Connect with us

Editorial

EDITORIAL. Fotbalul de calitate rămâne un vis

Chiar dacă am practicat atletismul şi încă îl mai practic, trebuie să recunosc faptul că cel mai iubit sport în România rămâne fotbalul.

Poate cel mai iubit sport ar trebui să fie totuşi  tenisul de câmp pentru că Simona Halep este numărul 1 în lume, sau poate ar trebui să fie  gimnastica, pentru că Nadia Comăneci rămâne cel mai bun ambasador al ţării noastre peste hotare chiar şi după mai bine de 40 de ani de la cea mai mare performanţă sportivă a unui român în plan sportiv.

Dar să trecem peste ce ar trebui şi să revenim la realitate, la ceea ce este. Fotbalul este iubit de mii de sălăjeni, dar din păcate nu avem nicio echipă de seniori care să evolueze într-o competiţie care se desfăşoară în afara judeţului. Sălajul a suferit mult după desfiinţarea echipei FC Armătura Zalău, iar după ani de suferinţa, unul din cei mai împătimiţi iubitori de fotbal din judeţ, Ioan Morar, a reuşit să îşi vadă împlinit visul şi a promovat cu FC Zalău în Liga a III-a. Din păcate, omul de afaceri din Zalău nu a reuşit să susţină singur echipa, iar autorităţile locale au decis să îi retragă sprijinul şi astfel Sălajul a rămas din nou fără nicio echipă în eşaloanele superioare.

În Zalău a apărut o echipă nouă, care a atras jucători cu nume, dar aceasta a fost nevoită să se înscrie în Liga a V-a Sălaj, dar chiar şi cu jucători renumiţi nu a reuşit să promoveze în Liga a IV-a Sălaj, astfel că visul zălăuanilor de a avea din sezonul 2019/2020 o echipă în Liga a III-a s-a spulberat. Din păcate s-a spulberat şi visul ca Sălajul să aibă o echipă în Liga a III-a, deoarece nici Unirea Mirşid nu a reuşit să obţină promovarea.

Nivelul fotbalului sălăjean este scăzut la nivelul echipelor din mediul rural. Performanţa nu se poate obţine doar cu fonduri de la autorităţile locale şi nu se poate obţine dacă cei care practică sportul nu au făcut şi abecedarul ramurii sportive pe care o practică.

Nu poţi să te baţi la promovare în Liga a III-a dacă jucătorii nu au practicat sportul de performanţă de la nivelul de copii şi juniori. Nu poţi să te baţi la promovare cu o echipă care nu efectuează minim 5 antrenamente pe săptămână.

Performanţa se obţine cu muncă, iar dacă ne mulţumim cu titlul de campioană judeţeană înseamnă că ne mulţumim cu mediocritate. Cine vrea performanţă şi vrea să aibă rezultate cu adevărat trebuie să investească mai întâi în centrele de copii şi juniori. Cu copii crescuţi de profesionişti poţi să ajungi să atingi culmile performanţei. Degeaba încercăm să facem performanţă cu mingicari sau foşti jucători valoroşi. Performanţa se obţine cu muncă. Fără antrenamente, orice jucător, oricât de valoros ar fi, nu se poate bate cu un sportiv care se antrenează zilnic.

Degeaba râd unii sau alţii de eşecul Unirii Mirşid la dubla de baraj. Jucătorii şi antrenorii nu au nicio vină. Ei au realizat ce au putut ei pe plan judeţean. Faptul că au un loc de muncă şi ajung pe dreptunghiul verde din pasiune este cu totul altceva.

Problema porneşte de la cei care pot schimba acest lucru, dacă se doreşte ca acest judeţ să aibă cu adevărat o echipă care să evolueze în ligile superioare atunci toată lumea trebuie să lase orgoliile la o parte şi să pună umărul la clădirea unei echipe solide. Potenţial există! CS Viitorul Zalău a promovat jucători care au ajuns pe prima scenă a fotbalului românesc, iar Atletic Zalău a crescut mult în ultimii ani.

Dacă primăriile din mediul rural ar încerca să copieze modelul şi să aducă la asociaţiile lor sportive antrenori tineri, care să efectueze pregătire cu copiii din comunele lor totul s-ar putea schimba în câţiva ani.

Acum este nevoie doar  de răbdare, de o răbdare lungă, pentru că au fost oameni care au avut grijă să ne lase fără fotbal în Liga a III-a, judecând într-un fel soarta echipei FC Zalău şi în cu totul alt fel soarta echipei ACS Volei Municipal Zalău. Dacă ne uităm la sumele investite într-un club şi suma investită în celălalt rămânem stupefiaţi având în vedere faptul că unul din cluburi avea şi grupe de copii şi juniori şi primea bani de zece ori mai puţin decât cel fără grupe de juniori.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial