Connect with us

JUNIORI

Sălăjeanca Iulia Duma pregăteşte Balcaniada cu Naţionala Under16


După o selecţie riguroasă, talentata voleibalistă din Zalău a rămas într-un lot de 14 jucătoare, cu care România va ataca Balcaniada din Serbia


Dacă echipa de junioare de la LPS “Avram Iancu” Zalău s-a desfiinţat de ani buni, voleiul feminin din Sălaj a fost reprezentat de Nneka Onyejekwe.

Voleibalista cu tată nigerian şi cu mama originară din judeţul nostru este un super sportiv care a plecat din comuna Măerişte pentru ca apoi să ajungă pe culmile sportului, devenind una dintre cele mai bune române la fileu, câştigând mai multe titluri şi cupe în România, Elveţia şi Franţa, pentru ca în această vară să devină finalistă a Ligii Campionilor cu CS Volei Alba Blaj…

Iulia Duma are doar 14 ani, dar visează ca într-o zi îi va urma paşii idolului ei, Nneka Onyejekwe. Ajunsă de aproape trei ani la Centrul Naţional de Baia Mare, zălăuanca noastră a devenit una dintre remarcatele generaţiei 2004. Legitimată la CSS 2 CNE 2 Baia Mare, sălăjeanca este deja o piesă de bază a formaţiei conduse de Mircea Spătăcean.

În acest sezon, echipa maramureşeană a câştigat grupa şi a ajuns la turneul semifinal de la Braşov, acolo unde s-a clasat pe locul secund. Această poziţie le-a permis fetelor de la Baia Mare să ajungă în primele opt echipe din România, participând la turneul final de la Iaşi.

Iulia Duma: “Îmi doresc să-mi fac familia şi antrenorii mândri”

După terminarea campionatului,  Iulia Duma (n. 3 martie 2004, 178 cm) nu a avut prea multă vacanţă, deoarece pe data de 29 iunie ea a fost “prezent” la reunirea lotului naţional Under 16.

Reunirea lotului a avut loc la Nădlac, acolo unde reprezentativa condusă de antrenorii Dorin Varsandan (Nădlac) şi Radu Adrian Baghera (Bucureşti) pregăteşte Campionatul Balcanic din Serbia, programat în perioada 25 – 29 iulie, la Sombor.

Timp de 4 săptămâni “tricolorele” mici se află în stagiul de pregătire din micul orăşel din judeţul Arad, acolo unde selecţionerii vor să cristalizeze lotul cu care România vrea să facă o figură frumoasă la Balcaniada din Serbia, acolo unde vor mai participa Serbia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru şi Turcia.

Este posibil ca echipa care va câştiga competiţia de la Sombor (se va juca după sistemul fiecare cu fiecare) să se califice direct la turneul final al Campionatului European U16 din 2019, aşa că miza este una uriaşă!

De precizat faptul că pentru acţiunea Naţionalei de la Nădlac au fost convocate 22 de jucătoare, dar între timp opt dintre componente au părăsit lotul. Până la plecarea spre Serbia, încă două voleibaliste vor fi trimise acasă, deoarece România se va putea baza la Balcaniadă pe un lot de 12 jucătoare.

Interesant de spus că aceasta a fost a doua acţiune a Naţionalei Under 16, deoarece prima a fost cea din luna decembrie a anului trecut, acolo unde fusese convocate nu mai puţin de 70 de fete! Între timp, sita a cernut, iar puştoaica de 14 ani din Zalău a rămas într-o galerie selectă în care se află cele mai bune 14 voleibaliste sub 16 ani din ţara noastră!

“Pot să spun că sunt foarte bucuroasă că am ajuns aici şi am avut ocazia să cunosc cele mai bune fete de vârsta mea din ţară, de la care am ce învăţa. Aştept cu nerăbdare să plecăm în Serbia, îmi doresc să rămân la lot şi din acest motiv lupt pentru locul meu în echipă şi, de ce nu, să evoluez ca şi titulară! Mă simt foarte liberă în teren şi iubesc acest sport, deoarece simt că mă completează şi îmi place atmosfera care se crează în timpul jocului. Îmi doresc să-mi fac familia şi antrenorii mândri de mine şi să le răsplătesc fiecare antrenament şi fiecare incurajare. Din punct de vedere fizic şi psihic, avem o generaţie şi o echipă foarte bună şi de perspectivă. Fetele sunt înţelegătoare şi ne susţinem reciproc. Antrenorii dau dovadă de profesionalism şi ne dezvăluie noi tactici de joc şi ne învaţă cum să devenim o echipa unită şi câştigătoare”, a declarat Iulia Duma pentru Sportul Sălăjean.

 

Mai multe în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 18 iulie.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in JUNIORI