Connect with us

FOTBAL

SPECIAL. A câştigat lupta cu moartea şi a revenit pe terenurile de fotbal


Acum zece luni, Paul Markus era accidentat grav pe o trecere de pietoni din Cluj-Napoca. Timp de cinci zile a fost în comă, iar două săptămâni a stat la terapie intesivă. Miraculos, jucătorul de la Luceafărul Valcău a ieşit din “ghearele” morţii, iar după nouă luni a putut să revină pe “dreptunghiul verde” într-un joc oficial!


Paul Markus (n. 4 februarie 1998) face parte dintr-o familie de sportivi, astfel că în locuinţa sa din Valcău de Jos se mănâncă fotbal pe pâine. Tatăl său – Markus Csaba – a practicat “sportul rege” ani buni, la Izomat Şimleu Silvaniei, la Petrolul Suplacu de Barcău şi la Cetatea Valcău. În ultimii ani a fost delegatul formaţiei locale – Luceafărul Valcău, ce evoluează în Seria VEST a Ligii a V-a Sălaj.

Paul şi-a urmat părintele, astfel că la nouă ani practica fotbalul la CS Barcău Nuşfalău. A jucat un an şi la Randra Şimleu, într-o perioadă în care omul de afaceri Ioan Mocan s-a implicat în fotbal. În anul 2013, când comuna sa a revenit în circuitul fotbalistic, puştiul s-a transferat la Luceafărul Valcău, unde evolua pe postul de mijlocaş de bandă şi unde era unul dintre jucătorii de viitor.

Adolescentul era foarte atras de mingea de fotbal, dar şi de şcoală, astfel că a absolvit cu brio Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, iar în anul 2016 fusese admis la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Tortul lui Paul Markus de la majorat nu putea fi decât unul cu elemente fotbalistice!

Izbit în plin de un Mercedes pe trecerea de pietoni

La începutul lunii septembrie 2017, se afla în Cluj-Napoca şi mergea la cumpărături, în zona Metro, când şoferul neatent al unui Mercedes l-a lovit chiar pe trecerea de pietoni! Impactul a fost unul puternic, astfel că tânărul din Sălaj a fost rănit grav.

La faţa locului au ajuns de urgenţă echipaje medicale şi Paul a fost transportat la Unitatea Primiri Urgenţe Cluj-Napoca. Fotbalistul de la Luceafărul suferise leziuni multiple. Avea leziuni multiple, un picior rupt, dar şi probleme la claviculă, astfel că doctorii l-au dus direct la Secţia de terapie intensivă.

“Tânărul este internat cu contuzie pulmonară, traumatism cranio-cerebral şi este intubat şi ventilat mecanic”, declara atunci Monica Costin – directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Mobilizare exemplară pentru acţiunea de donare de sânge

Următorul joc de campionat, cel cu Gloria Ban – programat după doar o zi de la accidentul rutier, a fost amânat deoarece coechipierii săi se aflau încă în stare de şoc.

La prima partidă desfăşurată pe teren propriu, cel cu AS Carastelec, echipa şi-a arătat ataşamentul faţă de Paul, afişând un banner cu un mesaj de susţinere, cu atât mai mult cu cât tânărul din Valcău de Jos avea nevoie de o mare cantitate de sânge.

Apropiaţii tânărului au făcut un apel umanitar, astfel că oamenii cu suflet mare au donat cantităţi mari de sânge, la centrele de transfuzie de la Cluj-Napoca şi de la Zalău.

De exemplu, la Centrul din Zalău, a avut loc o situaţie fără precedent, deoarece apelurile venite au adus peste 100 de donatori într-o zi, în contextul în care media pe zi era de 30 de donatori!?

După cinci zile a ieşit din comă!

Miracolul s-a întâmplat, astfel că – după cinci zile de comă – Paul Markus şi-a revenit, dar a continuat tratamentele sub supravegherea doctorilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Chiar după primele semne de revenire, victima a vorbit despre… fotbal.

Mai mult, şi după ce a devenit conştient, el credea că a ajuns la spital după o accidentare la fotbal.

“Când eram în spital, nu am ştiu că am avut accident rutier. Eu tot credeam că m-am accidentat la fotbal. Vedeam că am plin de julituri şi sânge pe mâini de la impactul cu asfaltul, dar eu spuneam că am pământ de la terenul de fotbal”, mărtureseşte acum Paul Markus pentru Sportul Sălăjean şi Ştiri din Sălaj.

A fost o perioadă extrem de grea pentru Paul, dar organismul său s-a refăcut extraordinar şi progresele se vedeau de la o zi la alta. Timp de o lună a stat în spital la Cluj, după care a urmat un tratament de recuperare la picior, mai întâi la Băile Felix, apoi la o clinică din Sibiu.

“Am avut patru inele rupte la coaste, dar chiar nici nu am simţit durere, coastele s-au refăcut în timp ce eram la spital. Nici la claviculă nu am simţit nimic. Femurul era însă praf, deoarece piciorul a fost rupt în 5 bucăţi!? O lună de zile am stat la chirurgie, după care am făcut un tratament la spitalul de recuperare de la Băile Felix. Am plecat acolo în cadru şi am revenit acasă  doar în cârje!? Apoi, am făcut o săptămână de recuperare bună şi la Sibiu şi m-am început să mă simt şi mai bine”, ne-a mai precizat tânărul.

S-a refăcut miraculos

Aşadar, chiar dacă suferise multiple leziuni pe mai multe porţiuni ale corpului, Paul s-a refăcut miraculos, astfel că după o lună se simţea deja bine. Problemele mai complicate au fost cele de la picior, acolo unde femurul său a fost ferfeniţă. Doctorii i-au introdus o tijă metalică, după care a urmat programul de refacere.

După vreo două luni, Paul începea să meargă greoi, pentru ca după vreo trei luni să face şi alergări uşoare.

“După vreo trei-patru luni am început să merg la terenul de fotbal. Nu puteam alerga corect şi oboseam repede. Kinetoterapeutul mi-a prescris şi un program de 20 de minute, astfel că mi-am cumpărat o bicicletă şi am lucrat şi acasă. După o jumătate de an, am început să fac şi efort. Am început să fac alergare şi să dau la poartă”, ne arată jucătorul de la Luceafărul.

Aşa arată piciorul lui Paul, după 10 luni de la accident

L-a iertat pe conducătorul auto

Deşi a fost accidentat grav chiar pe trecerea de pietoni, Paul Markus nu a depus plângere împotriva şoferului de pe Mercedes. Originar din Cluj-Napoca, conducătorul auto a fost la spital, să vadă cum se simte victima sa, dar Paul nu mai ştie exact dacă a vorbit cu el.

Un lucru este clar: l-a iertat pe cel care putea să îl trimită în Ceruri la doar 19 ani!

“Am înţeles că şoferul maşinii care m-a lovit a fost la mine la spital. Aşa spune mama mea, dar eu nu mai ştiu. La câtă morfină am primit, nu ştiam aproape nimic. La mine tot veneau prietenii, vorbeam cu ei, dar acum nu mai ştiu cine a fost şi ce am vorbit. Cu şoferul nu cred că am vorbit, dar un lucru e sigur. Nu am depus plângere împotriva sa. A plătit spitalizarea şi cam atât”, spune tânărul din comuna Valcău de Jos.

 

A revenit în teren după 9 luni de absenţă!

Mult aşteptatul moment, acela a revenirii pe dreptunghiul verde”, s-a petrecut după nouă luni de la accidentare!

Astfel, chiar în ultima etapă a campionatului, Paul Markus a redebutat într-un meci oficial. Aceasta s-a întâmplat în jocul de pe teren propriu cu Venus Borla (scor 1 – 1), programat pe data de 24 iunie.

“M-am băgat puţin în teren spre final. Era deja în prelungiri. Cred că am prins ultimele trei minute. Nu merge cum a fost înainte, dar încet-încet îmi revin. Nu pot să spun că mi-am revenit 100%, dar mă aflu pe drumul cel bun. În vara  viitoare, undeva prin iulie-august, doctorii îmi vor scoate tija din picior. Până atunci, însă, o să mai joc câte puţin”, este de părere fotbalistul.

L-am întrebat pe Paul cum s-a simţit în teren, după o absenţă atât de mare.

“După mai bine de 9 luni de absenţă, am simţit adrenalină, deşi am jucat doar trei minute. De câtva timp, începusem alergările la terenul de la Valcău. Alergam uşor cinci ture, apoi o pauză de 15 minute şi apoi mai băgam câteva ture. După mişcare mă simţeam bine. Acum, deşi am evoluat doar în prelungirile jocului cu Venus Borla, am făcut febră!?, a fost răspunsul tânărului.

 

Şi-a “îngheţat” anul la Facultate, dar vrea să revină în forţă

Gravul accident l-a obligat pe Paul să renunţe temporar la şcoală. Admis la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sălăjeanul a “îngheţat” anul II, deoarece starea de sănătate nu i-a permis să continuie activitatea la cursuri şi la examene.

“Când am ieşit din spital, colegii mei dădeau deja colocvii şi nu e uşoară facultatea la care sunt. În aceste condiţii, am zis că e mai bine să îngheţ anul. Vrea să revin în forţă din octombrie, cu anul II”, spune Paul Markus.

Paul Markus: “Sunt norocos că trăiesc!”

Au trecut 10 luni de la tragedie, iar Paul Markus se simte bine, atât fizic, dar şi psihic.

Este conştient că el a avut un noroc uriaş, mai ales după ce a văzut imaginile de la accident!?

Este vorba de o filmare realizată întâmplător de un angajat de la Metro, în care se vede cum victima a fost izbită violent de o maşină şi apoi aruncată la aproape 30 de metri pe carosabil!?

“Ulterior, videoclipul a ajuns la fratele meu, care la un moment dat m-a întrebat dăcă vreau să văd accidentul…. Atunci am realizat că sunt norocos că trăiesc. La ce leziuni am suferit şi l-a cât de tare am fost izbit, mă mir că mă mai recunosc prietenii. Nu am semne la faţă, nu sunt mutilat. Doar operaţie a mai rămas după accident. Acum, însă, sunt ok. Vreau să le mulţumesc încă o dată tuturor celor care au fost alături de mine şi care au donat sânge şi, după cum am înţeles, au fost destul de mulţi”, a încheiat Paul Markus.

VIDEO de la cumpitul accident

 

Mai multe  pe acest subiect în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 4 iulie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL