Connect with us

Ştiri din Sălaj

Primăria Zalău organizează o excursie pe urmele istoriei și ale Marii Uniri în Sălaj   


 În anul Centenarului Marii Uniri, Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, vă invită la o excursie în care să ne trezim memoria, să ne aducem aminte sau să ne cunoaștem istoria


În 16 iunie pornim pe un traseu de aproximativ 70 de km (dus – întors), Zalău – Pericei – Bădăcin – Șimleu Silvaniei.

Vom vizita Biserica Ortodoxă din Pericei, construită în anul1906 șicolecția familiilorDeleu și Sima. Să ne amintim că Victor Deleu a fost unul dintre cei mai importanți oameni politici ai Sălajului, care a rămas în istorie și prin contribuția adusă la realizarea Marii Uniri.

În excursiile noastre ne place să descoperim, pe lângă obiectivele turistice care ne vorbesc despre marile noastre personalități, și oameni care ne spun povestea pasiunii lor, așa cum este cazul producătorului local, familia Vălcăuan, din Bădăcin. Vom afla, nu știm dacă vom și degusta J, despre diferitele sortimente de pălincă, care le-au adus premii naționale și internaționale.

Următoarea oprire va fi la Casa Memorială Iuliu Maniu, din Bădăcin.,,Sfinxul de la Bădăcin”,Iuliu Maniu, a fost un simbol al luptei anticomuniste, fost premier al României, lider al românilor din Transilvania, unul dintre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. S-ar putea spune multe despre reabilitarea casei, despre zbuciumul cu final fericit, care face ca noi, și generațiile viitoare, să avem un loc care să ne aducă aminte de Iuliu Maniu, lecție de demnitate, de patriotism și de curaj. Dar,,,sinteza”acestui întreg drum greu este o declarație a preotului greco-catolic din Badăcin, Cristian Borz: ,,Eu nu am primit o parohie, eu am primit o misiune!”

Și atunci mergem să vizităm și să ne povestească și despre Biserica Greco-Catolică din Bădăcincu hramul „Întâmpinarea Domnului şi Toţi Sfinţii”, la subsolul căreia se află un muzeu ce cuprinde obiecte personale și de mobilier ale familiei Maniu, precum și o expoziție etnografică.

O formă de respect față de memoria demnului nostru înaintaș, artizan al Marii Uniri, și de piedică în calea uitării  sunt și bustullui Iuliu Maniu, din Zalău și statuia acestuia, din Șimleu Silvaniei. În cele două locuri, vom avea ocazia să ascultăm de la oameni pasionați, lecții de istorie, pe care, în funcție de vârstă, poate nu le-am auzit la școală, fiindu-ne ascunse sau, după Revoluție, le-am aflat, dar deja se așternuse tăcerea.

Așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 14 iunie. Excursia va fi gratuită și, din motive de organizare, respectiv de contractare a mijlocului de transport, vă invităm să considerați înscrierea, fermă.

 

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj