau pleacă să reprezinte cluburi din judeţele învecinate.

După Paul Parnău de la Liceul Sportiv ”Avram Iancu”  Zalău sau Raul Crecan de la CSS Zalău, ambii medaliaţi în cadrul competiţiilor naţionale de juniori, un alt atlet sălăjean de certă valoare s-a văzut nevoit să aleagă ”exilul” pentru a-şi continua activitatea sportivă. Dacă primii doi sportivi amintiţi aici au ales partea mai uşoară şi au renunţat total sau parţial la activitatea de performanţă, Robert Parge a continuat şi continuă să practice atletismul la cel mai înalt nivel şi a devenit unul din cei mai cunoscuţi atleţi ai momentului din ţara noastră.

Atletul stabileşte record după record şi se bucură de atenţia a mai multor cluburi din ţară care îi fac oferte de transfer tentante. Cluburi puternice din România îi fac cu ochiul lui Parge, dar nu şi cluburile sportive din Sălaj. Ce este adevărat, nu prea sunt cluburi cu secţii de atletism (seniori) în Sălaj, dar totuşi există câteva şi este trist că nu se găseşte o soluţie pentru a ne aduce valorile acasă,

Soluţii ar fi şi sunt destul de simple, dar trebuie şi bună intenţie. Cu siguranţă sportivul nu o să vină să se antreneze în permanenţă pe pista jalnică a Stadionului Municipal din Zalău, dar important este ca sportivul să alerge pentru oraşul natal. Soluţii ar exista şi sunt destul de simple dacă există bună intenţie, trebuie doar să se dorească cu adevărat acest lucru. Din păcate, la noi nu primează aceste lucruri şi continuăm să investim în echipe care aduc jucători de peste hotare şi să plătim salarii unor sportivi care nu au nimic de-a face cu Zalăul. Trist şi adevărat. Păcat! Păcat că ne alungăm valorile şi apoi ne întrebăm de ce pleacă românii din ţară.

Nu ştiu cât semnale de alarmă mai trebuie trase, dar o să atrag atenţia asupra acestor lucruri mereu, pentru că, caracterul de maratonist nu mă lasă să abandonez cursa.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ATLETISM