Connect with us

ARTE MARTIALE

FOTO. Cristian Bolduţ a mai adăugat un ”DAN” centurii sale


Artele marțiale sunt ramura sportivă care aduc mereu imagine pozitivă județului Sălaj. Recent, în Bulgaria, cel mai renumit practicant  de kyokushin din județ a reușit să impresioneze din nou și a trecut cu ”brio” examentul de grad


Localitatea Kamchia – Varna din Bulgaria a fost în perioada 8-13 iulie gazda ”International Summer Camp”, un stagiu internaţional  de pregătire în karate kyokushin.

Stagiul a fost organizat de Federaţia Bulgară de Karate Kyokushin şi a adunat  sub acelaşi acoperiş 500 de practicanţi de kyokushin din 12 ţări: Belgia, Bulgaria,  Croaţia, Danemarca, Japonia, Moldova, Olanda, Polonia, Spania,  Statele Unite ale Americii, Ucraina şi bineînţeles din România. Delegaţia din ţara noastră a fost alcătuită din 5 personae: două din Bistriţa, una din Arad, una din Sibiu şi reprezentantul Sălajului, Cristian Bolduţ de la CS Vidalis Zalău.

Potrivit informaţiilor furnizate de Cristian Bolduţ, scopul acestor stagii de mare anvergură  este în general acela de a aduna împreună practicanţi din cât mai multe ţări şi a prezenta tehnicile specifice karateului kyokushin într-un mod unitar, pentru ca toţi practicanţii acestei arte să poată să se antreneze după un model bine stabilit.

La finalul stagiului, doritorii care au intenţionat să obţină grade superioare celor deţinute până în momentul respectiv au avut şansa de a susţine examene pentru centura neagră 1, 2, 3 sau 4 dan.

Revenind la stagiu să spunem că acesta a avut ca şi invitaţi 3 japonezi: Kenji Midori, nimeni altul decât preşedintele World Karate Organisation (WKO) – centura neagră – 8 dan în kyokushin; Norichika Tsukamoto – centura neagră – 5 dan, dublu campion mondial la categoría open în 1996 şi în 2011,  o legendă a acestei arte martiale deoarece în istoria kyokushin există doar 2 sportivi care au reuşit dubla la Campionatele Mondiale, Makoti Nakamura în  1979 şi 1984 şi Tsukamoto; respectiv Yoshikazu Koi – centura neagră – 5 dan, manager general al WKO.

Alături de cei trei reprezentanţi ai Japoniei, din partea European Karate Organisation (EKO) – au fost prezenţi: spaniolul Jesus Talan – centura neagră 6 dan, preşedintele comisiei tehnice, danezul Jan Bulow – centura neagră 7 dan, membru al comisiei tehnice şi polonezul Remigiusz Karpinski – centura neagră 6 dan, de asemenea membru al comisiei tehnice a EKO.

”Stagiul acesta a beneficiat de cel mai înalt nivel tehnic, coordonatorii stagiului fiind printre cele mai mari nume în karate kyokushin şi având dreptul de examinare pentru 4 dan. Ca idee, gradul 4 dan poate fi dat, poţi da examen de 4 dan, doar cu comisia tehnică a Federatiei Europene sau cu comisia tehnică a Federatiei Mondiale, iar în cazul meu au fost prezente ambele, atat cea europeană cât şi cea mondială prin prezenţa maeştrilor japonezi” – ne-a precizat Cristian Bolduţ – antrenor şi sportiv la  CS Vidalis Zalău.

La finalul stagiului, Cristian a susţinut examenul pentru centura neagră – 4 dan, iar rezultatul a fost pozitiv.

”Partea frumoasă este că am fost felicitat de foarte multă lume, începând cu Kenji Midori, Tsukamoto, precum şi de  ceilalţi membri ai comisiei de examinare. În final nu pot să zic decât  că este o reuşită pentru mine, pentru Federaţia Română de Karate Kyokushin, prin faptul că am trecut acest examen cu brio şi că am demonstrat foarte clar că nivelul kyokushinului românesc este la cel mai înalt nivel în lume, mai ales că examneul l-am trecut fără să existe vreo obiecţie. Mai mult de atât, toţi membri comisiei de examinare m-au felicitat şi mi-au confirmat faptul că am avut o prestaţie foarte bună” – a mai afirmat Cristian Bolduţ.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ARTE MARTIALE