Connect with us

CUPELE EUROPENE

SPECIAL. Un handbalist cu origini din Sălaj a cucerit Challenge Cup!


Născut în Baia Mare, unul dintre cei mai sportivi din România se trage din… Cuciulat, un sătuc din comuna Letca. Desemnat în ultimii trei ani la rând CEL MAI BUN PORTAR DIN CAMPIONATUL ROMÂN, Ionuţ Irimuş a reuşit acum să ridice deasupra capului un trofeu european! “Potaissa merită acest trofeu, pentru că la Turda se pune mult suflet, începând de la președintele clubului până la autoritățile locale”, spune sportivul care în suflet are şi Sălajul, acolo unde a şi copilărit


Sălajul este unul dintre puţinele judeţe din România în care “sportul rege” nu este neapărat fotbalul. Aceasta, având în vedere că voleiul masculin şi mai ales handbalul feminin a avut o mare tradiţie, iar performanţele realizate la aceste discipline au fost notabile. Astfel, Zalăul se poate lăuda cu şapte titluri naţionale la volei şi cu trei titluri naţionale la handbal.

În aceste condiţii, sintagma “SĂLAJUL, JUDEŢ EUROPEAN ÎN HANDBAL” inscripţionată pe un banner de la Sala Sporturilor “Gheorghe Tadici” reflectă exact realitatea rezultatelor obţinute de Silcotub sau HC Zalău în competiţiile interne şi internaţionale.

Sigur, sportul de pe semicerc de la poalele Meseşului respiră doar prin echipa de fete, pe care şi-a pus amprenta maestrul Gheorghe Tadici, deşi în anii ’80 a existat la Zalău şi o formaţie de băieţi.

Există şi mici excepţii, în care handbalul masculin poate sparge monotonia acestui segment în Sălaj. Unul dintre aceste exemple este Ionuţ Adrian Irimuş (n. 22 august 1987), un handbalist de mare clasă, care de ani buni excelează în sportul de înaltă performanţă din România şi care recent a cucerit un trofeu european: Challenge Cup cu AHC Potaissa Turda!

 

Ionuţ Irimuş: “Sunt născut în Baia Mare, dar am copilărit în Cuciulat, acolo unde îmi şi petrec vacanţele”

Născut în Baia Mare, sportivul în vârstă de 31 de ani îşi are rădăcinile în satul Cuciulat din comuna Letca, acolo unde s-a născut tatăl său.

“Sunt născut în Baia Mare, dar am copilărit la bunici, în Cuciulat, acolo unde am şi multe rude. Şi acum mă duc cu drag acolo. La Cuciulat îmi şi petrec vacanţele”, ne spune proaspătul câştigător al trofeului european cu formaţia clujeană.

Când avea doar 17 ani, a semnat primul contract de profesionist cu Minaur Baia Mare. A apărat cu succes buturile formaţiei maramureşene timp de şase ani.
În anul 2010, s-a transferat la UCM Sport Reşiţa, acolo a jucat doar o jumătate de an, deoarece clubul din Banat s-a desfiinţat.

A ajuns în capitală, acolo unde a semnat un contract pe un an şi jumătate cu CSM Bucureşti.

Apoi a revenit acasă pentru un an şi jumătate, unde a fost “îngerul păzitor” de la Minaur.

A jucat în grupele EHF Champions League cu Dinamo. În ultimii trei ani, desemnat cel mai bun portar din campionatul României!

În anul 2015, handbalistul a ajuns în capitală, unde a avut o perioadă foarte bună cu Dinamo Bucureşti, cu care a cucerit două titluri naţionale, o Cupă a României, dar şi Supercupa, participând cu gruparea din Ştefan cel Mare în grupele EHF Champions League!

În Ştefan cel Mare a fost una dintre piesele grele, astfel că Irimuş a fost declarat în ultimii trei ani la rând drept cel mai bun portar din campionatul României!

Să nu uităm şi de activitatea sa la echipa naţională, acolo unde a fost convocat încă din anul 2010.

Şi paradele sale au adus la Turda primul trofeu european din istoria echipei!

La începutul acestui an, s-a despărţit de Dinamo şi a semnat un contract pe doi ani şi jumătate cu AHC Potaissa Turda.

Deşi a evoluat doar câteva luni la Turda, valorosul goal-keeper a pus umărul o performanţă unică a handbalului din Turda, deoarece Potaissa a cucerit primul trofeu european din istoria sportului turdean: Challenge Cup!

În finală, ardelenii s-au duelat cu grecii de la AEK Atena, după ce au eliminat la rând formaţiile KH Trepca (Kosovo), HC Vise BM (Belgia), FyllingenBergen (Norvegia) şi IBV Vestmannaeyjar (Islanda)!

“Sunt foarte bucuros că am reușit această performanţă istorică cu Potaissa Turda. Echipa noastră merită acest trofeu, pentru că la Turda se pune mult suflet, începând de la președintele clubului până la autoritățile locale. Şi suporterii sunt la înălţime. Pe această ocazie, chiar vreau să le mulţumesc pentru că sunt alături de noi și acest trofeu este al tuturor celor care susțin această echipă”, a spus Ionuţ Irimuș pentru ziarul Sportul Sălăjean.

În actuala stagiune, Potaissa poate cuceri o medalie şi în campionat, deoarece chiar joi clujenii încep duelurile din finala mică cu CSM Bucureşti (se joacă în sistemul două victorii din trei meciuri).

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in CUPELE EUROPENE